foto

František Zvarík

  • nar. 17.7.1921
    Vrútky, Slovensko, Československo
  • zem. 17.8.2008 (87 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec František Zvarík se narodil 17. července 1921 ve Vrútkách. Studoval herectví a zpěv na Hudební a dramatické akademii v Bratislavě u Anny Korínské (1942). V začátcích své kariéry se rozmýšlel mezi činohrou a operou. Ještě během hereckých studií se stal předním členem činohry i opery slovenského Národního divadla v Bratislavě (1940 – 1945), kde hostoval už v roce 1939. Národnímu divadlu zůstal věren až do odchodu do penze, ať již působil v jeho operním (1945 – 1956) či činoherním (1956 – 1997) souboru. Členkou slovenské první scény byla také jeho druhá manželka, herečka Eva Krížiková (*1934). Za Slovenského národního povstání pomáhal Zvarík zakládat Frontové divadlo.

Zpočátku František Zvarík zpíval (byl bas) různé moderní i historické hrdiny a milovníky. V pozdějších letech ze z něho vyvinul charakterní činoherec. Z více jak dvou stovek činoherních a operetních postav si připomeňme opery „Rusalka“, „Don Quijote“, „Eugen Oněgin“, „Krútňava“, „Fidelio“, „Boris Godunov“, „Figarova svatba“, „Don Carlos“, „Kníže Igor“ a činohry „Viliam Tell“, „Smrť Tanierika“, „Na dně“, „Sen noci svatojánské“, Král Oidipus“, „Vějíř“, „Tramvaj do stanice touha“, „Na skle maľované“ atd. Naposledy se divákům uvedl roku 2007 ve hře „Tančiareň“ Martina Huby a Martina Porubjaka. Hostoval i v Praze.

Do slovenské kinematografie se měl zapojit ještě před koncem okupace titulní úlohou ve filmu HANKA SA VYDÁVA, jenž však v průběhu Slovenského národního povstání zůstal nedokončen. Oficiálně tedy debutoval jako mladík na zábavě v prvním slovenském dlouhometrážním filmu Martina Friče VARÚJ…! (1946). Zpočátku na plátně představoval (stejně jako na divadle) mladé atraktivní muže, později starší, ale stále pohledné pány a charaktery. Zvaríkova filmografie není nijak moc obsáhlá a s přibývajícími lety (velmi výrazně od 80. let) se pravidelně ztenčovala.

Hrál například sportovce Ivana Trnovského ve Wassermanově komedii ČERTOVA STENA (1948), Ferka v RODNÉ ZEMI (1953) Josefa Macha, Pätoprstého ve SMRŤ PRICHÁDZA V DAŽDI (1965) Andreje Lettricha, Zollnera v dramatu Ľudovíta Filana VRECKÁRI (1967), pána ve středních letech v Solanově tragikomedii PÁN SI NEŽELAL NIČ (1970), Galbu ve SKRYTÉM PRAMENI (1973) Vladimíra Bahny, Kornela st. v Lettrichově STRETNUTIE (1975), Agricola v Hollého SÚKROMNÉ VOJNE (1977), Luckého ve válečném dramatu POÉMA O SVEDOMÍ (1978) režisérů Zoro Záhona a Vladimíra Bahny či kněze v Párnického dramatu KÁRA PLNÁ BOLESTI (1985). Naposledy si zahrál v tragikomedii Juraje Nvoty KRUTÉ RADOSTI (2002). Herečkou byla i Zvaríkova švagrová Elena Pappová – Zvaríková (1935 – 1974).

Několikrát si na něho vzpomněl také český film. Ztvárnil, jako inženýr Štěpán Donel, s Ladislavem Peškem a Josefem Grussem titulní trojici mladých přátel v optimistické komedii TŘI KAMARÁDI (1947) Václava Wassermana. Dále se českým divákům představil jako nacista Kretschmer v Cikánově válečném JURÁŠKOVI (1956), švagr truhláře Tony Brtka (Jozef Kroner) Markus Kolkocký v oscarové tragikomedii OBCHOD NA KORZE (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, šarmantní primář blázince Rudolf v Herzově hudební komedii KULHAVÝ ĎÁBEL (1968) a britský velvyslanec v Berlíně Neville M. Henderson v hrané rekonstrukci tragických událostí roku 1938 DNY ZRADY (1973) Otakara Vávry.

Aktivně spolupracoval i se slovenským rozhlasem a televizí (OKO ZA OKO; AKO OSTRIHAŤ MANŽELA; PRÍBEH O FATIME A OMAROVI; ČERVENÉ VÍNO; ŤAVÍ ZADOK; SESTERNICA BETA; RAZ, DVA, TRI; MATEJ BEL Z OČOVEJ; MERCADET či ADVENT a nebo seriály ZAPRÁŠENÉ HISTÓRIE EMA BOHÚŇA, SPADLA Z OBLAKOV, TAJOMNÝ OSTROV, ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER). Rád propagoval a zpíval slovenské lidové písně a jeho hlas si posluchači můžou připomenout i ze dvou jím nazpívaných dlouhohrajících desek.

Své vzpomínky shrnul do knížek „Pierot s puškou“ (1984) a „Pierot bez pušky“ (2000). S velkou láskou se věnoval kreslení a malování, pořádal i své výstavy (př. Na scénáři malované). Byl vyznamenán titulem Zasloužilého umělce (1968), čestným občanstvím rodného města Vrútky (1992) a slovenským státním vyznamenáním Řád Ľudovíta Štúra I. třídy (2001). František Zvarík zemřel 17. srpna 2008 v Bratislavě. Přesně měsíc po svých osmdesátých sedmých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2002 Kruté radosti
1995 Advent (TV film)
Lúpež dejín (TV film)
1993 Líška (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Romulus Veľký (TV film)
1989 Mediteránske rozprávky (TV film)
Obrana Sokratova (TV film)
Turandot (TV film)
1988 Letiace tiene (TV film)
Maniere teatrali (divadelní záznam)
Mercadet (TV film)
Peter a Pavel (divadelní záznam)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Matej Bel z Očovej (TV film)
Počítač (TV film)
V poslednej chvíli (TV film)
Čakanie na všedné dni (TV film)
1986 J. Massenet: Werther (TV film)
Milovaný Célimar (TV film)
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
Sokovia (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Výnosné miesto (divadelní záznam)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Kára plná bolesti
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Bé rímska trojka lomeno šesť (TV film)
1983 Cesta na krvavé pole (TV film)
Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Monika (TV film)
Svadba bude (TV film)
Tomáš a Zuzana (TV film)
Žakýlska Veronka (TV film)
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 Bite sa, pán Jedlinský! (TV film)
George Dandin (divadelní záznam)
Otvorený účet (TV film)
1981 Nápadníci (TV film)
Prefíkaná vdova (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Victoria v podjeseň (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
More v kvapke vody (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Recept od starej mamy (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Zimozel (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Kraj sveta Istanbul (TV film)
Traja svedkovia (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Duša spoločnosti (TV film)
Klebetnice (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Sesternica Beta (TV film)
1977 Deň zvýšenej intuície (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Konečná stanica (TV film)
Odvážny Stepan (TV film)
Počúvajme slnko (TV film)
Skrat (TV film)
Súkromná vojna
Yetiho stopy (TV film)
1976 Anjel prichádza oknom (TV film)
Nežiadúci (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Postup (TV film)
Päť opôn (TV film)
Zypa Cupák (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)
Prípad, ktorý sa nikdy nedostal do spisov (TV film)
Stretnutie
Zamilovaný lev (TV film)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Džbán plný ambrózie (TV film)
Jaríkovský kostol (TV film)
Netopier (TV film)
Nešťastník (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
Rosmersholm (TV film)
Veľká noc a veľký den
Zorenka (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hadí princ (TV film)
Kaucia (TV film)
Noc v krčme U veľkého diviaka (TV film)
Návšteva (TV film)
Skrytý prameň
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Lofter (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Červené víno (TV film)
1971 Ako každý iný (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Svätá Barbora (TV film)
1970 Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
Mladosť Tomáša Edisona (TV film)
Pred západom slnka (TV film)
Pán si neželal nič
Zrodenie syna (TV film)
1969 322
Generácia (TV film)
Tma (TV film)
Volpone (TV film)
1968 Kulhavý ďábel
Niet inej cesty
1967 Dobrý úkryt (TV film)
Paroháč (TV film)
Ruže na úver (TV film)
Starvelská tragédia (TV film)
Vreckári
Čaj u pána senátora (TV film)
Červená Roza (TV film)
Štyri strany sveta (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Dcéra troch otcov (TV film)
Mládenecká rozlúčka (TV film)
Na brehu priezračnej rieky (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Korupcia v justičnom paláci (TV film)
Kľúč (TV film)
Máje (TV film)
Obchod na korze
Oko za oko (TV film)
Smrt přichází v dešti
Vejár (TV film)
1964 Charleyho teta (TV film)
Dundo a tí druhí (TV film)
Oblomov (TV film)
Operácia Cicero (TV film)
1963 Nový Figaro (TV film)
Proces o oslí tieň (TV film)
1962 Chvastúň (TV film)
Sizyfos a smrť (TV film)
Trasorítka (TV film)
1959 Guľometný pás (TV film)
1956 Jurášek
Posledná bosorka
1953 Rodná zem
1949 Čertova stena
1947 Tři kamarádi
1946 Varúj...!
1944 Hanka sa vydáva

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1987 Päť zŕn (TV seriál)
1984 Tajomný ostrov (TV seriál)
1982 Mongolské rozprávky (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Spadla z nebe (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Sen noci silvestrovskej (E09)
Švihrovská pieseň (E08)
Na džentríckom plese (E07)
další epizody (9)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Ukradnutý list (E02)

Dokumentární

2008 Ladislav Chudík (TV film)
1979 Frontové divadlo (TV film)
Stretnutie v Tajove (TV film)
1972 Svedectvo (TV film)

TV pořady

1992 Moje omyly (TV pořad)
1990 Obrazáreň Františka Zvaríka (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1983 Neprišli sme naprázdno ... (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace