foto

María Rojo

  • nar. 15.8.1943 (76 let)
    Mexico City, Mexiko

Biografie

Celé její jméno zní María de Lourdes Rojo e Incháustegui. Jde o jednu z nejváženějších a nejoceňovanějších mexických hereček. Má za sebou také úspěšnou politickou kariéru. V obou těchto oblastech je i v pokročilém věku stále aktivní. Ačkoliv v dětství trpěla trémou a dyslexií, začala rodačka z hlavního města Mexiko City s hraním už jako osmiletá v televizním programu Teatro Fantástico.

Před filmovou kameru se poprvé postavila ve třinácti, v dramatu Besos Prohibidos. Vystudovala dramatické umění na univerzitě ve Veracruzu. V její filmografii najdeme desítky filmů i populárních mexických telenovel. Objevila se v Zámku čistoty, v kriticky oceňovaném snímku Ulička zázraků nebo ve Fialkovém parfému, uvedeném na Karlovarském filmovém festivalu. Vynikající pověst si získala rovněž jako divadelní herečka.

V letech 1997–2000 byla federální poslankyní, dále pak byla starostkou městské čtvrti v Mexiku City a od roku 2006 senátorkou. Během svých politických aktivit nikdy nepřestala hrát.

Black "Stoka" threat

Herecká filmografie

Filmy

2018 La prima
2015 Ella es Ramona
2014 El Crimen del Cacaro Gumaro
La Dictadura Perfecta
Las Horas contigo
2013 Jirón de Niebla
2010 Atentado, El
Peklo
2008 El garabato
Todos hemos pecado
2007 V neděli v deset
2006 Báječný svět
2004 El edén
Misterio de los almendros, El
2002 Demasiado amor
2001 Fialkový parfém
2000 Crónica de un desayuno
1997 Alta tensión
De noche vienes, Esmeralda
Reclusorio
Reencuentros
1996 De muerte natural
Salón México
Vuelcos del corazón, Los
1995 Ulička zázraků
1994 Amor que mata
1993 Señorita, La
1992 Tarea prohibida, La
Tequila
1991 Al caer la noche
Danzón
Encuentro inesperado
Infamia
La tarea
Leyenda de una máscara, La
Triste recuerdo
Vai Trabalhar, Vagabundo II
1990 Morir en el golfo
Rojo amanecer
Sombra del ciprés es alargada, La
1988 Break of Dawn (TV film)
Día de muertos
Otro crimen, El
1987 Lo que importa es vivir
Los confines
Zapata en Chinameca
1986 Astucia
Las inocentes
Me llaman la Chata Aguayo
Robachicos
1985 Viaje al paraíso
1983 Apariencias engañan, Las
Bajo la metralla
Corazón de la noche, El
1982 Confidencias
La víspera
1979 María de mi corazón
1978 Nuevo mundo
1976 Apando, El
Mejor de Teresa, Lo
Poquianchis, Las
1974 Candy Stripe Nurses
1973 Zámek čistoty
1971 Cachorros, Los
1968 Los recuerdos del porvenir
1956 Besos prohibidos

TV seriály

2014 Hasta el fin del mundo (TV seriál)
2012 El Albergue (TV seriál)
2011 Como dice el dicho (TV seriál)
2010 Gritos de muerte y libertad (TV seriál)
2009 Corazón salvaje (TV seriál)
2008 Mañana es para siempre (TV seriál)
Mujeres asesinas (TV seriál)
2005 Osudové setkání (TV seriál)
2003 Mariana, královna noci (TV seriál)
2002 Plamen pochybnosti (TV seriál)
2001 Lo que callamos las mujeres (TV seriál)
2000 Ellas, inocentes o culpables (TV seriál)
1998 Amor de mi vida, El (TV seriál)
1997 Antorcha encendida, La (TV seriál)
1996 Te sigo amando (TV seriál)
1994 Buscando el paraíso (TV seriál)
1991 Muchachitas (TV seriál)
1990 Cuando llega el amor (TV seriál)
1989 Lo blanco y lo negro (TV seriál)
1986 Hora Marcada (TV seriál)
1981 Nosotras las mujeres (TV seriál)
1979 Añoranza (TV seriál)
1975 Ven conmigo (TV seriál)
1973 Miserables, Los (TV seriál)

Host

TV pořady

1991 Días de cine (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky