Reklama

Reklama

Violet Pan Ying-Zi

Violet Pan Ying-Zi

nar. 05.06.1947 (76 let)
Suzhou, Jiangsu, Čína

Biografie

Čínská herečka Violet Pan Ying-Tzu se narodila 5.6.1945 v Suzhou, Jiangsu. K Shaw Brothers se připojila bezprostředně po absolvování experimentálního divadla Troupe v roce 1965. Díky vynikajících tanečním a pěveckým dovednostem se v počátcích uplatňovala zejména v operách a muzikálech. Průlom nastává roku 1966, kdy se  nejdříve v menší roli představila v kung-fu klasice Come Drink with Me (1966) a na to velkou rolí v mlátičce Magnificent Trio (1966). Její nejznámější a nejpamětihodnější úloha, která jí proslavila byla v legendárním snímku One-Armed Swordsman (1967).

Během 70. let pracuje na volné noze a hraje v mnoha martial art jak Hong Kongu, tak i na Tajvanu. Z těch povedených stojí určitě zmínit flákoty jako The Master and the Kid (1978), nebo Burning of the Red Lotus Monastery (1982). Violet Pan se v průběhu let provdává za herce Chen Hung-Lieha a pomáhá mu s podnikáním ve filmové společnosti.

Od roku 1981 se čím dál více ukazuje v tajvanských TV dramatech a seriálech se kterými sklízí nemalý úspěch. Stává se dokonce nejreprezentativnější kostýmovou herečkou na Tajvanu a získává za své výkony i několik cen. V posledních letech investovala do podnikání mezi Hongkongem a Kanadou a občas se ještě objeví v tajvanských TV dramatech. Na svém kontě má prozatím okolo 50 filmových rolí.

Epistemolog

Reklama

Reklama