foto

Gloria Swanson

  • nar. 27.3.1899
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 4.4.1983 (84 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gloria Swanson se narodila 27.3.1897 v Chicagu jako Gloria May Josephine Svensson. Měla švédsko-polské rodiče. Po ukončení základního vzdělání na chicagských školách, v Puerto Ricu a na Floridě začala pracovat v obchodě jako prodavačka. Ve svých 18 letech však také ze zvědavosti navštívila jedno z chicagských filmových studií a to předurčilo její další osud. Na plátně se začala objevovat hned od roku 1915 („The Fable of Elvira and Farina and the Meal Ticket“), statutu hvězdy dosáhla v Paramountu, hlavně v eroticky laděných scénách.

Roku 1919, těsně před rozvodem s Wallace Beerym, podepsala kontrakt se samotným Cecilem B. DeMillem. Ten se rozhodl vytvořit z typické jemné dívky živočišného, provokativního ženu-vampa. V kariéře Glorii pomáhala nejen velká krása, ale také extravagantní oděvy a doplňky, které byly podle jejich vlastních projektů. A v neposlední řadě také její bouřlivý osobní život. V polovině 20.let byla nejlépe placenou herečkou Hollywoodu.Říká se,že v té době vydělala a zároveň také sama utratila více než 8 milionů dolarů. Přes všechna svoje manželství či milenecké eskapády si vždy vážila svých fanoušků a věnovala se jim.

Byla královnou němého filmu, když jí však bylo 30 a přišel zvuk, vystupovala už jen sporadicky. Až do svého velkého návratu ve filmu „Sunset Blvd.“ (1950). Jako Norma Desmond a partnerka Williama Holdena doslova vyrazila dech všem škarohlídům. Film je považován za jeden z nejlepších v historii a roku 1998 byl postaven Americkým filmovým institutem na 12.místo ve stovce nejlepších filmů všech dob. Pak následovalo ještě pár filmů, Gloria však vsadila na divadlo a televizi. Věnovala se projektování kostýmů, kosmetice, líčení a zdravé výživě. Na stříbrném plátně se objevila naposledy v roce 1974 v thrilleru Jacka Smighta „Airport 1975“, kde si zahrála sama sebe. Pokud jde o ocenění, získala tři nominace na Oskara za nejlepší herečku („Sadie Thompson“, „The Trespasser“ a „Sunset Blvd.“ – za ten nakonec získala "jen" Zlatý Globus, Oskara dostala Judy Holliday za „Born Yesterday“).

Gloria Swanson zemřela 4.4.1983 v New Yorku přirozenou smrtí. Zasvěcení tvrdí, že nikdy před ní ani po ní se jí nikdo nevyrovnal.

Gloria byla šestkrát vdaná: 1. s hercem Wallace Beerym (1916-19, rozvod), 2. s majitelem restaurací Herbertem K. Sombornem (1919-22, rozvod), měli spolu dceru Glorii (*1920), 3. s režisérem a producentem Henri de la Falaise (1925-31, rozvod), 4. s Michaelem Farmerem (1931-34, rozvod), dcera Michele Farmer, která je herečkou, 5. s Georgem Williamem Davey (1945-48, rozvod), 6. s hudebníkem, scénáristou a spisovatelem Williamem Duftym (1976-83, kdy zemřela). Její milence zatím nikdo přesně nespočítal. Jisté je pouze to, že mezi ně patřil i Joseph Kennedy, otec pozdějšího prezidenta USA.

Zajímavosti:Ve 20.letech 20.století byla považována za „Královnu Hollywoodu“ díky filmům jako „Her Gilded Cage“, „Her Love Story“ a „Sadie Thompson“.Jako první žena nosila sandály zdobené bižuterií a šperky na rameni.Byla první herečkou, která získala šlechtický titul díky svému sňatku s francouzským markýzem de la Falaise a de la Coudraye.Její největší rivalkou v herecké branži byla Pola Negri.Gloria Swanson měřila sotva 151 cm.Roku 2006 se v anketě magazínu Premiere umístila její role ve filmu „Sunset Blvd.“ Na 69.místě mezi 100 nejlepších rolí v historii filmu.Na hollywoodské Walk of Fame má dokonce dvě hvězdy. Jednu za produkci filmovou, druhou za televizní.Byla první herečkou, která adoptovala dítě s cílem vychovat je sama, protože v té době neměla žádný vztah s mužem. Svému adoptivnímu synovi dala jméno Joseph Patrick, zřejmě podle svého milence Josepha P. Kennedyho, otce a zakladatele Kennedyho politického klanu.Role Normy Desmond v „Sunset Blvd.“ byla původně nabídnuta Mae West, ta ji ale odmítla.Roku 1948 začala jako první herečka na světě uvádět vlastní televizní show.Když Gloria zemřela, byla prodána její sbírka knih. Všechny byly o zdraví a o výživě.Citáty:„Když zemřu, na mém náhrobku by mělo být: „Vždy si platila svoje účty.“ To je celý příběh mého života".„Tohle je nejsmutnější noc mého života. Už je mi 26. Co budu dělat dál?“ (Řekla své matce po triumfálním návratu do Hollywoodu r. 1925 z Francie, kde natočila úspěšný film „Madame Sans Gene“.)O Marlene Dittrich: „Její nohy jsou možná delší než moje, ale na rozdíl ode mě ona nemá 7 vnoučat.“O Hollywoodu: „Všechno, co dělali, bylo, že dali moje jméno na plakáty a sledovali, jak se jim sypou peníze.“„Každé vítězství je zároveň prohrou.“

Herecká filmografie

Filmy

2014 Všechny sliby - a.z.
1974 Killer Bees (TV film)
Letiště 1975
1970 Johnny Carson Presents the Sun City Scandals '70 (TV film)
1956 Les Week-ends de Néron
1952 Three for Bedroom C
1950 Sunset Blvd.
1941 Father Takes a Wife
1934 Music in the Air
1933 Perfect Understanding
1932 Broadway Gossip No. 2
1931 Indiscreet
Tonight or Never
1930 What a Widow!
1929 Královna Kelly
The Trespasser
1928 Tělo je hříšné
1927 The Love of Sunya
1926 Fine Manners
The Untamed Lady
1925 Madame Sans-Gêne
Stage Struck
The Coast of Folly
1924 A Society Scandal
Her Love Story
Manhandled
The Humming Bird
Wages of Virtue
1923 Bluebeard's Eighth Wife
Hollywood
Prodigal Daughters
Zaza
1922 Beyond the Rocks
Her Gilded Cage
Her Husband's Trademark
My American Wife
The Impossible Mrs. Bellew
1921 Don't Tell Everything
The Affairs of Anatol
The Great Moment
Under the Lash
1920 Something to Think About
Why Change Your Wife?
1919 Don't Change Your Husband
For Better, for Worse
Rozmary osudu
1918 Everywoman's Husband
Her Decision
Secret Code, The
Shifting Sands
Society for Sale
Station Content
Till I Come Back to You
Wife or Country
You Can't Believe Everything
1917 Baseball Madness
Teddy at the Throttle
The Pullman Bride
The Sultan's Wife
Whose Baby?
1916 A Dash of Courage
A Social Cub
Haystacks and Steeples
Hearts and Sparks
Nick of Time Baby, The
Sunshine
The Danger Girl
1915 Ambition of the Baron, The
At the End of a Perfect Day
Broken Pledge, The
Chaplin filmovým hercem
Fable of Elvira and Farina and the Meal Ticket, The
Misjudged Mr. Hartley, The
Sweedie Goes to College
The Romance of an American Duchess

TV seriály

1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1952 Crown Theatre with Gloria Swanson (TV seriál)

Dokumentární

2016 Hotellet - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál)
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2008 House of Harrington - a.z.
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2000 The Kennedys: The Curse of Power (TV film) - a.z.
1997 Gloria Swanson: The Greatest Star (TV film) - a.z.
1980 Hollywood (TV seriál)
1975 Dream Factory, The
1972 Chaplinesque, My Life and Hard Times
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1950 The Golden Twenties - a.z.
1949 Down Memory Lane - a.z.
1943 Happy Times and Jolly Moments
1937 Screen Snapshots Series 17, No. 1 - a.z.
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 8
1933 Hollywood on Parade No. B-5
1931 House That Shadows Built, The
Round About Hollywood
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 21
1922 A Trip to Paramountown
Screen Snapshots, Series 3, No. 1
Screen Snapshots, Series 3, No. 16

TV pořady

1980 Men Who Rate a 10 (TV pořad)
Stars (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)
1967 Dateline: Hollywood (TV pořad)
1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
1957 The Mike Wallace Interview (TV pořad)
1950 The Peter Lind Hayes Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace