foto

Chris Noonan

  • nar. 14.11.1952 (68 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

Chris Noonan (1952, Austrálie) je filmový režisér, producent, scenárista a herec. Od roku 1973, kdy natočil svůj první krátký snímek Could It Happen Here?, se podílel na mnoha, povětšinou televizních projektech. Zlom v kariéře přišel s uvedením rodinného filmu Babe – galantní prasátko (1995), který obdržel sedm nominací na Oscara. Noonan sice sošky za film roku a nejlepší scénář nakonec neobdržel, jednoho Oscara (za nejlepší vizuální efekty) však film získal, stejně tak jako srdce diváků po celém světě. Po jedenáctileté pauze se australský režisér připomněl životopisným dramatem Miss Potter (2006) s Renée Zellwegerovou, Ewanem McGregorem a Emily Watsonovou, aby se v posledních deseti letech opět uchýlil do hájemství televizních produkcí.

50. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2006 Miss Potter
1995 Babe - galantní prasátko
1989 Police State (TV film)
1987 Záhada Stinsonu (TV film)
1978 Cass (TV film)
1975 Cyclone Tracy: Darwin, Christmas 1974

TV seriály

2013 The Time of Our Lives (TV seriál)
The Wedding (S01E01)
2011 Pravda a spravedlnost (TV seriál)
1987 Vietnam (TV seriál)
1984 Cowra Breakout, The (TV seriál)

Dokumentární

1980 Stepping Out

Scenáristická filmografie

Filmy

1995 Babe - galantní prasátko
1989 Police State (TV film)

TV seriály

1987 Vietnam (TV seriál)
1984 Cowra Breakout, The (TV seriál)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2006 The Bazura Project (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky