foto

Douglas Fairbanks Jr.

  • nar. 9.12.1909
    New York City, New York, USA
  • zem. 7.5.2000 (90 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho otcom bol najslávnejší akčný herec nemej éry, akrobat, režisér a jeden zo štyroch zakladateľov prvej nezávislej filmovej spoločnosti United Artists, Douglas Fairbanks Sr., matkou bohatá dedička priemyselného impéria Anna Beth Sully. Mladý Dough, ako ho prezývali, zdedil po otcovi veľmi príťažlivý zovňajšok a talent na šport, no zdalo sa, že ambície kráčať v jeho šľapajách ho na míle obišli. Jeho rodičia sa rozviedli po mnohých nedorozumeniach, keď mal Dough deväť rokov a on zostal žiť s matkou, ktorá ho hlboko milovala. Svoj vzťah s otcom opísal Fairbanks Jr. ako veľmi chladný a komplikovaný. Nedostatok otcovskej lásky si kompenzoval rôznymi koníčkami, štúdiom a samoštúdiom. Od detstva bol nadaným maliarom a sochárom, zaujímal sa o ekonomiku a politiku, miloval kone. Osud v podobe hereckého chlebíka si ho však aj napriek všetkému našiel.

Ako trinásťročný uzavrel v zastúpení matky zmluvu so spoločnosťou Paramount Pictures. Objavil sa v niekoľkých filmoch, avšak bez výraznejšieho úspechu. Je možné, že nebyť otcovho slávneho mena, ktoré stále silno rezonovalo v umeleckých kuloároch, mladý Fairbanks by viac hereckých príležitostí nedostal a jeho život by sa uberal celkom iným smerom. Paradoxne to bol práve Fairbanks Sr., ktorý urputne bojkotoval synovu hereckú kariéru a pod hrozbou vydedenia ho nútil ísť študovať na Harvard. Niet pochýb o tom, že Dough by bol výborným študentom, jeho inteligencia a širokospektrálny rozhľad ho priam predurčovali stať sa úspešným mužom v akomkoľvek smere. On sa však hrdo vzoprel otcovým hrozbám a až do konca svojho dlhého a plodného života zostal samým sebou. Dbal na to, aby nedal kritikom príležitosť porovnávať jeho herecký štýl s otcovým, hoci na sklonku svojho života v jednom z interview priznal, že otca celý život tajne obdivoval a meno Fairbanks nosil s veľkou hrdosťou.

V roku 1929 sa oženil so začínajúcou herečkou a budúcou slávnou filmovou divou, Joan Crawford. Ani táto udalosť sa nezaobišla bez otcových prudkých protestov. Manželstvo dvoch hercov sa skončilo po štyroch rokoch, údajne pre Joanin milostný románik s Clarkom Gableom, ktorý bol jej filmovým partnerom. Neskôr vyšlo najavo, že Joan udržiavala intímny vzťah s viacerými hereckými kolegami. V tom čase sa Dough ešte ani zďaleka nemohol nazývať slávnym a úspešným hercom, hoci bol dosť známy a pomerne často obsadzovaný. Hral prevažne vedľajšie alebo menšie roly, často v tieni inej mužskej hviezdy alebo naopak hlavné roly vo filmoch, ktoré veľkú dieru do sveta neurobili. Po rozvode s Joan sa mu začalo trochu dariť, natočil niekoľko divákmi aj kritikou dobre prijatých filmov, v ktorých konečne dostal príležitosť predviesť svoj dramatický talent. Traduje sa, že mal pomer s Marlene Dietrichovou aj Gretou Garbo, sám sa však ani k jednému z týchto vzťahov nikdy nevyjadril.

Rok 1939 priniesol Doughovi dve významné životné udalosti. Tou prvou bola svadba s Mary Lee Eppling, ktorá mu porodila tri dcéry a s ktorou prežil bezmála 50 rokov až do jej smrti v roku 1988. Manželstvo bolo šťastné a požehnané aj od samotného Fairbanksa seniora, ktorý Mary prijal s otvoreným náručím a verejne pochválil syna za múdry úsudok pri výbere životnej partnerky. Tou druhou bola náhla smrť jeho otca, ktorý zomrel krátko po synovej svadbe vo veku 56 rokov a ktorá Dougha zasiahla hlbšie, než by ktokoľvek očakával. Na čas sa uzavrel do seba a nezaujímal ho ani veľký úspech dobrodružnej vojnovej komédie Gunga Din, v ktorej stvárnil jednu zo svojich najnezabudnuteľnejších rolí. Úlohu vojaka si úspešne zopakoval o rok neskôr, tentokrát však v reálnom živote, ako poručík a neskôr kapitán amerického námorníctva. Bol osobným vyslancom prezidenta Rooswelta, zúčastnil sa viacerých operácií v Nemcami okupovanej Európe a za svoje zásluhy získal niekoľko vojnových ocenení. Ako vášnivý anglofil sa vehementne zasadzoval za zlepšenie anglo-amerických vzťahov. Briti jeho snahu ocenili a v roku 1949 ho v Londýne pasovali za čestného rytiera Britskej ríše.

Kariéra Douglasa Fairbanksa Jr. začala upadať v polovici štyridsiatych rokov. Presťahoval sa aj s rodinou do Londýna, kde udržiaval pomerne priateľský vzťah s kráľovskou rodinou. Sporadicky vystupoval v britskej televízii a naďalej točil v priemere jeden film ročne. Byť hercom mu však nestačilo, potreboval naplno využívať svoj potenciál a veľkú hyperaktivitu, ktorá ho neopustila ani vo vyššom veku. Naďalej sa angažoval v politike, aktívne podnikal a neustále skúšal, kam až dosiahnu jeho možnosti. V polovici sedemdesiatych rokov sa vrátil do USA a usadil sa na Floride. Nejaký čas sa venoval divadlu, ale jeho skutočnou vášňou sa stalo podnikanie. Nebál sa riskovať a skúšať nové veci, čo väčšine ľudí v jeho okolí pripadalo obdivuhodné. Po smrti milovanej manželky jeho neskrotná životná vášeň ustala. Vo vysokom veku 81 rokov sa ešte stihol tretíkrát oženiť s Verou, ktorá ho doopatrovala a pravdepodobne zdedila prevažnú časť jeho majetku.

Douglas Fairbanks Jr. odišiel z tohto sveta v požehnanom veku 90 rokov. Je pochovaný na hollywoodskom cintoríne vedľa svojho slávneho otca.

HOCKEYKA

Herecká filmografie

Filmy

1986 Strong Medicine (TV film)
1981 Duchařský příběh
1980 From Raquel with Love (TV film)
Věž rukojmí (TV film)
1972 Pokřivená srdce (TV film)
1968 Legend of Robin Hood, The (TV film)
1967 Red and Blue
1957 Chase a Crooked Shadow
1955 Faccia da mascalzone
1954 Destination Milan
Last Moment, The
Red Dress, The
Thought to Kill
Three's Company
1953 Genie, The
Triangle, The
1951 Mister Drake's Duck
1950 State Secret
The Costume Designer - a.z.
1949 The Fighting O'Flynn
1948 Dáma v hermelínu
1947 Sinbad the Sailor
The Exile
1941 The Corsican Brothers
1940 Angels Over Broadway
Safari
Zelené peklo
1939 Gunga Din
Rulers of the Sea
The Sun Never Sets
1938 Having Wonderful Time
Joy of Living
Láska a mládí
The Rage of Paris
1937 Jump for Glory
Zajatec na Zendě
1936 Accused
The Amateur Gentleman
1935 Man of the Moment
Mimi
1934 Kateřina Veliká
Success at Any Price
1933 Captured!
Morning Glory
Parachute Jumper
The Life of Jimmy Dolan
The Narrow Corner
1932 Athlète incomplet, L'
Hollywood on Parade No. A-3: Down Memory Lane
It's Tough to Be Famous
Love Is a Racket
Scarlet Dawn
Union Depot
1931 Chances
I Like Your Nerve
L'aviateur
Malý Cézar
Uloupené šperky
1930 Little Accident
Loose Ankles
One Night at Susie's
Outward Bound
Party Girl
Patrola
The Way of All Men
1929 Fast Life
Our Modern Maidens
The Careless Age
The Forward Pass
The Jazz Age
The Show of Shows
1928 Dead Man's Curve
Modern Mothers
The Barker
The Power of the Press
Toilers, The
Žena bez studu
1927 A Texas Steer
Is Zat So?
Man Bait
Women Love Diamonds
1926 Broken Hearts of Hollywood
Padlocked
The American Venus
1925 Stella Dallas
The Air Mail
Wild Horse Mesa
1923 Stephen Steps Out
1921 The Three Musketeers
1916 American Aristocracy

TV seriály

1966 ABC Stage 67 (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)

Dokumentární

2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women - a.z.
2008 Mary Pickford: The Muse of the Movies
2002 Joan Crawford: The Ultimate Movie Star (TV film) - a.z.
1998 Třetí říše v barvě (TV film)
1997 Mary Pickford: A Life on Film
1990 Vivian Leigh: Více než Scarlett (TV film)
1988 Cary Grant: A Celebration of a Leading Man (TV film)
Going Hollywood: The War Years
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1982 Laurence Olivier: A Life (TV film)
1981 Starring Katharine Hepburn (TV film)
1980 Hollywood (TV seriál)
1967 The Funniest Man in the World - vyp.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1938 Hollywood Goes to Town
1931 How I Play Golf, by Bobby Jones No. 10: 'Trouble Shots'
Screen Snapshots Series 10, No. 6
1930 Screen Snapshots Series 10, No. 1
Screen Snapshots Series 9, No. 11
Screen Snapshots Series 9, No. 13
1929 Hollywood Snapshots #11

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Bob Hope Anniversary Show, The (TV pořad)
1979 All-Star Salute to Pearl Bailey (TV pořad)
Circus of the Stars #4 (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace