foto

Věra Kubánková

  • nar. 22.7.1924
    Košice, Slovensko, Československo
  • zem. 13.4.2016 (91 let)
    Praha, Česko

Biografie

Věra Kubánková se narodila v Košicích, gymnázium studovala v Hradci Králové, za války byla totálně nasazená v továrně na plynové masky v Brně, po válce pak zvítězila touha po divadle pěstovaná již od dětství a nastoupila na brněnskou konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1948. Poté nastoupila své první angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě (1948-1950), následovala scéna Divadla pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1950-1952). Mezi výrazné herecké osobnosti se pak dostala v souboru Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze (1952-1967), kde prošla širokým rejstříkem postav, od lyrických mladých dívek po dramaticky ztvárněné zralé ženy, uplatnila se i v komediálních hrách. Významnou etapou její herecké dráhy bylo působení v Divadle Za branou (1967-1972) pod vedením O. Krejči. Zde vynikla především v Čechovových Třech sestrách, které měly přes 200 repríz a Divadlo Za branou s tímto představením slavilo velký úspěch také na zájezdech po celé Evropě. Po uzavření této scény se Kubánková vrátila do Realistického divadla, kde strávila dalších sedmnáct let (1973-1990). Po obnovení Divadla Za branou znovu vstoupila na jeviště pod Krejčou (1991-1994), ale i činnost tohoto divadla byla o několik let později ukončena. Od roku 1994 je Kubánková v penzi, příležitostně ale vystupuje v divadle nadále. Pohostinsky hrála například v Divadle Na prádle nebo v Divadle Radka Brzobohatého, velký ohlas zaznamenala její role babičky ve hře O žlutém kopci (Divadlo Na zábradlí, 2007). Frekvence jejích výstupů není nijak vysoká, o to více udivuje svou neuvěřitelnou vitalitou (v roce 2008 ve věku čtyřiaosmdesáti let hostovala na třech pražských scénách), která se ostatně projevuje i jejím poměrně četným výskytem před televizní kamerou v posledních letech.

Před filmovou a televizní kamerou ztvárnila Kubánková na čtyřicet rolí, které však nikdy nedosáhly významu jejího působení na divadelním jevišti, vesměs se jednalo o úlohy vedlejší až epizodní. Poprvé se objevila ve studentském krátkometrážním snímku Hynka Bočana NÁVŠTĚVA (1959), jejími prvními celovečerními snímky byly filmy LEDOVÉ MOŘE VOLÁ (1961) a LABYRINT SRDCE (1961). Vzhledem k tomu, že na stříbrné plátno vstoupila Kubánková na prahu čtyřicítky, její vedlejší filmové role se odehrávaly převážně v postavách matek mladých hrdinů, případně manželek, mezi jejími výstupy před filmovou kamerou byly i několikaleté přestávky. Vidět jsme ji mohli například ve filmu CAUSA KRÁLÍK (1979) nebo PRODLOUŽENÝ ČAS (1984; oba snímky v hlavní roli s Milošem Kopeckým). To také byly na dlouhou dobu její poslední role ve filmu, od 70. let se ale podstatně více začala prosazovat v televizi, hrála v několika seriálech, televizní inscenace jí pak na rozdíl od filmu přinesly i velké role (MOC BEZ SLÁVY 1972; POSLEDNÍ KONCERT, 1973; A NA KONCI JE ZAČÁTEK, 1981). Překvapivě výrazně se Kubánková prosadila již ve starším věku v několika seriálech (DOBRÁ ČTVRŤ, 2005; HRABĚNKY, 2007; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA – NOVÉ OSUDY, 2008). V menších rolích babiček se po letech objevila také na filmovém plátně (ŽILETKY, 1993; SMRADI, 2002; HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY, 2006).

Kromě divadla, filmu a televize se Kubánková se zalíbením realizovala také v rozhlase, kde se podílela na dramatizaci našich i světových literárních děl, recitovala také verše. Nedílnou součástí práce Věry Kubánkové je také dlouholeté působení v dabingu. Překvapivou popularitu mezi mladými lidmi získala Kubánková jako osmdesátiletá účinkováním v klipu Virtuální duet skupiny Tata Bojs. Dodnes se ostatně objevuje také ve studentských filmech FAMU, čtyři roky působila také pedagogicky na DAMU. Satisfakcí za dlouholetý přínos české kultuře byla Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotní mistrovství na divadle (2006).

Věra Kubánková je podruhé vdaná, jejím prvním manželem byl divadelní režisér a příležitostný herec Emil Kadeřávek (1926-1991).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Řachanda
2015 Kobry a užovky
2012 Velkej Honza (studentský film)
2010 Dešťová víla
2009 Archiv (TV film)
Hospoda U bílé kočky (TV film)
Šejk (TV film)
2008 Dívka a kouzelník (TV film)
Polibek na cestu (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 Zlá minuta (TV film)
2004 Zlatá brána (TV film)
2003 Seance Fiction (studentský film)
2002 Chlípník (TV film)
Smradi
1998 Za zdí (TV film)
1997 Jak vyléčit Ježibabu (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
1994 Duhová hora (TV film)
1993 Království květin (TV film)
1992 Ecce Constantia (TV film)
Pravda a lež (TV film)
Tři dary lásky (TV film)
1991 Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Romeo a Julie (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Houpačka
Ta naše písnička česká II
1989 Romance o vodníkovi (TV film)
Rubín má barvu krve (TV film)
Zkouška kvality (TV film)
1987 Rizikové pracoviště (TV film)
Srdíčko (TV film)
Třináctý předseda (TV film)
1986 Osudy dobrého vojáka Švejka
1985 Duhová kulička (TV film)
Mlčení Marie Zvoníkové (TV film)
Pták Žal (TV film)
Tenký led (TV film)
1984 Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Prodloužený čas
Záchvěv strachu
Čarovná rybí kostička (TV film)
1983 Její pastorkyňa (TV film)
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Myslím, že vím (TV film)
Čas strachu a statečnosti (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Prstýnek ze zlata kočičího (TV film)
1980 Rozednění (TV film)
Černé světlo (TV film)
1979 Adriana (TV film)
Causa Králík
Kořist (TV film)
Poslední koncert (TV film)
1976 Skleník (TV film)
Výslech (TV film)
1975 Forbidden Dreams (studentský film)
Kousek života (TV film)
1974 Koním křídla nikdy nenarostou... (studentský film)
Černá horečka (TV film)
1973 Divoká planeta
1972 Divoké labutě (TV film)
Moc bez slávy (TV film)
1968 Listiny Aspernovy (TV film)
Stříbrná mošnička (TV film)
1967 Malé letní blues
1963 Strašidlo, které se směje (TV film)
1961 Labyrint srdce
Ledové moře volá
1959 Návštěva (studentský film)

TV seriály

2015 Policie Modrava (TV seriál)
Kovbojův návrat (S01E06)
Reportérka (TV seriál)
Nad první kauzou (E01)
2014 Stopy života (TV seriál)
Až na věky (S01E03)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Messenger (S02E14)
2010 Comeback (TV seriál)
Boží frisbee (S02E05)
2009 Expozitura (TV seriál)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Výročí (E01)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Vyrovnané účty (E16)
Milionář (E13)
Rodinná oslava (E11)
další epizody (7)
Příkopy (TV seriál)
Parcela Hrčková (E05)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Jsem naživu (S02E01)
Ohňostroj bude (S01E82)
Chci s tebou žít (S01E78)
další epizody (4)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Nech nás žít (S01E24)
Víš, že máš mě (S01E22)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
Pohádka začíná aneb kletba (E01)
1999 Oběti (TV seriál)
Přepadení (E01)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Šnajberková (E06)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Milejší o celé milování (E03)
Den jsou dvě srdce lidská šťastna spolu (E02)
Na hřbitově roste kvítí (E01)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Závod (E13)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Antropologie (S02E04)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Přepadení (E05)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Buď a nebo (E13)
Boby a bobky (E11)
Digitální dojnice (E10)
další epizody (9)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Potkat Anděla (E05)
1986 Sluneční panenka a dešťový panáček (TV seriál)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Veřejné osvětlení (E04)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
Sůl země (TV seriál)
1978 Perly (TV seriál)
1977 Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Příběh šéfova syna (E10)

Dokumentární

2015 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Hrušínského (S11E12)
2013 Neobyčejné životy (TV seriál)
Bára Hrzánová (S05E05)
2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Věra Kubánková (S02E15)
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Ryba života (S10E07)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Karla Weinlicha (S02E15)
1998 Kázání rybám (TV seriál)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)
1993 Postižení ohněm (TV film)
1987 Krajiny života Josefa Čapka (TV film)

Hudební videoklipy

2004 Tata Bojs - Virtuální duet (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2009 Ženitba (divadelní záznam)
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
1980 I chytrák se spálí (divadelní záznam)
1978 Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2007 Ceny Thálie 2006 (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)