foto

John Hillcoat

  • nar. 1961
    Queensland, Austrálie

Biografie

Původem australský režisér a příležitostný scénárista John Hillcoat se k filmu dostal, podobně jako celá řada jiných filmařů, přes výtvarné umění. V mládí to vypadalo, že by se mu tato záliba mohla stát budoucí profesí, protože jeho obrazy byly vystaveny např. v Art Gallery of Hamilton, kanadském městě, kde vyrůstal.

Přesun zájmu od statických obrazů k těm pohyblivým však na sebe nedal dlouho čekat, takže se Hillcoat hned po absolvování Melbourne´s Film School pustil do tvorby vlastních filmů. První úspěchy zaznamenal už svým debutem GHOSTS … OF THE CIVIL DEAD. Tříletá příprava, která se skládala především ze studia bezpečnosti amerických a australských věznic, se zúročila v devíti nominacích na výroční ceny Australian Film Institute. Po filmu MÍT A UDRŽET SI přišlo přelomové dílo PROPOSITION, krutý příběh odehrávající se na australských hranicích, které Hillcoatovi vyneslo ocenění Inside Film Awards za nejlepší film, včetně čtyř cen Australian Film Institute (nejlepší kostýmy, kamera, hudba a produkce). O několik let později byla pod Hillcoatovým režisérským vedením uvedena adaptace knihy Cormaca McCarthyho, CESTA. V něm se opět potvrdila záliba tohoto Australana v drsném prostředí, kde postavy procházejí osudovými konflikty, tak typická pro všechny jeho filmy.

Mimo tvorby celovečerních filmů, Hillcoatův tvůrčí záběr pokrývá také natáčení hudebních videoklipů a dokumentů. V této oblasti je mimo jiné držitelem ceny pro nejlepšího režiséra, kterou pravidelně udílí Australian Recording Industry. Během své kariéry natáčel s celou řadou slavných jmen, např. INXS, Depeche Mode, Muse, Manic Street Preachers nebo Placebo. Pracovat alespoň s některou z těchto skupin by bylo určitě pro nejednoho filmaře splněným snem, ovšem klíčovým bylo pro Hillcoata až setkání s australským multi-instrumentalistou Nickem Cavem a jeho doprovodnou skupinou The Bad Seeds. Vzájemná spolupráce se na obou stranách osvědčila, což později vyústilo v to, že byl Cave, společně se svým spoluhráčem Warrenem Ellisem, přizván na post hlavního skladatele hudby k Hillcoatovým filmům PROPOSITION a CESTA.

Kokska

Režijní filmografie

Filmy

2018 Corazón
2016 Triple 9
2012 Země bez zákona
2010 Red Dead Redemption: The Man from Blackwater
2009 Cesta
2007 Stück vom Himmel, Ein
2005 Proposition
1996 Mít a udržet si
1988 Ghosts... of the Civil Dead

TV seriály

2017 Černé zrcadlo (TV seriál)
Krokodýl (S04E03)
2016 Quarry (TV seriál)

Dokumentární

2001 Suede - Lost in TV (video kompilace)
1997 Alleys and Motorways
1985 The INXS: Swing and Other Stories (koncert)

Hudební videoklipy

2016 Massive Attack: The Spoils (hudební videoklip)
2015 Bob Dylan: Visions of Johanna (hudební videoklip)
2014 Johnny Cash: She Used to Love Me a Lot (hudební videoklip)
2013 Nick Cave - Jubilee Street (hudební videoklip)
2012 Berlin, It's All a Mess (hudební videoklip)
How to Destroy Angels - Ice Age (hudební videoklip)
2010 Grinderman - Heathen Child (hudební videoklip)
2007 Maroon 5 - Makes Me Wonder (hudební videoklip)
2003 Muse - Time Is Running Out (hudební videoklip)
Nick Cave and the Bad Seeds: Babe, I'm on Fire (hudební videoklip)
2001 Natalie Imbruglia - That Day (hudební videoklip)

Video kompilace

2007 Depeche Mode: The Best of Videos Vol. 1 (video kompilace)
2001 Digital Hardcore Videos (video kompilace)
1998 Nick Cave & the Bad Seeds: The Videos (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Ghosts... of the Civil Dead

Hudební videoklipy

2016 Massive Attack: The Spoils (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(42)