foto

Michael Dymek

  • nar. 4.9.1962 (56 let)
    Sokolov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Typický příklad dětské herecké hvězdičky, která zazářila již v útlém věku, aby se pak ze stříbrných pláten i televizních obrazovek úplně vytratila, i když ne tak docela. Každoroční reprízy jeho snímků, jenž patří ke klasice českého dětského filmu si jistě málokdo nechá ujít.

Rodák ze Sokolova původně vůbec neměl představy o tom, že se stane hercem. Od mala se závodně věnoval gymnastice a jako žáka sportovní základní školy jej, v jeho dvanácti letech, naprosto náhodně objevil asistent režie Zdeněk Zelenka a nabídl mu ústřední roli rozpustilého Tomáše ve filmu PÁNI KLUCI režisérky Věry Plívové-Šimkové na motivy slavného amerického románu Dobrodružství Toma Sawyera přepracovaném do českých poměrů. Michal přijal, svou úlohu ztvárnil více než skvěle a publikum si ho zamilovalo. Není divu, že další nabídky na natáčení na sebe nenechaly dlouho čekat.

Další velký úspěch pro něj byla postava náčelníka jedné ze znepřátelených klukovských part z dětského domova ve snímku, bohužel poznamenaném dobovou ideologií INDIÁNI Z VĚTROVA. Velké role si zahrál též v televizi v seriálech TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU, POSEL DOBRÝCH ZPRÁV nebo KAM UHNOUT OČIMA.

Na počátku 80. let se ještě mihnul v žánrově podobných filmech KRAKONOŠ A LYŽNÍCI a JEN SI TAK TROCHU PÍSKNOUT,ale poté se již jeho herecká kariéra zadrhla. Dospívající Michal dal přes studiem herectví přednost Státní konzervatoři, kde se stal členem souboru lidových písní a tanců.

V r.1988 i s manželkou emigroval do německého Mnichova, kde se po letech tvrdé práce dostal až na pozici šéfa exportního oddělení v mezinárodní firmě s elektrosoučástkami. V polovině 90. let se vrátil do Prahy. V současné době působí jako ředitel společnosti Arrow Electronics CZ. Od roku 1998 se též navrátil k profesi tanečníka, je členem souboru BUFO. V srdcích většiny lidí, ale stejně zůstane navždy zapsán jako nezbedný Tomáš z filmu PÁNI KLUCI, který nepochybně patří do zlatého fondu české kinematografie.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

1984 Holka na krátkou trať (TV film)
1980 Jen si tak trochu písknout
Krakonoš a lyžníci
Princové jsou na draka (TV film)
1979 Indiáni z Větrova
1978 Leť, ptáku, leť!
1977 Kam uhnout očima (TV film)
1976 Posel dobrých zpráv (TV film)
1975 Páni kluci

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Past na svědomí (E02)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Sestřička (S02E04)
2016 Atentát (TV seriál)
Šancja (E14)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Nehoda paní učitelky (E03)
2014 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
2010 Přešlapy (TV seriál)
Loučení (S02E11)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Tajemství proutěného košíku (E13)
Bratři (E12)
Tajný výlet (E11)
další epizody (13)

Dokumentární

2015 Tajemství dětských hvězd (TV film)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Michaely Kudláčkové (S02E21)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Filmy

2018 Sashka
2017 Nejhezčí ohňostroj ever

Dokumentární

2015 Konec světa
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace