foto

Maria Procházková

  • nar. 24.1.1975 (42 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Maria Procházková se narodila a žije v Praze. Vzhledem ke spisovatelské tradici rodiny Procházků není divu, že už jako dítě projevovala umělecké sklony. Svého dědečka, spisovatele Jana Procházku, autora scénářů k filmům UCHO, KOČÁR DO VÍDNĚ a dalších, nepoznala, narodila se totiž až čtyři roky po jeho předčasné smrti. Nicméně přímému uměleckému vlivu své matky, Lenky Procházkové, české spisovatelky a dramatičky (Růžová dáma, Smolná kniha, Beránek...), očividně neunikla. Vztah k literatuře, daný spisovatelským prostředím, se ovšem mísil s fascinací filmem a potřebou výtvarného vyjádření, a tak se rozhodla pro vlastní směr zahrnující všechny tyto aspekty - animovaný film. Studium na FAMU zakončila doktorskou prací na téma Člověk v animovaném filmu.

Prvním významným počinem v animované tvorbě se stal její bakalářský film STOPÁŽ. Tato animace písku získala cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ART FILM v Trenčianských Teplicích. Absolventský film PŘÍUŠNICE byl oceněn hlavními cenami na Festivalu FAMU '99, ZLÍN '99 a PRIX DANUBE '99 a čestným uznáním za scénář a režii od Českého filmového a televizního svazu a NADACE ŽIVOT UMĚLCE. Film vypráví příběh z deníčku šestileté holčičky a nijak nezakrývá podobnost hlavní hrdinky se samotnou autorkou snímku. Kreslená animace je kombinovaná s papírkovou a konfrontovaná se stylizovanými reálnými záběry a pixilací. Další film PIKTOGRAMY, poetická obrazová koláž podtržená hudbou Zděňka Bíny - frontmana skupiny -123 min. - zachycuje jeden obyčejný den ve městě, lidské pocity a vnitřní monology rezonující v dekoracích reálného světa. Film získal v r. 2001 Kristiána - cenu českých filmových a televizních kritiků za nejpozoruhodnější animovaný film roku.

Maria Procházková se ve své tvorbě nezaměřuje pouze na animaci, věnuje se také režii a scenáristice hraného filmu, publicistice, dokumentu, výrobě klipů, spotů, znělek a koláží. Její první celovečerní hraný film ŽRALOK V HLAVĚ využívá v některých scénách animované postupy a opět je zde kladen důraz na hudbu. Tentokrát autorka oslovila skladatele J.P. Muchowa, což se ukázalo jako začátek dlouhodobější spolupráce. V hlavní roli příběhu o setkáních a míjeních vyniká Oldřich Kaiser, který nechává diváka nahlédnout nejen do šera svého přízemního bytu, ale především hluboko do své hlavy.

V současnosti spolupracuje Maria Procházková především s redakcí dětské tvorby České televize, kde natáčí animované videoklipy s použitím dětských kreseb. Prvky animace nebude postrádat ani další připravovaný celovečerní hraný film s názvem O ČERVENÉ TEREZCE.

. "Rema" .

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Kdopak by se vlka bál
2005 Žralok v hlavě
2002 Bubáci
1998 Bibliofil (studentský film)

TV seriály

2010 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Otázka víry (S02E06)
Lidská skládačka (S02E02)
2001 Geschichten von überall (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Zrcadlo (TV film)
2008 Kdopak by se vlka bál
2005 Žralok v hlavě
2002 Bubáci
2000 Piktogramy
1998 Bibliofil (studentský film)
Příušnice (studentský film)

TV seriály

2011 České pexeso (TV seriál)
2008 Evropské pexeso (TV seriál)
2001 Geschichten von überall (TV seriál)

Dokumentární

2005 Fenomén Večerníček (TV film)

TV pořady

2016 LOGOhrátky (TV pořad)
2008 Děti kreslí písničky (TV pořad)

Herecká filmografie

TV pořady

2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1999 Třistatřicettři (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace