foto

Jaromír Spal

  • nar. 18.7.1916
    Nové Strašecí, Rakousko-Uhersko
  • zem. 22.3.1981 (64 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaromír Spal se narodil v Novém Strašecí nedaleko Prahy, později se ale rodina přestěhovala do východních Čech a svá gymnaziální studia si Spal odbyl v Chrudimi. Již tehdy také začal hrát, účinkoval ve studentském divadelním souboru. Po maturitě odešel studovat do Prahy práva, ale po několika semestrech přešel na Státní konzervatoř. Jako student dramatického oddělení konzervatoře zároveň účinkoval na divadelní scéně ve Smetanově muzeu pod vedením Jindřicha Honzla. Již v té době zaujal svým zjevem a také bezprostředním hereckým projevem, vynikl například v představení Hadrián z Římsů.

Po dokončení konzervatoře přijal angažmá v Nezávislém divadle, kde hrál v představeních Ulička odvahy, Bělouši nebo Rajská zahrádka. V roce 1943 byl přizván k hostování v Národním divadle a s Karlem Högerem alternoval hlavní roli v lyrické hře Léto. V letech 1944-1945 byl členem hereckého souboru Vinohradského divadla, po válce vystřídal angažmá v divadle D 34 (1945-1946), Činohře 5. května (1946-1948), potom znovu hrál v Národním divadle (1948-1951), krátce působil v Divadle státního filmu (1951-1952), natrvalo nakonec zakotvil v Městských divadlech pražských (1952-1980). V mládí měl Jaromír Spal všechny dispozice k postavám lyrických milovníků, kromě fyzického zjevu disponoval také melodickým hlasem a vysokou pohybovou kulturou. V pozdějších letech přešel od rozervaného patosu k civilnímu pojetí, prosadil se i v konverzační komice.

Počátky na divadelních prknech byly u Jaromíra Spala provázeny i vstupem na filmové plátno. Objevil jej slavný tvůrce kvalitních uměleckých počinů, režisér J. A. Holman, který mu dal velkou roli v melodramaticky zabarveném snímku BLÁHOVÝ SEN (1943) po boku hvězdné Nataši Gollové. V rámci protektorátního filmu si pak zahrál ještě menší roli v lyrickém snímku JARNÍ PÍSEŇ (1944), velké příležitosti na něj čekaly po osvobození. V životopisném filmu o osudech houslisty Josefa Slavíka režiséra Václava Kršky dostal hlavní roli (HOUSLE A SEN, 1946). Podobnou roli citlivého mladíka si pak vyzkoušel i ve filmu TÝDEN V TICHÉM DOMĚ (1947) režiséra Jiřího Krejčíka. Na přelomu 40. a 50. let Jaromír Spal spolupracoval znovu s Václavem Krškou, ale větších příležitostí se již nedočkal, rozměrově menší postavy hrál například v životopisných filmech MIKOLÁŠ ALEŠ (1951) nebo Z MÉHO ŽIVOTA (1955).

V následujících letech hrál Jaromír Spal v řadě dalších filmů, například v roce 1952 natočil čtyři tituly, ale rozměrné úkoly, jakými byl pověřen těsně po válce, se mu již vyhýbaly. Ještě v padesátých letech vytvářel vedlejší role v dnes již zapomenutých filmech, postupem doby se ale dostal k úlohám epizodního rázu, zaznamenat jsme jej mohli například jako předsedu soudu v komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966). Větší a z hlediska diváka známější roli otce hlavního hrdiny odehrál v nadčasové pohádkové komedii DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971). V dalších letech pak dostal již jen nevýznamné role důstojníků bezpečnosti v průměrných kriminálních filmech.

Již od roku 1942 pracoval Jaromír Spal také pro rozhlas, kde se prosadil jako recitátor, ale i v rozhlasových hrách, v pozdější době jeho hlas doprovázel také řadu dokumentárních filmů. Navázal také spolupráci s televizí, i když v tomto médiu se nijak výrazně nerealizoval, ale objevil se v inscenacích jako SMRT POČESTNÉ PANÍ (1969) nebo VE VĚCI J. R. OPPENHEIMERA (1979). Vidět jej bylo v seriálech SŇATKY Z ROZUMU (1968) nebo TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975). Od 60. let nacházel Jaromír Spal uplatnění také v dabingu.

Jaromír Spal zemřel 22. března 1981 v Praze ve věku 64 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1980 Blondýna (TV film)
1979 Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
1976 Případ mrtvých spolužáků
1975 Hřiště
Město nic neví
Čert na zemi (TV film)
1974 Kino (TV film)
Půlpenny (TV film)
1973 Otevřený kruh (TV film)
1971 Dívka na koštěti
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
Smrt počestné paní (TV film)
1968 Maratón
Můj dům - můj hrad
Vajíčko (divadelní záznam)
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Nikdo se nebude smát
Poslední opona (TV film)
1964 Lov na mamuta
1963 Postava k podpírání
Strach
Strach a bída třetí říše
1962 Benátská vdovička (divadelní záznam)
Neschovávejte se, když prší
1958 Zde jsou lvi
1956 Neporažení
1955 Návštěva z oblak
Z mého života
1952 Konec strašidel
Nad námi svítá
Slovo dělá ženu
Usměvavá zem
1951 Mikoláš Aleš
1950 Vstanou noví bojovníci
1949 Němá barikáda
1947 Až se vrátíš...
Housle a sen
Týden v tichém domě
1946 Lavina
Průlom
1944 Jarní píseň
1943 Bláhový sen

TV seriály

1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kvadratura ženy (S02E05)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)

Dokumentární

1997 Sny a skutečnost Hanzelky a Zikmunda (TV film)
1975 Začalo to Karlem IV. (TV film) - vyp.
1968 V srdci Evropy
1961 Svědectví
Umíte číst červíčky - vyp.
1960 Cirkus jede!
1955 Býčí zápasy
Krasobruslení
Mladé dny
Spartakiáda
1953 Afrika II. - Od rovníku ke Stolové hoře - vyp.
Afričtí trpaslíci
Lovci lebek
V pravlasti kávy
Z Argentiny do Mexika
Zrození sopky
Útok neviditelných
1952 Afrika I. - Z Maroka na Kilimandžáro - vyp.
Národní umělec Josef Skupa
Plánování kusové výroby
Za tučňáky, lvouny a velrybami
1951 Boj proti mandelince
Pepánek nám nepapá - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace