foto

Tomáš Matonoha

  • nar. 13.3.1971 (49 let)
    Brno, Československo

Biografie

Po ukončení gymnázia se neúspěšně pokoušel dostat na práva, nakonec vystudoval brněnskou JAMU (absolventským představením Tomáše Matonohy byla hra Ivo Krobota "Po letech"). V roce 1994 se stal členem brněnského HaDivadla, kde sehrál za dobu svého působení řadu rolí; za zmínku stojí např. hlavní úloha ve Faustovi, postava Veršinina ve Třech sestrách, jeden z exmanažerů v Top dogs či jeho účinkování v dramatu Král Oidipus, znamenitém režisérském počinu J. A. Pitínského. Krom domovské scény působil také v brněnském Divadle v 7 a půl, kde ho diváci mohli vidět např. v hrách Oči bludných hvězd, Repetent nebo Baummel.

Vedle divadelních prken si Tomáš našel svou cestu i k filmu; v něm se poprvé objevil v roce 1995 v malé roli v komedii Byl jednou jeden polda (1995) režiséra Jaroslava Soukupa. Do povědomí diváků se dostal díky filmům Divoké včely (režie Bohdan Sláma, 2001) a Mistři (režie Marek Najbrt, 2004). Dále hrál například ve filmech Vyhnání z ráje Věry Chytilové (2000), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (režie Vladimír Morávek, 2005), Muž, kterého chtějí (režie Irena Pavlásková, 2004), Gympl (režie Tomáš Vorel, 2007), Bestiář Ireny Pavláskové (2006) nebo ve filmu Bobule (režie Tomáš Bařina, 2007). Televizní diváci ho ovšem především znají ze seriálů – např. Rodinná pouta, Bazén, To nevymyslíš, Ulice, Trapasy, Comeback (2008).

Některé jeho televizní projekty, především alternativní zábavný pořad Komediograf, který vyšel z úspěšného divadelního představení, které Matonoha s kolegou Pavlem Liškou uvedli v HaDivadle a na dalších brněnských i pražských scénách, jsou spojeny s pojmem nezávislé scény. Účastní se též dalšího originálního hereckého projektu – komických vystoupení typu stand-up, které natočila stanice HBO pod titulem Na stojáka.

Manželkou Tomáše Matonohy je herečka Lucie Benešová, vychovávají spolu čtyři děti.

Negativ s.r.o.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Prázdniny: Vánoční dobrodružství (TV film)
2017 Bajkeři
2016 Instalatér z Tuchlovic
Komici s.r.o. The Tour
2015 Správnej dres (TV film)
2014 Láska na vlásku
2013 Poslední odměna (studentský film)
Sněžný drak (TV film)
2012 Martin a Venuše
Polski film
Probudím se včera
2011 Czech Made Man
2010 Slovenská misia
2009 Duše
O království z nudlí a štěstí bez konce (TV film)
Ulovit miliardáře
2008 Bobule
Divnovlásky (TV film)
2007 Bestiář
Gympl
Láska In Memoriam (TV film)
2006 Všechno nejlepší!
2005 Doblba!
Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2004 Mistři
2003 Starý kocour
2001 Divoké včely
Uniforma (TV film)
Vyhnání z ráje
2000 Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1998 Převeliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb Betlém (TV film)
1997 Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje!
1996 Prsten a řetěz (TV film)
1995 Byl jednou jeden polda
Po letech (TV film)

TV seriály

2019 Prázdniny (TV seriál)
Sme v tom nevinne! (S03E10)
Horí! (S03E09)
Honba za pokladom (S03E08)
další epizody (10)
Rapl (TV seriál)
Trefa do Tlustého (S02E08)
2018 Pouť (TV seriál)
Marináda (S01E09)
Perský princ (S01E07)
Zagorka (S01E04)
další epizody (5)
Prázdniny (TV seriál)
Kukuričné deti (S02E10)
Nepozvaná návšteva (S02E09)
Megalode (S02E08)
další epizody (10)
2017 Dáma a Král (TV seriál)
Ve víně je vražda (S01E03)
Prázdniny (TV seriál)
Všude dobře, na chalupě nejlíp! (S01E10)
Kuny a bikiny (S01E09)
Letní škola (S01E08)
další epizody (10)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Císařovna (E08)
Žrouti (TV seriál)
Souboj titánů: Finále (E08)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2015 Vinaři (TV seriál)
Svatba (S02E16)
Úplněk (S02E15)
Loupež (S02E14)
další epizody (15)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
2014 Kancelář Blaník (TV seriál)
Eurovolby (S01E09)
Neviditelní (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Vinaři (TV seriál)
Hody (S01E16)
Derby (S01E15)
Lovecká sezona (S01E14)
další epizody (16)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Střelec (S01E06)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Tajná mise (S03E25)
2013 Nejlepší trapasy (TV seriál)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Trojka z chování (S03E24)
2012 Ententýky (TV seriál)
Ohňostroj vášně (E10)
Zamiloval jsem se, odcházím (E09)
Chvíle pro Hanu Hegerovou (E08)
další epizody (10)
Vyprávěj (TV seriál)
Politika, kam se podíváš... (S04E12)
Annonce (S04E11)
2011 Terapie (TV seriál)
Epizoda 41 (S01E41)
Comeback (TV seriál)
Slepák (S02E21)
Snad to vyjde příště (S02E20)
Francouzská restaurace (S02E19)
další epizody (12)
Soukromé pasti (TV seriál)
Manželství nebo život (S02E02)
2010 Comeback (TV seriál)
Křik kormorána (S02E09)
Bejk (S02E08)
Sbohem, Káhiro! (S02E07)
další epizody (9)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Gun Hill (S07E08)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Ode mě to nemáte! (S01E09)
Velká očekávání (S01E08)
Svatba (S01E03)
další epizody (4)
Comeback (TV seriál)
Boží mlýny (S01E30)
Krev, pop a slzy (S01E29)
Absťák (S01E28)
další epizody (14)
2008 Comeback (TV seriál)
Heavy Christmas (S01E16)
Taneční (S01E15)
Simonina volba (S01E14)
další epizody (16)
2007 Trapasy (TV seriál)
2006 Pakárna (TV seriál)
Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Dámský gambit (S03E01)
2005 Bazén (TV seriál)
Strážce duší (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Muž, kterého chtějí (S01E06)
Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Komediograf (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Azyl (E06)
Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)
1998 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Osamělá (E15)
1994 Prima sezona (TV seriál)
Hotel pro sourozence (E04)

Dokumentární

2012 Film o filmu: Polski film (TV film)

Hudební videoklipy

2017 Marek Ztracený - Léto 95 (hudební videoklip)
2015 Ewa Farna ft. František Segrado - Víno je grunt (hudební videoklip) - a.z.
2013 Michal Hrůza, Klára Vytisková - Duše do vesmíru (hudební videoklip) - a.z.
2008 Kryštof - Atentát (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2016 Komici s.r.o. v Lucerně (divadelní záznam)
2003 Top Dogs (divadelní záznam)

Skladatelská filmografie

Filmy

2010 Alma (TV film)
2009 Ulovit miliardáře
2007 Gympl

Režijní filmografie

Filmy

2010 Slovenská misia

Host

TV pořady

2020 Na Pavláska (TV pořad)
2019 OTO 19. ročník (TV pořad)
Week and Show Tomáše Matonohy (TV pořad)
2018 Look Bella (TV pořad) - mod.
2017 TIKI-TAKA (TV pořad)
Všechno, co mám rád (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2017 (TV pořad)
2016 Co na to Češi (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2015 Aktuálně s TM (TV pořad)
Děti na tahu (TV pořad)
2014 Chart Show (TV pořad)
Možná přijde i charita 2014 (TV pořad)
2013 Chytrost nejsou žádné čáry (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Zlatý časy! (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Možná přijde i charita (TV pořad)
Na forbíně TM (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Bubo bubo (TV pořad)
Do roka a do dna (TV pořad)
Planeta Yó (TV pořad)
2010 Mazec (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Taxík (TV pořad) - mod.
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
Český lev 2006 (TV pořad)
2006 Udělám cokoliv (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
2005 Vodopád Tomáše Hanáka (TV pořad)
2004 Na stojáka (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(106)