foto

Erich von Stroheim

  • nar. 22.9.1885
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 12.5.1957 (71 let)
    Yvelines, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erich von Stroheim se narodil jako Erich Oswald Stroheim v židovské rodině nižší střední třídy. Jeho otec Benno Stroheim byl kloboučníkem, matka Johanna Bondy se starala o domácnost. Roku 1909 emigroval Erich do USA (New York). Roku 1912 pracoval v hospodě, kde také potkal svou první ženu, Margaret Knoxovou. Byla velmi vzdělaná a učila Ericha nejen anglicky, ale také literaturu a povzbuzovala jej, aby psal. Výsledkem byla novela „In the Morning“, jejímž tématem byl hlavně život zkorumpované aristokracie. Vzali se roku 1913, ale kvůli nedostatku peněz von Stroheim manželku opustil. Roku 1914 se rozvedli. V tomtéž roce se Erich přestěhoval a začal pracovat v Hollywoodu. Nejdříve jako německy mluvící konzultant. Jeho prvním filmem byla roku 1915 malá role v „The Country Boy“. Následovalo mnoho dalších filmů, na konci první světové války se však von Stroheim vrátil k psaní a také zkusil režírovat. Nejdříve svůj vlastní scénář k filmu „Blind Husbands“ roku 1919. Jako režisér byl znám tím, že k hercům se choval jako diktátor, jeho požadavky byly obrovské. Je však považován za jednoho z největších režisérů němého filmu, jeho specialitou byl hlavně cynický pohled na mezilidské vztahy. Roku 1923 se pokusil natočit vlastní film „Merry-Go-Round“, studio ho však odvolalo a prosadilo si na film vlastního režiséra Ruperta Juliana. Jeho režisérské manýry a extrémní důraz na detail (jeho filmy byly někdy stejně dlouhé a detailní jako novely) zapříčinily jeho stálou válku s filmovými studii. Dostával méně příležitostí a jeho práce na filmech nebyla nikdy doceněna.

Mezi jeho nejznámější režie patří „The Devil´s Passkey“ (1920), „Foolish Wives“ (1922), první film, který stál milion dolarů „The Merry Widow“ (1925) a jeho komerčně nejúspěšnější film „The Wedding March“ (1928). Film „Queen Kelly“ (1929) představuje konec jeho kariéry hlavního režiséra. Poté, co utratil obrovské peníze a velmi se pohádal s hvězdou Glorií Swansonovou, hlavní představitelkou, producent a sponzor filmu Joseph P. Kennedy ho vyhodil ještě před dokončením filmu. Po „Queen Kelly“ režíroval von Stroheim už jen dva filmy a vrátil se k herectví. Nejznámější jsou jeho role v „La Grande Illusion“ (1937) Jeana Renoira a „Sunset Blvd.“ (1950) Billy Wildera (tam si zahrál s Glorií Swansonovou). Právě za roli Maxe von Mayerlinga v „Sunset Blvd.“ byl nominován na Oskara za vedlejší roli. Erich von Stroheim hrál ve více než 70 filmech, napsal jich skoro 20, 12 režíroval, produkoval, navrhoval kostýmy, pracoval ve střižně i jako asistent jiných režisérů. Spolu s D. W. Griffithem a Cecilem B. De Millem je považován za největšího režiséra němého filmu. Poslední film, v němž si zahrál (Ludwiga van Beethovena), bylo francouzské historické drama Sacha Guitryho „Napoleon“ (1955). Poslední část svého života strávil ve Francii, kde jeho němé filmy byly stále obdivovány. Hrál v několika francouzských filmech, napsal několik novel, které vyšly ve Francii a pracoval na několika nerealizovaných filmových projektech. Krátce před svou smrtí byl oceněn Řádem Francouzské legie. Erich von Stroheim zemřel na rakovinu. Byl čtyřikrát ženat. Poprvé s Margaret Knoxovou (1913 - 14), podruhé se švadlenou a kostymérkou Mae Jonesovou (1916 - 19) (syn Erich von Stroheim Jr. (*1916)). potřetí s herečkou Valerií Germonprezovou (1920 - 36) (syn Josef (1922 - 2002, úspěšný skladatel filmové hudby), počtvrté s herečkou Denise Vernacovou (píše se, že se vzali těsně před jeho smrtí roku 1957). Zajímavosti: Pravděpodobně nejúspěšnější Stroheimův film, který režíroval, byl „Greed“ (1924), který detailně natočil podle novely Franka Norrise. Vznikl devítihodinový příběh přesně podle knihy. Po několika žádostech o zkrácení odstranil 3 hodiny. V MGM však film sami sestříhali na 2 hodiny a zbytek filmu zničili, což je dodnes považováno za jednu z největších ztrát ve filmové historii. Toto Stroheima samozřejmě nesmírně urazilo. Roku 1999 byl film částečně zrekonstruován s použitím všech dostupných záběrů a fotografií, více než 100 minut se však zachránit nepodařilo. Když roku 1932 hrál v dramatu „The Lost Squadron“ německého filmového režiséra, chtěl po vojácích/hercích, kteří měli ve filmu zemřít, aby byli opravdu mrtví. Roku 1935 napsal svou jedinou novelu "Paprika" v angličtině. Vlastní scénář svého senzačního příběhu o životě a smrti cikánské femme-fatale však nebyl schopen produkovat. Roku 1936 odešel do Francie. Opustil svou ženu Valerii i své syny Ericha Jr. a Josefa. Po zbytek života psal dvě novely, pracoval na produkci „Arsenic and Old Lace“ a hrál malé role v Evropě a v USA. Když začal točit filmy ve Francii, setkal se s herečkou Denise Vernacovou. Stala se jeho sekretářkou a společnicí po zbytek jeho života. Se svou třetí ženou Valerií Germonprezovou se nikdy nerozvedl. Sám sebe von Stroheim nazýval hrabě Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim und Nordenwall. Chtěl být stejný jako role, které hrál. Režisér Billy Wilder i von Stroheimův agent Paul Kohner však tvrdili, že vždy mluvil s „proletářským“ rakouským přízvukem. Von Stroheim byl velký snílek a jeho vlastní biografie obsahuje mnoho faktických chyb. Citáty: „Když žijete ve Francii a napsal jste dobrou knihu, namaloval dobrý obraz nebo natočil slušný film před 50 lety a mezitím nic, pořád vás berou jako váženého umělce. Když vás potkají, sejmou klobouk a osloví vás „mistře“. Nezapomínají. V Hollywoodu jste tak vážený, jak dobrý je váš poslední film. Když jste za poslední 3 měsíce nic nezpracoval, nezajímáte je ani když jste svými filmy ovlivnil celou předchozí epochu. Takový egoismus bohužel mezi lidmi od filmu funguje.“ „Rozdíl mezi mnou a Ernstem Lubitschem je v tom, že on vám nejdřív ukáže jak král sedí na trůnu a potom krále v ložnici. Já ukazuju krále nejdříve v ložnici. Když ho pak vidíte sedět na trůnu, nemáte už o něm žádné iluze.“ Po shlédnutí dvouhodinové verze filmu „Greed“ (1924), kterou musel zkrátit z 9 hodin: „Byl to pohled jako na mrtvolu na hřbitově.“ O Irvingu Thalbergovi a jeho práci ve střižně „Greed“ (1924): „Kdyby člověk, který stříhal můj film neměl na hlavě klobouk, byla by úplně prázdná.“ Na herce při natáčení „Foolish Wives“ (1922) křičel: „Tenhle film dělám pro diváky! Ne pro herce!“ Na smrtelné posteli svému životopisci: „Tohle není nejhorší, nejhorší je, že mi (v Hollywoodu) ukradli 25 let života.“

Herecká filmografie

Filmy

1955 La Madone des sleepings
Napoléon
Série noire
1953 Alerte au sud
Envers du paradis, L'
Minuit... Quai de Bercy
1952 Alraune
1950 Sunset Blvd.
1949 Portrait d'un assassin
1948 Signal rouge, Le
Tanec smrti
1947 Prigioniera dell'isola, La
1946 Foire aux chimères, La
On ne meurt pas comme ça
The Mask of Diijon
1945 Scotland Yard Investigator
The Great Flamarion
1944 Storm Over Lisbon
The Lady and the Monster
1943 Pět hrobů u Káhiry
Severní hvězda
1942 Macao, l'enfer du jeu
1941 Tak končí naše noc
1940 I Was an Adventuress
Menaces
Monde tremblera, Le
Tempête
1939 Derrière la façade
Pièges
Rappel immédiat
1938 Affaire Lafarge, L'
Gibraltar
Ultimatum
Ztracenci ze Saint-Agil
1937 Alibi, křivé svědectví
Marthe Richard
Marthe Richard au service de la France
Pirates du rail, Les
Under Secret Orders
Velká iluze
1935 The Crime of Doctor Crespi
1934 Crimson Romance
Fugitive Road
1932 Jakou mě chceš mít
Ztracená eskadra
1931 Friends and Lovers
1930 Three Faces East
1929 The Great Gabbo
1928 Honeymoon, The
The Wedding March
1924 Chamtivost
1923 Duše na prodej
1922 Bláhové ženy
1919 Slepí manželé
The Fall of Babylon - a.z.
1918 Hearts of the World
Hun Within, The
The Heart of Humanity
The Unbeliever
1917 Draft 258
For France
In Again, Out Again
Panthea
Reaching for the Moon
Sylvia of the Secret Service
Who Goes There?
1916 His Picture in the Papers
Intolerance
Macbeth
The Flying Torpedo
The Social Secretary
1915 Captain Macklin
Country Boy, The
Farewell to Thee
Ghosts
Old Heidelberg
Zrození národa

TV seriály

1952 Orient Express (TV seriál)

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2006 Edge of Outside
1975 The Moving Picture Boys in the Great War
1961 The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1953 Panorama (TV seriál)
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
1938 Vie des artistes, La
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 14
1925 1925 Studio Tour
1923 C-V News: Filming Greed
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 14

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Scénografická filmografie

Filmy

1924 Chamtivost

Střihačská filmografie

Producentská filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

1956 Papatya - kniha
1919 Slepí manželé - kniha

Kostymérská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace