foto

Dominik Hašek

  • nar. 29.1.1965 (53 let)
    Pardubice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Žijící legenda českého a československého sportu - hokejový brankář Dominik Hašek je mnohými považován za jednoho z nejlepších hokejistů a sportovců všech dob.

Narodil se v Pardubicích a až do svých šesti let se jmenoval Dominik Kaštánek. Hokej začal hrát v místním klubu Tesla Pardubice v jehož barvách také prorazil do naší nejvyšší hokejové soutěže a s výjimkou dvouletého působení v Dukle Jihlava za něj hrál až do roku 1990. Během té doby dvakrát zvedl nad hlavu pohár pro mistra Československa a jako brankář naší národní reprezentace získal dvě stříbrné a tři bronzové medaile na mistrovství světa. Na šampionátech v letech 1989 a 1990 byl dokonce vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.

V r.1990 odešel do Severní Ameriky a rozhodl se prosadit v nejslavnější hokejové lize světa kanadsko-americké NHL. Zpočátku zažíval v zámoří krušné chvíle. Nedařilo se mu a američtí novináři se vysmívali jeho zvláštnímu hernímu stylu. Změna přišla v r.1993 kdy se stal členem klubu Buffalo Sabres a při zranění svého kolegy Granta Fuhra konečně dostal naplno příležitost ukázat co umí.

Dominik se odvděčil za důvěru senzačními výkony a v průběhu následujících let se vypracoval na pozici možná nejlepšího brankáře na světě. Šestkrát vyhrál Vezina Trophy - cenu pro nejlepšího maskovaného muže ligy a dvakrát dokonce Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče vůbec.

Patrně nejslavnější moment kariéry si odbyl v r.1998 kdy Českou republiku reprezentoval na Olympijských hrách v japonském Naganu. V šesti zápasech proti nejlepším hokejistům planety inkasoval jen šest gólů a doslova vychytal pro naši zemi první zlatou olympijskou medaili v historii.

V r.2001 přestoupil v NHL ze svého milovaného Buffala do Detroitu, aby si konečně splnil svůj největší sen a vyhrál Stanley Cup, což se mu skutečně podařilo hned v příští sezóně. Po tomto úspěchu se rozhodl, že již nastal čas skončit a ukončil svoji profesionální kariéru. V hokejovém důchodu, ale vydržel jen rok a vrátil se zpět. Přestože i po svém návratu nadále patřil k nejlepším brankářům v NHL, provázela jej četná zranění a tak se letos (2008) po zisku druhého Stanley Cupu rozhodl definitivně skončit a věnovat se rodině a podnikání.

Dominik se "proslavil" také jako velmi kontroverzní osobnost. V Americe byl například zatčen za řízení v opilosti a v Česku si zase rozhněval mnoho fanoušků, když brutálně napadl svého spoluhráče při in-line hokeji. Přes všechny své "úlety" ovšem zůstane navždy zapsán v historických kronikách jako jedna z nejvýznamnějších českých osobností své doby.

Se světem filmu jej prozatím spojuje pouze maličká cameo role v teenagerské komedii RAFŤÁCI.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2006 Rafťáci
2002 Rudá křídla

TV seriály

2017 Lajna (TV seriál)
Bůh (S01E08)
2015 Rudyho má každý rád (TV seriál)
Dáša je nemocná (E07)
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Nagano (S05E11) - a.z.
1996 Arli$$ (TV seriál)

Dokumentární

2018 Pásky z Nagana
2016 Dominik Hašek: Porážka neznamená konec ani v hokeji
2015 741 690 + 1 Jágr (TV film)
2014 Dominik Hašek - Zrozen k chytání (TV film)
2013 Pušky, puky, pivo a psi
2012 Attitude Era - a.z.
Tajemství Michala Davida (TV film)
2010 Sport 2010 (TV film) - a.z.
2008 Milujeme hokej
2006 Turínský svátek s pohádkovou tečkou (TV film)
2003 Salt Lake 2002: Stories of Olympic Glory (TV film) - a.z.
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
1998 Nagano 1998 - hokejový turnaj století
Zlatý turnaj století (TV film)
1997 Dominik Hašek
Profil hokejového brankáře: Dominik Hašek (TV film)

TV pořady

2018 Sto let sportu – galavečer českého sportu (TV pořad)
2017 Chart Show (TV pořad)
2016 90’ ČT24 (TV pořad)
2015 Ceny Czech Grand Design 2014 (TV pořad)
2014 Český Slavík Mattoni 2014 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Archiv Z (TV pořad)
Drzá Diana (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 To byl náš hit (TV pořad)
2010 Hyde Park (TV pořad)
Mazec (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Česko Slovensko má talent (TV pořad)
2009 Na slovíčko (TV pořad)
2005 Víkend (TV pořad) - herec, a.z.
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)
1992 Buly (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace