Reklama

Reklama

Gunnar Hansen

Gunnar Hansen

nar. 04.03.1947
Reykjavík, Island

zem. 07.11.2015 (68 let)
Northeast Harbor, Maine, USA

Biografie

Původem Islanďan Gunnar Hansen se narodil 4. března 1947 v Reykjavíku. Ve svých pěti letech se s rodinou přestěhoval do Spojených států, kde žil nejprve do svých jedenácti let na pobřeží Maine a poté v Texasu. Zde začal navštěvovat střední školu a následně University of Texas v Austinu. Začal studiem fyziky, ale nakonec absolvoval v oborech angličtina a matematika a pak pokračoval v postgraduálním studiu. Na střední škole byl členem fotbalového týmu a na univerzitě si přivydělával jako počítačový operátor a chvíli i jako vyhazovač v baru.

Roku 1973 se doslechl, že se v Austinu chystá režisér Tobe Hooper natáčení filmu TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU, hledá do svého filmu vhodného představitele vraha a rozhodl se o roli ucházet. Za honorář 800 dolarů se tak stal legendárním maskovaným zabijákem s motorovou pilou Leatherfacem. Po úspěchu filmu, který lety nabyl kultovního statusu, si střihl vedlejší roli v propadáku THE DEMON LOVER (1976). Po špatné zkušenosti z natáčení se rozhodl svou hereckou kariéru přerušit a vrhnout se na dráhu spisovatele. Po posledním roce postgraduálního studia odjel zpátky do Maine a začal psát. V tomto období odmítl účast na Cravenově hororu HORY MAJÍ OČI a v pokračování TEXASKÉHO MASAKRU.

Psaní knih a článků do časopisů se věnoval až do roku 1988, kdy se vrátil na plátno polozapomenutou hororovou komedií HOLLYWOOD CHAINSAW HOOKERS. Od té doby se objevil ve vedlejších rolích ve více jak dvaceti filmech především hororového žánru jako MOSQUITO (1995), nechvalně proslulém krváku MURDER-SET-PIECES (2004), A BRUTAL MASSACRE:A COMEDY (2007) a nejnověji v islandském filmu REYKJAVÍK (2009).

Kromě hraní se i nadále věnuje psaní knih, filmových scénářů a režíruje dokumentární filmy. Kromě toho pracuje na vysoké škole jako instruktor.

Genero

Herec

Scenárista

Filmy
2017

Death House - původní scénář

Dokumentární
2015

Ralph Stanley: An Eye for Wood

2001

A Sense of Place, a Sense of Time

Reklama

Reklama