foto

Paul McGann

  • nar. 14.11.1959 (59 let)
    Kensington, Liverpool, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Lékaři, uzdrav se sám..." – hláška Paula McGanna ze snímku The Night of the Doctor (2013)

Paul McGann se narodil čtrnáctého listopadu roku 1959 v Liverpoolu v Lancashire v Anglii ve Velké Británii do římsko-katolické rodiny jako mladší batr Joe McGanna a starší bratr Marka Mcganna. Je to anglický herec, divadelník, moderátor a dabér, který je znám především z televizní tvorby, jíž se věnuje již pěknou řádku let.

Počátky jeho kariéry coby herce začaly v již jeho útlém dětství. Kupříkladu může být zmíněno, že na škole West Derby v Liverpoolu, kde tehdy studoval, zaujal čestné místo mezi dětskými divadelníky této školy. Jelikož ale jeho učitelé poznali, že tu není možné plně rozvinout jeho talent, doporučili mu, aby to zkusil na Royal Academy of Dramatic Art, kde brzy na to začal pobírat kurzy. První průlomovou rolí Paula McGanna byla v u nás málo známém, za to v Británii velice oblíbeném, komediálním televizním seriálu Give us a Break, kde si střihnul roli hráče kulečníku. Bohužel, ačkoliv byl seriál oblíbený, další role mu nezajistil.

Návrat k televizi přišel až o celé tři roky později. Tehdy mu přálo docela štěstí, protože si zahrál kriminálníka Percyho Toplise v sérii televize BBC The Monocled Mutineer. Za tento počin sklidil velkou kladnou reakci ze strany kritiků, neboť ve své roli – podle nich – přímo exceloval. To mu přineslo možnost se dostat na plátna kin, což se mu podařilo hned o rok později ve snímku Withnail & I, kde ztvárnil jednu z hlavních postav. Snad právě díky němu se snímek stal ve Velké Británii kultovnímu trhákem.

Paul McGann si velice záhy na to získal svoje čestné místo v herecké branži. Díky tomu získal za tu řadu let několik pěkných rolí, které stojí rozhodně za zmínku. Jmenovitě ve Vetřelec³, Queen of the Damned, či Doctor Who. Právě okolo posledního snímku vyvstává spoustu nevyřčených otázek, neboť se na základě jeho měl vytvořit i seriál. Proč se v něm nakonec neobjevil jako osmý doktor? A proč se natočil až za necelých deset let? Co bylo tím hlavním důvodem? Údajně fakt, že o pokračování s tímto hercem nebyl zájem. Jisté je, že Paul Mc Gann prohlásil „Nechci, aby se na mne vzpomínalo jako na George Lazenbyho Doktora Who", což opodstatnil tím, že se začal podílet na Doktorovi Who jiným, než televizním způsobem. Na rádiu BBC 7 (později přejmenovaném na BBC rádio 4 extra) prezentoval rozhlasové novely napsané pro osmého Doktora Who, v nichž pokračoval ve své předchozí roli osmého Doktora Who.

Jeden z posledních známých televizních výkřiků po osmém Doktorovi Who přišel s rokem 2013, když si zahrál v mini-epizodě The Night of the Doctor (zveřejněné pro fanoušky Doktora Who televizí BBC na svém youtube kanále) vztahující se ke snímku The Day of the Doctor a snímku The Five(ish) Doctors Reboot.

V soukromém životě má Paul Mcgann dva syny – Joe McGanna a Jakea McGanna. Žije ve Velké Británii v Anglii v Cliftonu v Bristolu.

Pavel "P. J. D." Dovhanič

Herecká filmografie

Filmy

2017 B&B
Doctor Who: Twice Upon a Time (TV film) - a.z.
2016 Brakes
2015 Absence
2013 Doctor Who: The Day of the Doctor (TV film) - a.z.
The Five(ish) Doctors Reboot (TV film)
The Night of the Doctor
2009 Zabijáci lesbických upírek
2006 If I Had You (TV film)
Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film)
2005 Gypo
2003 Doctor Who: Shada (TV film)
Hornblower III - Povinnost (TV film)
Hornblower III - Věrnost (TV film)
Listening
Y Mabinogi
2002 Blood Strangers (TV film)
Královna prokletých
Tajný život princezny Diany (TV film)
2001 Hornblower II - Odplata (TV film)
Hornblower II - Vzpoura (TV film)
Hotel! (TV film)
Sladká pomsta (TV film)
Teritorium
1999 Breathless Hush (TV film)
Forgotten (TV film)
1998 Dance of Shiva, The
1997 Downtime
Pravdivá pohádka
1996 Bidding Adieu
Boj s časem (TV film)
Kateřina Veliká (TV film)
Merchant of Venice, The (TV film)
The One That Got Away (TV film)
1993 Tři mušketýři
1992 Vetřelec ³
1991 Strach ze tmy
1990 Drowning in the Shallow End (TV film)
El fraile
Paper Mask
1989 Burziáni
Duha
Rehovot Ha'Etmol
Tree of Hands
1987 Cariani and the Courtesans (TV film)
Withnail a já
Říše slunce
1986 Importance of Being Earnest, The (TV film)

TV seriály

2016 Tři mušketýři (TV seriál)
The Queen's Diamonds (S03E04)
2014 Vražedné šifry (TV seriál)
Blood On Their Hands: Part 1 (S02E01)
2012 Mateřské pouto (TV seriál)
Ripper Street (TV seriál)
The Good of This City (S01E04)
2011 Luther (TV seriál)
Epizoda 2 (S02E02)
Epizoda 1 (S02E01)
2010 Luther (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2009 Jak běží život (TV seriál)
Kolize (TV seriál)
2007 True Dare Kiss (TV seriál)
2006 Tripping Over (TV seriál)
2003 Hercule Poirot (TV seriál)
Temný cypřiš (S09E02)
2002 Společnost Adventure (TV seriál)
2000 Fish (TV seriál)
Nature Boy (TV seriál)
1998 Our Mutual Friend (TV seriál)
1996 Testament: The Bible in Animation (TV seriál)
1995 The Hanging Gale (TV seriál)
1992 Nice Town (TV seriál)
1986 Monocled Mutineer, The (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1983 Give us a Break (TV seriál)

Dokumentární

2016 China: Between Clouds and Dreams (TV seriál) - vyp.
Letters from Baghdad
2015 Kleopatřina ztracená hrobka (TV film) - vyp.
Žralok (TV seriál) - vyp.
2013 Budoucnost transplantací (TV film)
Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
Finding Babylon's Hanging Garden (TV film) - vyp.
JFK's Secret Killer: The Evidence (TV film) - vyp.
2012 Alien Encounters: Superior Fan Power Since 1979
Nejdivočejší Indie (TV seriál) - vyp.
Nejdivočejší Latinská Amerika (TV seriál) - vyp.
Nejdivočejší ostrovy (TV seriál) - vyp.
Outloni z jávské džungle (TV film)
Tygří ostrov (TV film) - vyp.
2011 Hidden Paintings (TV seriál)
Kryptoanalytik (TV film)
2010 Day John Lennon Died, The (TV film)
2008 Tribal Wives (TV seriál)
Vrtulníky ve válce (TV seriál)
2007 Francouzská cizinecká legie - Nejtvrdší elitní jednotka (TV seriál)
2005 Kill Me If You Can (TV film)
2004 Hodina pravdy (TV seriál)
Tajemství Bible (TV seriál)
2003 Making of 'Alien³', The
Skutečný příběh (TV seriál)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
1990 Cutting Edge (TV seriál)

TV pořady

2012 Éra benzínu (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace