foto

Georg Friedrich Händel

  • nar. 23.2.1685
    Halle an der Saale, Magdeburské knížectví, Braniborsko-Prusko, Svatá říše římská
  • zem. 14.4.1759 (74 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Georg Friedrich Händel (v Anglii se psal George Frideric Handel) se narodil 23. února 1685 v Halle an der Saale v Magdeburském knížectví lékaři Georgu Händelovi a jeho manželce Dorothee. Jeho otec Georg působil jako osobní lékař Johana Adolfa I., syna kurfiřta Augusta.

V mládí Händela učil slavný varhaník Friedrich Wilhelm Zachow. V roce 1696 koncertoval na cembalo před braniborským kurfiřtským dvorem a to tak, že dostal okamžitou nabídku k práci. Když však o rok později jeho otec zemřel, slíbil si, že splní otcovo přání a vystuduje práva, což se mu ale nakonec nepodařilo. Jeho kariéra nabrala rychlý spád. Působil jako učitel i jako varhaník. Později odjel do Hamburku. Stejně jako Bach i Händel si dal práci navštívit známého varhaníka Friedricha Buxtehudeho. Hodně cestoval a ve věku 25 let poprvé navštívil Anglii. To se mu stalo osudným, protože nedlouho poté již v Anglii zůstal (v tom smyslu, že v ní žil, stále hodně cestoval).

Händel napsal přes 600 děl. Z jeho 42 oper se stále velká řada hraje. Je to např. Rinaldo (1711), Giulio Cesare (Julius Caesar, 1724), Tamerlano (Tamerlán, 1724), Ariodante (1735), či Serse (Xerxés, 1738). Dále napsal 29 oratórií, mezi nimiž opět najdeme díla s historicko-mytologickým námětem, např. Saul (1739), Mesiáš (1741), Samson (1741), Hercules (1744), Judas Maccabaeus (Juda Makabejský, 1746), či Solomon (Šalomoun, 1748). K jeho dalším známým dílům patří Coronation anthem (Korunovační anthemy) a orchestrální suity Water music (Vodní hudba, 1717) a Music for the Royal Fireworks (Hudba ke královskému ohňostroji, 1749).

Svému dílu se Händel věnoval s plným nasazením, což se projevilo na jeho zdraví. 14. dubna 1759 zemřel v Londýně ve věku 74 let a byl na důkaz úcty pohřben ve Westminsterském opatství.

Belsazar

Skladatelská filmografie

Filmy

2015 "Saül" de Georg Friedrich Haendel - Au festival de Glyndebourne (divadelní záznam)
Christmas in Vienna 2015 (koncert)
2013 Geistliche Lieder mit Elina Garanca (koncert)
Gloria in Excelsis Deo - Festliche Musik zur Weihnacht im Erzgebirge (koncert)
2012 Giulio Cesare in Egitto (divadelní záznam)
2009 Admeto (divadelní záznam)
2007 George Frideric Händel: Orlando (divadelní záznam)
1994 Šílenství krále Jiřího
1981 Brouk

TV seriály

1988 Xerxes (TV seriál)

Dokumentární

2011 Neodcházení (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace