foto

Temuera Morrison

  • nar. 26.12.1960 (59 let)
    Rotorua, Severní ostrov, Nový Zéland

Biografie

Temuera Morrison se může pochlubit napjatě dobrým vzhledem, který mu umožnil hrát jak nervózní hrdiny, tak hrůzostrašné padouchy. Je to jeden z nejvíce známých herců Nového Zélandu a možná nejvíce viditelný maorský umělec na světě.

Narodil se v turistické obci Rotorua, jeho umělecké instinkty přišly přirozeně, vzhledem k hudební kariéře jeho otce a skutečnosti, že jeho strýc, sir Howard Morrison, byl jeden z nejmilovanějších bavičů národa. Po absolvování vysoké školy krátce pracoval se strýcem, ale netrvalo dlouho a rozhodl se začít s herectvím. Jeho první filmová role byla v dramatu OTHER HALVES a v roce 1988 se objevil v parodii Jamese Bonda, NEVER SAY DIE.

V roce 1993 byl najat jako Maorský dialogový poradce na mezinárodní hit THE PIANO, ale velký zlom přišel až o rok později, kdy byl obsazen jako Jake Heke, alkoholický a zneužívající maorský manžel a otec v uznávaném dramatu ONCE WERE WARIORS. V roce 1994 vyhrál trofej nejlepšího herce na filmových a televizních cenách Nového Zélandu a začal věnovat pozornost Hollywoodu. Jeho původní americké role byly rádoby senzace, nicméně dopadl lépe v roce 2000 s filmem VERTICAL LIMIT a rok předtím udělal triumfální návrat na Nový Zéland, aby hrál v pokračování ONCE WERE WARIORS, WHAT BECOMES OF THE BROKEN HEARTED? Film nezískal stejný stupeň mezinárodní pozornosti jako originál, ale byl populární a dobře hodnocený na Novém Zélandu a Morrison podruhé zase jako Jake získal další cenu nejlepšího herce na filmových a televizních cenách Nového Zélandu.

Největší hit jeho kariéry byl v roce 2002, kdy ho obsadili jako Jango Fetta v netrpělivě očekávaných STAR WARS: EPISODE TWO - ATTACK OF THE CLONES.

Lukáš "Alert" Kravčuk

Herecká filmografie

Filmy

2019 Dora a ztracené město
Mosley
The Brighton Miracle
2018 Aquaman
Occupation
2017 Meke
2016 Hard Target 2
Mahana
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
The Osiris Child: Science Fiction Volume One
2013 Mt. Zion
2012 Král Škorpion - Bitva osudu
Čerstvý maso
2011 Green Lantern
2010 Stopař
2009 Neuvěřitelná cesta kapitána Drake (TV film)
Trable v ráji
Voják 2
2005 Královna řeky
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2004 Blueberry
Země zaslíbená
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 Crooked Earth
Neotesaný detektiv (TV film)
2000 Vertical Limit
1999 Jak dopadají zoufalci?
Od soumraku do úsvitu 3: Katova dcera
1998 Šest dní, sedm nocí
1997 Nebezpečná rychlost 2: Zásah
1996 Barb Wire
Lámanou angličtinou
Nenápadné lži
Ostrov Dr. Moreau
Whipping Boy
1994 Kdysi byli bojovníky
1990 Likvidátor
1988 Mauri
Never Say Die
1984 Other Halves
1972 Rangiho úlovek

TV seriály

2020 The Mandalorian (TV seriál)
Episode 8 (S02E08)
Episode 7 (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
další epizody (8)
2018 Frontier: V kůži nepřítele (TV seriál)
The Sins of the Father (S03E06)
House of the Lord (S03E05)
All for All and None for One (S03E04)
další epizody (4)
2016 The Barefoot Bandits (TV seriál)
2015 Tatau (TV seriál)
2011 Spartakus: Bohové arény (TV seriál)
Milost (E02)
Dávné hříchy (E01)
2002 Mataku (TV seriál)
1995 New Zealand at War (TV seriál)
1992 Shortland Street (TV seriál)
1987 Adventurer (TV seriál)
Gloss (TV seriál)
1986 Seekers (TV seriál)

Dokumentární

2012 From the Mouths of Babes (TV seriál)
2008 Děti deště
1997 The Making of 'Speed 2: Cruise Control' (TV film)

Host

TV pořady

2014 Happy Hour (TV pořad)
1992 Mai Time (TV pořad)

Fanoušci tvůrce