foto

Grzegorz Zgliński

  • nar. 8.4.1968 (51 let)
    Varšava, Polsko

Biografie

Greg Zglinski se narodil v roce 1968 ve Varšavě, rané dětství strávil v Rusku a jako desetiletý emigroval s rodiči do Švýcarska. Do Polska se vrátil v roce 1992 a vystudoval zde filmovou školu v Łódźi. Jedním z jeho pedagogů byl i Krzysztof Kieślowski, který ho významně ovlivnil. Zglinski patří k významným polským filmařům, ale jeho jméno není v Česku (zatím) příliš známé – jeho snímky měli čeští diváci možnost vidět dosud jen na filmových festivalech. Například Výmol (2011) na Letní filmové škole, snímek z roku 2004 Zima bez ohně na MFF Karlovy Vary (film získal také Cenu za debut na MFF v Benátkách). Režisér, kameraman, střihač a producent posbíral řadu cen – za dokument Den Berg Bezwingen (1994) Cenu publika na festivalu v Kalkatě, Vor der Dämmerung (1995) byl ve Švýcarsku oceněn jako kulturní počin roku 1997, Nach seinem Ebenbild (2001) získal hlavní cenu na filmové přehlídce v Biarritzu.

AXN

Režijní filmografie

Filmy

2017 Zvířata
2016 Le temps d'Anna (TV film)
2011 Výmyk
2004 Zima bez ohně
2002 Na swoje podobienstwo

TV seriály

2014 Zločin (TV seriál)
2012 Paradoks (TV seriál)
Lęk (E06)
Miłość (E05)
Tajemnica spowiedzi (E04)
další epizody (6)
2008 Pitbull (TV seriál)
Episode 14 (S03E14)
Episode 13 (S03E13)
Episode 12 (S03E12)
další epizody (4)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Zvířata
2011 Výmyk

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky