foto

Michael Douglas

  • nar. 25.9.1944 (72 let)
    New Brunswick, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zaujímá v Hollywoodu zvláštní postavení. Jeho herecké uplatnění není z rodu rolí Paula Newmana nebo Roberta Redforda, natožpak otce Kirka Douglase. Své místo nalezl především v postavách sexuálně přitažlivých, bohatých, sebevědomých a uznávaných mužů.
 
Jako herec a producent patří Michael Douglas už pěknou řádku let k těm hvězdám, jež si z hollywoodského trhu odnášejí domů pořádné balíky. Jeho pověstné výdělečné schopnosti se pojí s pověstí nejdrsnějšího, nejzábavnějšího a nejodvážnějšího herce své generace. Ani po šedesátce před kamerou nezahálí, přesto stále poutá hlavní pozornost jeho vztah s o čtvrt století mladší Catherine Zeta-Jones. A bylo tomu tak vlastně vždycky. Možná ještě víc, než o jeho hereckých úspěších se napsalo o jeho posedlosti sexem, z níž se údajně i léčil. V každém případě to byl důvod rozvodu, který uvedla jeho žena Diandra po třiadvaceti letech manželství lemovaných pěknou řádkou nevěr.
 
Velšská kráska Catherine ho už jako malá často sledovala v televizi v seriálu V ulicích San Franciska. Budoucí slavný pár se seznámil v roce 1998 na filmovém festivalu ve francouzském Deauville a poté, co Michael požádal Catherine o ruku ve svém domě v lyžařském středisku Aspen ve státě Colorado, a ona nabídku k sňatku přijala, tvoří nový stálý hollywoodský pár. Jakoby na svůj předchozí rozvod zapomněl, kritizuje Douglas veřejně Julii Roberts, Renée Zellweger a Brada Pitta za jejich nevydařená manželství. Prý nemají uzavírat sňatek, když vědí, že dlouho nevydrží. S Catherine jej pojí nejen dvě malé děti Dylan Michael Douglas (2000) a Carys Zeta Douglas (2003), ale třeba také vášeň pro nikotin. Zdá se, že jim vůbec nevadí, že kouření škodí zdraví a navíc není vůbec v módě. Prý je tahle neřest uklidňuje. Když spolu nedávno letěli z Los Angeles do New Yorku na předávání filmových cen, museli použít soukromé letadlo, kde jim bylo umožněno oddávat se jejich zlozvyku. Oba si navíc zamilovali kanadskou přírodu a Douglas před časem utratil neuvěřitelnou spoustu peněz za pozemky v kanadské provincii Québec, které jsou poblíž vyhledávaných lyžařských tratí. Herec tam chce vybudovat luxusní lyžařské sídlo. Manželé už přitom vlastní přepychové nemovitosti v New Yorku, Los Angeles, na Bermudách, Mallorce či ve Walesu.


 
Jediné, co herec nedokáže pochopit, jsou investice do módy, protože zřejmě nerozezná jednu róbu od druhé, když říká „Catherine Zeta si na udílení Oscarů koupila zase nové černé šaty za spoustu peněz, ačkoliv jich má doma plnou skříň.“ Jeho žena pro změnu uvádí, že tento pověstný spořivý americký žid nosí nechutné děravé ponožky a obnošené spodní prádlo. Jejich úsporné praktiky dokonce zašly tak daleko, že jménem prospěšné nadace Michael Douglas Foundation požádali své svatební hosty o to, aby místo darů poukázali peníze nadaci. Celkem se jim tehdy sešlo 142 tisíc dolarů.
 
Syn slavného otce
 
Ačkoli to může vypadat obráceně, obvykle to děti slavných herců vůbec nemívají snadné. Mají-li trochu zdravého rozumu, nejdříve si vytvoří nelichotivý názor na svět filmového průmyslu vůbec a potom – pokud je film stále ještě neodolatelně přitahuje – si uvědomí, že se od nich chce, aby hráli od první role stejně dobře jako jejich rodiče, pokud možno stejné role a přijímali je se stejnými názory. To bylo to poslední, co si starší ze dvou synů hereckého páru Kirka a Diany Douglasových přál. Když mu bylo šest, rodiče se rozvedli a Michael žil dál s matkou a jejím novým manželem v Kalifornii. Otec Kirk Douglas, zakladatel filmařské dynastie Douglasů a potomek ruských židovských emigrantů se ubíral mezi pocity viny a vzteku. Jeho talentovaný syn se o nic pořádně nezajímal a prosadil si studium na vojenské akademii, z čehož známý antimilitarista Kirk málem dostal první ze svých budoucích infarktů. Po maturitě si však Michael uvědomil, že uniforma skutečně nebude to pravé, a že otce už snad dost vyděsil a raději se dál flákal od jedné univerzity k druhé a na čas se dokonce přidal ke komunitě hippies.
 
Nakonec se začal zajímat o filmovou praxi od scenáristiky přes režii až po produkci a hledal v ní to, co by mu nejvíc vyhovovalo. Jak vzniká film si vyzkoušel coby asistent režie moderního westernu Lonely Are the Brave (1962) Davida Millera a v Cast a Giant Shadow (1965) Melvilla Shavelsona. Zároveň si ověřil své herecké schopnosti v neznámých televizních inscenacích a v malých avantgardních divadlech. Mimochodem, byt tenkrát sdílel s jiným u filmu začínajícím mladíkem, kterým nebyl nikdo jiný, než 152 cm vysoký Danny De Vito.
 
Kirk Douglas se v té době podruhé oženil (se svou druhou ženou Anne Buydens je doposud) a nadšený, že se syn z prvního manželství konečně o něco zajímá, nabídl mu pomoc na dráze začínajícího režiséra tím, že by financoval jeho debut. Michael se však v té chvíli (možná opět otci naschvál) rozhodl pro herectví. Jeho první film Hail Hero (1969), komedie o mladíkovi, který dobrovolně vstupuje do armády, měl značný úspěch, takže následovaly další: Adam at 6 A. M. (1970), Letní strom (1971) nebo rodinná disneyovka Samantha a Napoleon (1972), v níž hrála hlavní roli desetiletá Jodie Foster (a při natáčení ji stačil pokousat druhý hlavní hrdina - lev). Potvrzení nastupující hvězdy Michaela Douglase znamenal celostátně vysílaný seriál v letech 1972 – 1978 V ulicích San Franciska.
 
V roce 1974 se poprvé dostal do kontaktu s další filmovou profesí, ačkoli ho prý díky tomu označilo osm lidí během jednoho dne za blázna, včetně jeho otce, o kterého se tak podruhé málem pokoušel infarkt. Michael se rozhodl spoluprodukovat film podle literární předlohy, jejíž práva společnost United Artists zakoupila už v roce 1964, ale nikdo se ho dosud neodvážil natočit. Režisérem měl být ve Spojených státech téměř neznámý Evropan, do hlavních rolí byla navržena asexuálně působící, neznámá a 180 cm vysoká čtyřicátnice a herec, o jehož schopnostech se už sice mluvilo, ale taky se říkalo, že to nemá v hlavě v pořádku. Michael Douglas se se svými penězi tedy přidal do spolku těchto bláznů a skutečně pomohli na svět Přeletu nad kukaččím hnízdem, který byl prvním americkým průlomem Miloše Formana. Film byl oceněn Oscary v pěti nejdůležitějších kategoriích a při průměrných nákladech přinesl zisk 60 milionů dolarů. Douglas dál produkoval filmy, v nichž také hrál hlavní role: Čínský syndrom s Jane Fonda a Jackem Lemmonem (zisk 32 milionů), Honba za diamantem v režii Roberta Zemeckise s Kathleen Turner a Danny De Vitem (zisk 36,5 milionů) a jeho pokračování Honba za klenotem Nilu.
 
„Jsem zkrátka takový kníže temnot“
 
V osmdesátých letech Michael Douglas uvěřil také v sílu svého vzhledu. Do té doby byl přesvědčený, že nezapadá do hollywoodského ideálu, jeho tvář se mu zdála příliš široká, oči výrazné a výraz až příliš všední. Když zjistil, že tenhle „fádní“ výraz je pro ženy zvláště přitažlivý, prohlásil, že „ženy asi ztrácejí smysl pro estetično.“ Začala nová etapa rolí Michaela Douglase, který doposud hrával nijaké role přecitlivělých mládenců. Otec mu tenkrát řekl, že se jednou prosadí coby zabiják, přestože působí jako milý a jemný kluk. „Prý až jim dojde, jaký dokážu být mizera,“ dodává Michael Douglas. Od té chvíle si herec pěstoval image záletníka, který se otočí za každou sukní, čehož zvláštním způsobem využívaly filmy s erotickým nábojem, kde se naopak on stával obětí sexem fascinovaných žen: v Osudové přitažlivosti podléhal Glenn Close, v Základní instinktu Sharon Stone a ve Skandálním odhalení Demi Moore.
 
V polovině devadesátých let se přesunul k rolím dobře situovaných, osamělých a tajemných mužů, kterým přesto něco chybí: multimilionář ve Hře, Steven, který se musí zbavit manželky v Dokonalé vraždě nebo už dříve Gordon Gekko ve Wall Street, za nějž dostal svého jediného Oscara – ačkoli podle mnohých přišel jeho nejlepší výkon teprve ve Volném pádu (1993) Joela Schumachera. Do této kategorie rolí by mohl patřit i sebevědomý politik z dramatu Traffic Stevena Soderbergha, v němž si zahrál s Catherine Zeta-Jones a částečně také dobrodruh z dramatu Lovci lvů. V devadesátých letech se zásluhou několika Michaelových výrazných filmů (a taky jistě změnou divácké generace) posunula situace tak daleko, že se o něm přestalo psát jako o synovi Kirka Douglase, ale naopak o Kirkovi Douglasovi jako o otci toho slavného Michaela Douglase.
 
Dvaašedesátiletý muž s genetickým receptem na dlouhověkost (jeho vitálnímu otci, který chtěl oslavou padesátiletého výročí své druhé svatby zastínit nedávnou synovu svatbu, bude v prosinci 90 a matce je 83 let) si zřejmě uvědomuje svoje místo a již se například neobjevil v pokračování erotického thrilleru po boku někdejšího sex-symbolu Sharon Stone, mimo jiné proto, že se cítí příliš starý. Řekl tenkrát přímo „copak jste neviděli mé staré pozadí?“ Před časem se přesto v (marném) utajení pokusil zastavit stárnutí a pomoci face-liftingu trochu vyžehlil svou povadající tvář. Od chvíle, kdy se oženil s mladou velšskou herečkou, však nelpí na své dosavadní ďábelské image a dokonce občas potěší senzacechtivá média drby o příjemném stereotypu v milostném životě s popisem krásných chvil, kdy může pečovat o své dvě děti, což si prý u dospělého syna Camerona z předchozího manželství neměl čas vyzkoušet. Svou práci miluje, ale protože on i jeho žena již došli jistého uznání (oba mají doma po jednom Oscarovi), nehodlají obětovat rodinu herecké kariéře.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ant-Man and the Wasp
2017 V utajení
2016 Reykjavik
2015 Ant-Man
2014 Lepší teď než nikdy
V hledáčku střelce
2013 Frajeři ve Vegas
Liberace! (TV film)
2011 Zkrat
2010 Wall Street: Peníze nikdy nespí
2009 Bejvalek se nezbavíš
Beyond a Reasonable Doubt
Muž v pokušení
2007 Král Kalifornie
2006 My dva a křen
Strážce
2003 Dokud nás smrt nerozdělí
Tak to chodí
2001 Neříkej ani slovo
Začalo to jedné žhavé noci
2000 Skvělí chlapi
Traffic - nadvláda gangů
1998 Dokonalá vražda
1997 Hra
1996 Lovci lvů
1995 Americký prezident
1994 Skandální odhalení
1993 Volný pád
1992 Záblesk
Základní instinkt
1989 Černý déšť
Válka Roseových
1987 Osudová přitažlivost
Wall Street
1985 Honba za klenotem Nilu
Chorus Line
1984 Honba za diamantem
1983 Soudcova noc
1980 Jsem na řadě
1979 Běžec
Čínský syndrom
1978 V kómatu
1972 Napoleon a Samantha
The Streets of San Francisco (TV film)
When Michael Calls (TV film)
1971 Letní strom
1970 Adam at 6 A.M.
1969 Hail, Hero!
Where's Jack?
1966 Velký žal

TV seriály

2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
1998 Will a Grace (TV seriál)
1972 V ulicích San Francisca (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ken San
2015 International Jazz Day
2014 Hollywood Banker - a.z.
2013 Supermensch: The Legend of Shep Gordon
The Prime Ministers: The Pioneers
2011 Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (TV film)
Miloš Forman - americká léta (TV film)
2010 Amerika: Příběh o Spojených státech (TV seriál)
Nuclear Tipping Point
2009 Kirk Douglas: Before I Forget
Miloš Forman: Co tě nezabije…
2008 Tajemství řeči těla (TV film)
2007 Dinosauři 3D
Trumbo
2006 People's President, The (TV film)
2005 ... A Father... A Son... Once Upon a Time in Hollywood (TV film)
Ben-Hur: The Epic That Changed Cinema
Movies That Shook the World (TV seriál)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Řekni jim, kdo jsi
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Il était une fois... (TV seriál)
2002 Making of 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', The
2001 Blonde Poison: The Making of 'Basic Instinct'
Dustin Hoffman - jednička ve své třídě (TV film)
In Search of Peace
2000 Inside Traffic: The Making of 'Traffic' (TV film)
Life and Times of Kirk Douglas, The
Money Never Sleeps
Wonder Boys: A Look Between the Pages
1999 Forever Hollywood (TV film)
One Day in September
Saturday Night Live 25 (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Where It's At: The Rolling Stone State of the Union (TV film)
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
1995 Koncert Barbry Streisand (koncert)
50 Years of Funny Females (TV film)
1992 Oliver Stone (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film)
1979 Making of 'The China Syndrome', The (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Screen Junkies Show, The (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Le petit journal (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
Fashion News Live (TV pořad)
76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
Fox Studios Australia: The Grand Opening (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
53rd Presidential Inaugural Gala: An American Journey, The (TV pořad)
1994 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 American Film Institute Salute to Jack Lemmon, The (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Hudební videoklipy

2000 Bob Dylan - Things Have Changed (hudební videoklip) - a.z.

Producentská filmografie

Režijní filmografie

TV seriály

1972 V ulicích San Francisca (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 386)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace