foto

Rena Owen

  • nar. 22.7.1962 (57 let)
    Bay of Islands, Nový Zéland

Biografie

"Moje motto: Miluj to, co děláš, a dělej to, jak nejlépe umíš“.

Rena se narodila a vyrůstala v novozélandském městečku Bay of Islands. Její otec byl maorsko-welšského původu, matka byla Evropanka. Rena měla celkem osm sourozenců. Od útlého dětství se věnovala umění. Ve věku pouhých osmi let vyhrála národní soutěž zaměřenou na dětskou poezii a její básně byly publikovány. Brzy začala vystupovat v Maori Culture Club, kde zpívala a tancovala. V 15 letech zaznamenala svůj divadelní debut ve hře Calamity Jane. Přestože Rena věděla, že má talent a její vášní je umění, studium umění zatím nepovažovala za reálnou kariéru, a tak v 18 letech přesídlila do novozélanského hlavního města Aucklandu, aby tam studovala zdravotnickou školu. O tři roky později studium ukončila jako kvalifikovaná všeobecná sestra. V roce 1983 se vydala na zkušenou za oceán a zakotvila v Londýně. Velké město se zářivými světly zábavního světa ji rychle uchvátilo a na nějakou dobu svedlo k drogám. Současně jí ale tato životní zkušenost přivedla zpět na správnou cestu k jejímu snu - stát se umělkyní. V roce 1985 vstoupila do londýnského Actors Institute. Během několika let hrála v divadle a napsala svou první divadelní hru. V roce 1989 se vrátila na Nový Zéland, kde pokračovala v kariéře jako herečka a autorka her pro divadlo a televizi. Hrála v Maori Theater, režírovala divadelní hry a psala a četla krátké povídky pro místní rádio.

Její první filmovou hereckou příležitostí byla vedlejší role v akčním dramatu Kevina Reynoldse RAPA NUI z roku 1994. V témže roce ztvárnila roli Beth Heke v adaptaci kontroverzního bestselleru maorského autora Alana Duffa KDYSI BYLI BOJOVNÍKY. Tento film byl promítán v 66 zemích světa, získal více než 30 mezinárodních ocenění a umožnil Reně vstup na mezinárodní filmové jeviště – Rena získala za roli v tomto filmu cenu pro nejlepší herečku na filmových festivalech v Montrealu a San Diegu. Místo toho, aby pracovala na své slibně se vyvíjející filmové kariéře v Hollywoodu, se však Rena vrátila k novozélandskému divadlu.

Přicházely však také další filmové a televizní role. Rena si zahrála například roli vrchní sestry v australské verzi seriálu POHOTOVOST. Dostalo se jí cti zahrát si roli Rix ve filmu jednoho z nejznámějších australských režisérů Rolfa de Heera DANCE ME TO MY SONG, který soutěžil na jednom z festivalů v Cannes a vynesl jí nominaci na cenu AFI (Australian Film Institute). V roce 1999 si zahrála hlavní ženskou roli v dramatu JAK DOPADAJÍ ZOUFALCI? Rena je také jedním z pouhých šesti herců, kteří spolupracovali jak s režisérem Georgem Lucasem (STAR WARS), tak se Stevenem Spielbergem (A.I. UMĚLÁ INTELIGENCE). Zastávala také úlohu porotkyně na mnoha mezinárodních filmových festivalech. V roce 2000 se Lena usadila v Los Angeles, aby se naučila více o filmařině a pokračovala v herectví jak v mezinárodních projektech jako již zmíněné STAR WARS nebo A.I., tak i rolemi v nízkorozpočtových nezávislých filmech.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Asomatous
2015 Poslední lovec čarodějnic
2014 Krajina smrti
Well, The
2011 Snitch
2009 Piece of My Heart (TV film)
Prison Break: The Final Break (TV film)
Veronika se rozhodla zemřít
2008 Děti deště
Finding Red Cloud
Hra na utrpení
Ocean of Pearls
Život je krásný
2006 Iron Man, The
The Horrible Flowers
2005 Míša - vodní příšerka
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
Vrána 4: Pekelný kněz
2004 Pear ta ma 'on maf
2003 Nemesis
Pledge of Allegiance
2002 Sidney
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 A.I. Umělá inteligence
Vrah duší
2000 Americká dívka (TV film)
1999 I'll Make You Happy
Jak dopadají zoufalci?
1998 Dance Me to My Song
When Love Comes Along
1995 Savage Play
1994 Kdysi byli bojovníky
Rapa Nui - střed světa

TV seriály

2019 Siréna (TV seriál)
New World Order (S02E16)
Sacrifice (S02E15)
The Last Mermaid (S02E14)
další epizody (16)
The Orville (TV seriál)
Sanctuary (S02E12)
2018 Siréna (TV seriál)
Aftermath (S01E10)
Street Fight (S01E09)
Being Human (S01E08)
další epizody (9)
2017 The Orville (TV seriál)
About a Girl (S01E03)
2014 Longmire (TV seriál)
Counting Coup (S03E09)
2012 Straits, The (TV seriál)
2009 Útěk z vězení (TV seriál)
Konečně volní (S04E24)
1996 Hladina adrenalinu (TV seriál)

Dokumentární

2009 Australians Hit Hollywood

Host

TV pořady

1992 Mai Time (TV pořad)

Fanoušci tvůrce