foto

Andrea Arnold

  • nar. 5.4.1961 (56 let)
    Dartford, Kent, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britská režisérka Andrea Arnold se do světa filmu a televize dostala již jako dítě: v letech 1982 – 1988 byla jednou z dětských protagonistek televizní show No.73. Tento pořad se ve Velké Británii vysílal každou sobotu ráno a jednalo se o specifický mix sitcomu a talk show prokládaný animovanými filmy a hudebními klipy. Pořad No. 73 se stal nedílnou součástí sobotního dopoledne pro většinu britských dětí.

Po této dlouholeté dětské zkušenosti se světem televizního vysílání se rodačka z Dartfordu v provincii Kent dostala do širšího povědomí znovu až v roce 2004, tentokrát již jako filmová režisérka. Za svůj krátkometrážní film Wasp (Vosa) získala Oscara za nejlepší krátký film. Půlhodinový snímek je příběhem mladé svobodné matky Zoe, která před svým novým přítelem Davem tají skutečnost, že už je matkou. Při schůzce s Davem nechá své děti čekat před barem, na místě, kam se kvůli odpadkovým košům začínají slétat vosy... Film je zasazen do rodného Dartfordu a hlavní roli v něm hraje herečka Nathalie Press (Moje léto lásky, Red Road, Rembrandtova Noční hlídka).

První celovečerní film Red Road natočila Andrea Arnold v roce 2006. Tento snímek se stal první částí filmového manifestu Advance Party, který definovali Lars von Trier, Gillian Berrie, Lone Scherfing a Anders Thomas Jensen. Projekt Advance Party se bude skládat ze tří filmů, které budou částečně natočeny dle pravidel daných čtveřicí otců-zakladatelů – všechny filmy budou mít stejný casting a budou prvotinami vybraných režisérů. Red Road je zatím jediným filmem projektu Advance Party, který byl realizován; zbývající dvě části budou točit Skot Morag McKinnon a Dán Mikael Norgaard.

Děj filmu Red Road je zasazen do ponurého a větrného sídliště ve skotském Glasgow a dominujícím motivem je motiv pomsty. Dalším klíčovým tématem je téma voyeurství – hlavní hrdinka Jackie (Kate Dickie) pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV a její život se zásadně mění dnem, kdy na kameře spatří muže, o kterém si myslela, že dávno zmizel z jejího života... Andrea Arnold slavila se svým prvním celovečerním filmem úspěch na mnoha světových festivalech, mj. získala svoji první Cenu poroty na MFF Cannes 2006 (druhou Cenu poroty obdržela za svůj druhý film Fish Tank v roce 2009) a několik skotských cen BAFTA.

Zdroj: AČFK

Režijní filmografie

Filmy

2016 American Honey
2011 Bouřlivé výšiny
2009 Fish Tank
2006 Red Road
2004 All in All (video kompilace)
2003 Vosa
2001 Pes
1998 Milk

TV seriály

2017 I Love Dick (TV seriál)
Cowboys and Nomads (E08)
The Barter Economy (E07)
Ilinx (E04)
další epizody (4)
2016 Transparent (TV seriál)
If I Were a Bell (S03E08)
2015 Transparent (TV seriál)
Grey Green Brown & Copper (S02E10)
Oscillate (S02E08)
2003 Coming Up (TV seriál)

Dokumentární

2008 Cinema16: World Short Films
2006 Cinema16: European Short Films

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 American Honey
2011 Bouřlivé výšiny
2009 Fish Tank
2006 Red Road
2003 Vosa
2001 Pes
1998 Milk

Herecká filmografie

TV pořady

2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace