foto

Alexandra Stewart

  • nar. 10.6.1939 (79 let)
    Montréal, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Původem kanadská herečka Alexandra Stewart zamířila již v raném mládí do Francie a během šedesátých let 20. století se prosadila jako výrazná představitelka emancipovaných mladých žen (převážně z Ameriky), díky jazykovým znalostem neměla problém prorazit i v jiných zemích. Alexandra Stewart pochází z Montrealu, koncem padesátých let odešla do Paříže, kde začala studovat umělecký design, což ji s jejím půvabem zároveň přivedlo ke zkušenostem v modelingu, začala také točit reklamy.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé v komedii MOTORKÁŘI (Les motards, 1958), vzápětí se mihla například ve Vadimových slavných NEBEZPEČNÝCH ZNÁMOSTECH (Les liaisons dangereuses, 1959). Brzy nato začala pronikat do hlavních rolí, titulní postavu zavražděné Američanky na cestě po Evropě ztvárnila v Molinarově filmu SMRT BELLY (La mort de Belle, 1961). Několikrát ji do svých filmů o partnerských vztazích angažoval režisér Pierre Kast, jehož tvorba směřovala k francouzské nové vlně (PÁŘENÍ MRTVÝCH - La morte-saison des amours, 1961), velké role začala hrát i v Německu nebo Británii, zúčastnila se také několika mezinárodně obsazených a tehdy oblíbených povídkových filmů.

Vedlejší roli hrála ve filmu BLUDIČKA (Le feu follet, 1963); tento film měl pro ni význam v osobnosti režiséra Louise Malle (1932-1995), s nímž se tady setkala poprvé, později byla jeho partnerkou v soukromém životě a měli spolu dceru Justine Malle (*1974). Hlavní roli záhadné ženy Heleny hrála Alexandra Stewart v Giovanniho dramatu ZÁKON PŘEŽITÍ (La loi du survivant, 1967), v témže roce se objevila i ve slavném Truffautově filmu NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM (La mariée était en noir, 1967). Z jejích častějších výletů do Británie připomeňme dobrodružný snímek VZDUCHOLOĎ (Zeppelin, 1970) nebo kriminálku MARSEILLSKÁ SMLOUVA (The Marseille Contract, 1974).

I ve Francii během 70. let hrála v řadě zajímavých filmů, znovu to byly počiny tvůrců někdejší nové vlny (AMERICKÁ NOC - La nuit américaine, 1973; BLACK MOON, 1975; JEDNI A DRUZÍ - Les uns et les autres, 1981), několikrát opět točila s Pierrem Kastem. Jen zřídka se objevovala v komediích (JAKO KLÍŠTĚ - Julie pot de colle, 1977) nebo například v životopisných filmech (CHANEL SOLITAIRE, 1981). Svou jedinou trofej získala Alexandra Stewart v roce 1986, kdy byla na italském festivalu fantastických filmů Fantafestival oceněna jako nejlepší herečka za film KŮŽE ANDĚLA (Peau d'ange, 1985). Z této doby je ale u nás známější film KREV TĚCH DRUHÝCH (Le sang des autres, 1984) režiséra Claude Chabrola, vidět jsme ji mohli také v Polanského dramatu 48 HODIN V PAŘÍŽI (Frantic, 1988) po boku Harrisona Forda.

V dekádě devadesátých let se Alexandra Stewart objevovala hlavně v televizi, v seriálech i zábavných pořadech soutěžního zaměření, z její další filmografie se sluší připomenout Ozonovo drama POD PÍSKEM (Sous le sable, 2000). V menších rolích se před kamerou objevuje dodnes (BAZAR, 2009). V roce 2004 byla členkou poroty mezinárodního festivalu v Chicagu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 La Duchesse de Varsovie
2014 Valentin Valentin
2013 Merry Christmas
2011 La cara oculta
2010 Les Châtaigniers du Désert (TV film)
Ma compagne de nuit
2009 Bazar
À deux c'est plus facile (TV film)
2007 Nessuna qualità agli eroi
2005 Cantor, El
Škubání v palci
2003 Rien, voilà l'ordre
2002 Croon (TV film)
Filles, personne s'en méfie, Les
2001 Fifi Martingale
Red Eye (TV film)
2000 La Candide Madame Duff
Pod pískem
1996 Seven Servants
1995 Fils de Gascogne, Le
1992 Jo et Milou (TV film)
John
1991 First Circle, The (TV film)
1990 Haute tension - La mort en dédicace (TV film)
Monsieur
1989 Champagne Charlie (TV film)
Jeux de société, Les (TV film)
Retour de Lemmy Caution, Le (TV film)
Soeurs du Nord, Les (TV film)
1988 48 hodin v Paříži
Der Passagier - Welcome to Germany
Záhadná smrt Niny Chereauové (TV film)
1986 Peau d'ange
Under the Cherry Moon
1985 Deuxième couteau, Le (TV film)
Herbe rouge, L' (TV film)
Une péniche nommée 'Réalité' (TV film)
1984 Krev těch druhých
Nebezpečné známosti
Rozmar
1983 Ženy
1982 Cercasi Gesù
Chassé-croisé
Dames à la licorne, Les (TV film)
Šok
1981 Aiutami a sognare
Beau monde, Le (TV film)
Chanel Solitaire
Jedni a druzí
Madame Claude 2
Poslední honička
Vražda na přání
1980 Agency
Konečný úkol
Phobia
Soleil en face, Le
1978 Dívka v modrém sametu
In Praise of Older Women
1977 Goodbye, Emmanuelle
Jako klíště
Uncanny, The
1976 Nudez de Alexandra, A
1975 Black Moon
1974 Bingo
Marseillská smlouva
Vedra trvala čtyři dny
1973 Americká noc
Because of the Cats
1972 Far From Dallas
Les soleils de l'Ile de Pâques
1971 Où est passé Tom?
Valparaiso, Valparaiso
Vzducholoď
1970 Ils
Kemek
Lys dans la vallée, Le (TV film)
Ohrfeigen
The Man Who Had Power Over Women
1969 Bezeten - Het gat in de muur
Čekání na Karolinu
1968 Bye bye, Barbara
Jen když se chechtám
Nevěsta byla v černém
Écume des jours, L'
1967 Loi du survivant, La
Maroc 7
1965 Mickey One
Regresa un pistolero
Svatební pochod
Thrilling
Žár tisíce sluncí
1964 ...e la donna creò l'uomo
1963 Bekenntnisse eines möblierten Herrn, Die
Bludička
Die endlose Nacht
Dragées au poivre
Große Liebesspiel, Das
Merci Natercia!
Tvaroh
Violenza segreta
1962 Climats
Homenaje a la hora de la siesta
Une grosse tête
1961 Mauvais coups, Les
Rendez-vous de minuit, Le
Smrt Belly
1960 Eau à la bouche, L'
Exodus
La Morte Saison des amours
Les distractions
Tarzan the Magnificent
1959 Bel âge, Le
Deux hommes dans Manhattan
Nebezpečné známosti
1958 Les Motards

TV seriály

2003 Lola, qui es-tu Lola? (TV seriál)
1992 Warburg: A Man of Influence (TV seriál)
1990 S.O.S. disparus (TV seriál)
1989 Lance et compte III (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1981 Space-Stars (TV seriál)
1972 Homme qui revient de loin, L' (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál)
2000 Jeden den Andreje Arseneviče
1987 La marche du siècle (TV seriál)
1985 Vivement Truffaut (TV film)
1983 Bez slunce
1972 Umano non umano

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace