foto

Ivana Valešová

  • nar. 4.3.1948 (69 let)
    Lukovany, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Ivana Valešová pochází z jihomoravského venkova a herectví vystudovala na JAMU v Brně (1970). První profesionální štací pro ni bylo působení v Západočeském divadle v Chebu (1970-1971), tři roky pak hrála v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín, 1971-1974). Na své divadelní začátky vzpomíná herečka ráda, z chebského angažmá zdůrazňuje setkání s režisérem Milošem Horanským, v Gottwaldově pak potkala řadu výborných hereckých kolegů. Ivaně Valešové se vyhýbaly role naivních milovnic, naopak velké dramatické příležitosti dostala jako Maryša (v Chebu) a Mahulena (Radúz a Mahulena, Divadlo pracujících v Gottwaldově).

V roce 1974 se Ivana Valešová vrátila do Brna a získala angažmá ve Státním divadle (dnešní Mahenovo divadlo), kde působí dodnes. První velkou příležitost, kterou tady dostala, zúročila i před televizní kamerou s pražskými herci (JENŮFA, 1976). K první filmové roli se dostala až se snímkem DĚTI ZÍTŘKŮ (1980), později se objevila v pohádce JESTŘÁBÍ MOUDROST (1984), její doménou ale zůstávalo divadlo, kde jí bohaté uplatnění nabízel světový i domácí repertoár. Prosadila se v ruské klasice (Čechov, Dostojevskij), hrála také v Othellovi a sama dodnes zdůrazňuje své vystoupení ve hře Cesta dlouhého dne do noci.

Před kamerou se Ivana Valešová objevovala především v produkci brněnského televizního studia, účinkovala v různých seriálech a inscenacích, filmová kamera ji zachytila překvapivě na Slovensku (TISÍCROČNÁ VČELA, 1983). Díky svému stálému angažmá se dodnes objevuje v různých televizních formátech pořízených brněnským studiem České televize (DETEKTIV MARTIN TOMSA, 1995; ČETNICKÉ HUMORESKY, 1997), hraje také v televizních pohádkách. Důležitou položkou v jejích aktivitách tvoří práce pro rozhlas, mimo jiné účinkovala v mluvené podobě Toulek českou minulostí.

Ivana Valešová je vdaná a má tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos
2012 Šťastný smolař (TV film)
2010 Domina (TV film)
2009 Gazdina roba (divadelní záznam)
Les mrtvých (TV film)
1994 Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále (TV film)
1990 Píseň bratra Slunce (TV film)
1989 Jestřábí moudrost
Posledné hry (TV film)
1987 Okřídlená hřídel (TV film)
1986 Biela voči oblohe (TV film)
1983 Tisícročná včela
1982 Odchod bez řádů (TV film)
1981 Útěk (TV film)
1980 Děti zítřků
Hračička (TV film)
1977 Chlapi jak se patří (TV film)
Kufr plný nadějí (TV film)
Případ hodného vedoucího (TV film)
Sběratel (TV film)
1976 Jenůfa (TV film)
Racek (divadelní záznam)
1974 Ostrov Afrodity (TV film)

TV seriály

2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Luketka (S01E04)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2009 Přešlapy (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Beáta (S01E04)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1987 Stará cihelna (TV seriál)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Účtování (E05)
Msta (E04)
Intrika (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1998 Milý příteli Martinů (TV film)
1991 Legenda o princezně Anežce (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace