foto

Timo Vuorensola

  • nar. 29.11.1979 (40 let)
    Finsko

Biografie

Timo Vuorensola je filmový režisér z Finska. Jeho první celovečerní sci-fi komedie Star Wreck: In the Pirkinning se tvořila sedm let. Od svého uvedení pak dosáhla statusu kultu a přes oficiální odkazy byla stažena více než 8 milionkrát. Timoův druhý celovečerní film Iron Sky, příběh o Nacistech na odvrácené straně Měsíce, byl uveden do kin v dubnu 2012.

Timo také režíruje krátké filmy, hudební videa a reklamy. Vždy se zajímá o hledání nových způsobů práce s filmovým průmyslem a věří, že Internet může poskytnout různé zajímavé možnosti k nahrazení a doplnění tradičních produkčních modelů. Timo přednáší o svých zkušenostech se spoluprací s diváky na konferencích po celém světě – od roku 2005 na více než 200 konferencích.

Film Europe

Režijní filmografie

Filmy

2020 Xi wang dao
2019 I Killed Adolf Hitler
Iron Sky: The Coming Race
Jeremiah Harm
2012 Iron Sky
2005 Star Wreck VI: In the Pirkinning
1998 Norjalainen huora (amatérský film)

Hudební videoklipy

2013 Petri Nygård - 3 asiaa (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Iron Sky

Hudební videoklipy

2013 Petri Nygård - 3 asiaa (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Zvukařská filmografie

Host

TV pořady

2017 Olipa kerran elämä (TV pořad)
2015 David Hasselhoff Show (TV pořad)
2014 Posse (TV pořad)
2013 10 kirjaa rikoksesta (TV pořad)
Jussi Gaala 2013 (TV pořad)
2012 Enbuske & Linnanahde Crew (TV pořad)
Itsenäisyyspäivän vastaanotto (TV pořad)
Tuomas Enbuske Talk Show (TV pořad)
2008 Popkult (TV pořad)

Fanoušci tvůrce