foto

Eva Gorčicová

  • nar. 17.5.1950
    Ostrava - Zábřeh, Československo
  • zem. 22.12.2015 (65 let)
    Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Biografie

Herečka Eva Gorčicová spojila celou svou uměleckou dráhu s brněnským Městským divadlem, což omezilo její možnosti hrát ve filmu, příležitostně ale hrála v televizi, bohaté uplatnění nachází také v dabingu. Herectví vystudovala na brněnské JAMU, kde měla možnost se setkat s řadou později slavných kolegů, například Jiřím Bartoškou, Miroslavem Donutilem nebo Svatoplukem Skopalem. Hned po absolutoriu zamířila do Divadla bratří Mrštíků (dnešní Městské divadlo), kde ve stálém angažmá setrvala 37 let (1973-2010), nyní na této scéně vystupuje jako host.

Na scéně brněnského Městského divadla odehrála Eva Gorčicová desítky velkých rolí v klasickém i moderním repertoáru (Poprask na laguně, Tři sestry, Lucerna, Romeo a Julie, Sklenice vody), osobně ráda vzpomíná na hlavní role ve hrách Nejkrásnější válka nebo Záhořanský hon. Prosadila se také v muzikálové tvorbě, která v Městském divadle měla vždy velký prostor a hrála například hlavní roli v muzikálu Jedno jaro v Paříži. Dnes můžeme Evu Gorčicovou na jevišti vidět v dlouhodobě úspěšných komediích Brouk v hlavě nebo Charleyova teta.

První zkušenost s kamerou získala Eva Gorčicová v brněnském televizním studiu při práci na komedii DOMÁCÍ STRAVA JE DOMÁCÍ STRAVA (1978), později účinkovala v dalších menších televizních projektech z Brna, do širšího povědomí vstoupila díky seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (2003), i když se objevila jen ve dvou dílech. Mnohem větší možnosti se jí otevřely před mikrofony, nejprve v brněnském rozhlase, později v dabingu. Její hlas zazněl k divákům z řady filmů i televizních seriálů (STEFANIE; STAR TREK), především ji známe jako Sue Ellen Ewingovou z legendárního DALLASU.

Manželem Evy Gorčicové byl herec Erik Pardus (1957-2011), taktéž dlouholetý člen Městského divadla v Brně.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Jsem brána
2012 Posel
1990 O Radkovi a Mileně (TV film)
1989 Stopy zločinu: Recept na rozloučenou (TV film)
1988 Bratr Paleček (TV film)
1986 Nejlepší lékař mého života (TV film)
1984 Skřivánek a sova (TV film)
1983 Dlouhý čas loučení (TV film)
1982 Tomáš a hvězdička (TV film)
1978 Domácí strava je domácí strava (TV film)
1977 Kandidát strany (TV film)
1976 Hlavou proti zdi (TV film)
1974 Život není sen, moje milá... (TV film)

TV seriály

2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
První casting (E04)
2009 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Novoroční projev (S06E08)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2003 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt II (S02E09)
Doktor Smrt I (S02E08)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Svatba (S01E09)
Volavka (S01E02)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Pekelný stroj (E02)
1987 Bakaláři (TV seriál)
Straka (S16E08)
1985 Bakaláři (TV seriál)
Tři bratři (S14E03)
1981 Bakaláři (TV seriál)
Vedoucí (S10E05)

Divadelní záznam

1998 Brouk v hlavě (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2007 Silvestr s četníky (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky