foto

Tao Chiang

  • nar. 17.6.1942 (77 let)
    Tchaj-pej, Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský herec, akční režisér a bojový umělec Tao Chiang je mistrem v Taekwondo a byl studentem samotného šampióna tohoto stylu, Doriana Tan Tao Lianga. Během své filmové kariéry se Tao Chiang se svým mistrem i spolužáky (Don Tao Wong, Kang Chin, Biao Yuen) sešel v několika kung-fu snímcích. Poprvé se před kamerou objevil ve svých 25ti-letech v malé roli v zapomenutém tajvanském dramatu Da Mou Xiao Yi (1967).

Po přelomu sedmé dekády během prvních dvou let natočil na 30 martial arts flicků a dá se říct, že ho v počátcích prosadil režisér Joseph Kuo. Tao Chiang během své dlouhé kariéry točil ročně v průměru asi deset filmů různé kvality. Díky jeho drsným rysům ve tváři ztvárňoval především záporáky. V první půli 70. let hrál většinou gangstery a thugy a v druhé půlce už získával velké role bossů skvěle ovládajíc kung-fu. Ke konci 70. let ovšem hojně navštěvoval subžánr bruceploitaion. Během 80. let se nejvíce věnuje ninjitsu tématice, ale prosazuje se i jako akční režisér a obdaroval bojovou choreografií dvě desítky snímků. V 90. letech svou aktivitu zpomalil, ale s přestávkami natáčí dodnes. Tao Chiang má na svém tučném kontě více než 200 filmových rolí.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2012 2012 Wo ai HK xi shang jia xi
The KungFu Master
2011 Jin chou fu lu shou
Wo ai xiang gang
2010 Qi shi er jia fang ke
2000 Jiang hu zui
1993 Sheng gang liu ying
Zou lao wei long
Čest a sláva
1992 Chu nu de you huo
Endless Temptation
Four Dragons
Hei dao nu ba wang
Jian mo
Killer Flower
1991 Die xue qi bing
1990 Feng chen shi san yi
Hei hai ba wang hua
Wu hui xing dong
Wu ye tian shi
Yi ben man hua: Chuang tian ya
Zui jia zei pai dang
1989 Duo bao long hu dou
Fei yue wei qiang
Instant Rage
Jiao tou xiong di
Yi dan qun ying
1988 Hua xin ye mei gui
Pekelný špion
Robo Vampire
1987 Death Code: Ninja
Ninja Death Squad
Ninja and the Warriors of Fire
Ninja: American Warrior
Si da tian wang
Železní andělé
1986 E nan
Ninja Dragon
Ninja Fantasy
Ying hung jing juen
1985 Ninja Terminator
Tian guan ci fu
1984 Bu yi shen xiang
Ninja
Ninja na poli smrti
Supergang
Wo ai shen xian zhe
1983 Hu ying
Precious Adolescence
Wu lin sheng huo jin
1982 Gui ma shen tou
Ninja, the Violent Sorceror
Shaolin chuan ren
Zhong lie Jing wu men
1981 Bruce Lee: Neporažený
Jing zinu
Kung Fu mstitel
Long hu zheng ba
Mo deng qing bao yuan
The Bomb-Shell
The Legend of the Owl
Wu long tian shi zhao ji gui
1980 Carry on Wise Guy
Heaven and Hell Gate
Killer Constable
Král kung-fu
La sfida del tigre
Návrat do 36. komnaty Shaolinu
Potomci Bruce Lee
Super Power
The Magnificent Kick
The Swift Sword
The Young Avenger
Tiger Over Wall
Two on the Road
1979 Da Mo wu ying quan
Guai zhao ruan pi she
Huang jin die xue
Karate sabuk hitam
Leng dao ran hong ying xiong xue
Long hu xiong di
Long ying hu bu qian li zhui
Mistr Shaolinu
Spravedlivý úder
Tou du lai ke
Učitel Kung Fu
Yi xiao yi quan
1978 Bu ze shou duan
Dragon on Fire
E yu tou hei sha xing
Gu tong xiao
Guai quan guai zhao guai shi zhuan
Huo shao shao lin men
Pi li long quan
Tang lang zui hu wu ying jiao
Yong li ren zhe
Za ma
1977 Bu ju
Dong fu yan wan
Gong fu xiao zi
Hong Xi Guan
Lady Exterminator
Shi da sha shou
Soul Brothers of Kung Fu
Tian long ba bu
Vězeňské právo
Xie pi ai cha ren
Ying zhua xiao zi
1976 Ba guo lian jun
Jiang hu zi di
Liu A-Cai yu Huang Fei-Hong
Lung men bei chi
1975 Hong hai er
Hou sheng
Nu bu kuai
Stoupenci Šaolinu
Tao wang
1974 Jue zhao
Karateciler İstanbul'da
Kidnap
Na Zha
Pět mistrů Shaolinu
Shao Lin zi di
Wu hu jiang
Xi du zhe
Yi shan wu hu
Šaolin: Škola bojových umění
1973 Da dao wang wu
Kiss of Death
Kung Fu's Hero
Ma tou da jue dou
Mei shan shou qi guai
Pan ni
Payment in Blood
1972 Chou lian hu an
Long Hu Pao
Mang jian xie di zi
Tie quan
Xiang gang guo ke
Zhong yi men
1971 Duo ming jin jian
Gui men tai ji
Tai ji jian jue dou wu shi dao
Tie tui jiang mo
Wu gui duo hun
Zhui ming sha shou
1970 Chang Jiang yi hao
1969 Yin gu

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace