foto

Joseph Bologna

  • nar. 30.12.1934
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 13.8.2017 (82 let)
    Duarte, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec celým jménem Joseph J. Bologna se narodil 30. prosince 1934 v Brooklynu v New Yorku. Vyrůstal v New Yorku. Po střední škole začal chodit na Brown University, kde studoval dějiny umění a později jí absolvoval. Zlom v jeho životě přišel, když mu bylo nabídnuto, aby natočil televizní reklamu pro Manhattan. Ten jí s radostí přijal. V té době chodil a spolupracoval už s Renée Taylor. Jejich první spolupráce byla na scénáři k divadelní hře. Později tento scénář byl použit pro film Lovers and Others Strangers z roku 1970. O rok později napsali si scénář a zároveň se obsadily do filmu Made for Each Other. Zároveň to byl herecký debut Josepha Bologny. 

V roce 1973 získal hlavní roli společně s Cliffem Gormanem ve filmu Policajt a lupič. V roce 1976 hrál ve filmu Velký autobus, ztvárnil hlavní roli. Po boku Jamese Caana hrál ve filmu Druhá kapitola z roku 1979. Hrál ve filmu Můj oblíbený rok z roku 1982. Zahrál si po boku Petera O'Tooleho. Za dva roky si zahraje ve filmu Za to může Rio s Michaelem Cainem. Následovala pak pauza. Teprve až v roce 1990 si zahrál jednu z hlavních rolí ve filmu Městský pohár

Po úspěšných filmech následovaly pak slabší a televizní filmy jako jsou např. Terč útoku (1989), Nežádoucí láska (1991), Na život a na smrt (1992), Dívky z Jersey (1992), Pomsta šprtů 4: Zamilovaní šprti (1994),  Velký táta (1999), Mezi otci a syny (2005). V roce 2006 si vyzkoušel roli dabéra ve filmu Doba ledová 2: Obleva.

Objevil se v roce 1986 v romantické minisérii Sins. Ztvárnil Steva Bryanta, hlavní roli po boku Joan Collins. V roce 1987 získává hlavní roli v seriálu Rags to Riches. Ztvárňuje postavu milionářského podnikatele Nicka Foleyho. Seriál ovšem neměl velký divácký ohlas a byl po dvou sezónách, dvaceti epizodách zrušen v roce 1988. 

V roce 1991 si zahrál Charlieho Verducciho v seriálu Ženatý se závazky. Byly to celkem dvě epizody. Přičemž druhá epizoda byla tzv. spin-off pro uvedení nového seriálu jménem Top of the Heap. Hrál tedy Charlie Verducciho ve všech sedmi epizodách než byl seriál zrušen. V roce 1997 získává roli Dana Turpina, kterou hraje celkem ve 12. epizodách do roku 1998 v seriálu Superman. V roce 1994 a 1999 si zahrál v seriálu Chůva k pohledání

Po těchto seriálech se objevil už jenom v epizodních  rolích. Mezi tyto seriály paří: Právo v Los Angeles, Martial Law, Arli$$, Everwood nebo Kriminálka Las Vegas.

Vyzkoušel si roli režiséra. Bylo to celkem čtyřikrát. Jeho první režisérský počin byl televizní film Good Penny z roku 1977. Pro tento film napsali scénář jak samotný režisér, tak i Renée Taylor. V roce 1984 režíroval televizní snímek Bedrooms, kde si zahrál opět po boku své ženy. Jeho poslední režisérský počin byl v roce 1996 a to film Utajená svatba. Sám si v něm i zahrál a opět po boku své ženy.

Se svou ženou hrál mnohokrát v televizi, ale i objevili se spolu na jevišti.  V roce 1965 se oženil s Renée Taylor, s kterou má syna Gabriela.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

Filmy

2012 Driving Me Crazy
2006 Doba ledová 2: Obleva
2005 Jane Doeová: Dokud nás smrt nerozdělí (TV film)
Klub osamělých v Boynton Beach
Mezi otci a syny (TV film)
2003 Pledge of Allegiance
2002 Returning Mickey Stern
2001 Smrt nečeká
Squint
1999 Baby Huey's Great Easter Adventure
Blink of an Eye
Velký táta
1998 Astoria (TV film)
1997 Batman a Superman (TV film)
Heaven Before I Die
Kmotrův psychiatr (TV film)
1996 Ringer
Utajená svatba
1994 Noc lukostřelce
Pomsta šprtů 4: Zamilovaní šprti (TV film)
1992 Citizen Cohn (TV film)
Dívky z Jersey
Na život a na smrt
Nebezpečí lásky (TV film)
1991 Aligátor 2: Mutace
Nežádoucí láska (TV film)
1990 Městský pohár
Thanksgiving Day (TV film)
1989 It Had to Be You
Terč útoku (TV film)
1987 Not Quite Human (TV film)
Rags to Riches (TV film)
1986 Time to Triumph, A (TV film)
1985 Copacabana (TV film)
Transylvania 6-5000
1984 Za to může Rio
Žena v červeném
1983 One Cooks, the Other Doesn't (TV film)
1982 Můj oblíbený rok
1979 Druhá kapitola
Torn Between Two Lovers (TV film)
1976 Velký autobus
Woman of the Year (TV film)
1975 Lucille Ball/Jackie Gleason Special, The (TV film)
1974 Smíšená rodina
1973 Honor Thy Father (TV film)
Policajt a lupič
1971 Made for Each Other

TV seriály

2002 Everwood (TV seriál)
2001 Svět podle Jima (TV seriál)
The Chris Isaak Show (TV seriál)
1999 Chicken Soup for the Soul (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
Ma'ternal Affairs (S06E15)
1996 Arli$$ (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1994 Chůva k pohledání (TV seriál)
The Gym Teacher (S01E19)
1991 Top of the Heap (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Vrchol haldy (S05E20)
Název písničky (S05E17)
1987 Rags to Riches (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)

Dokumentární

1984 Making of 'The Woman in Red', The (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Joe Piscopo Special, The (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace