foto

Alena Šimíčková-Hynková

  • nar. 25.5.1947
    Praha, Československo
  • zem. 8.4.2014 (66 let)
    Praha, Česko

Biografie

Režisérka, scenáristka a dramaturgyně Alena Hynková, někdy uváděná jako Hynková-Krämerová, se narodila 25. května 1947 v Praze. Po revoluci pracovala jako redaktorka České televize. Jako režisérka se podílela na dokumentárních cyklech Ženy Charty 77 (2007), Světci a svědci (2007) nebo Neznámí hrdinové (2008). Dále natočila snímky Pět začátků Jiřího Suchého (2002) a Václav Havel (2003).

Alena Hynková byla významnou součástí Febia Fera Feniče a dramaturgicky zaštítila cykly a pořady OKO (1992) a GEN (1994), spolupracovala na dokumentech V žitě (1995), Deník těhotné doby (1998) a Pod prahem (1999). Je autorkou myšlenky cyklu Návraty dokumentaristů, který v roce 2013 odvysílala Česká televize. Byla pedagožkou Katedry dokumentární tvorby na FAMU. Mezi její studenty patřili například Roman Vávra a Marek Najbrt.

Česká televize

Herecká filmografie

Filmy

1960 U nás v Mechově

Dokumentární

2012 Návraty dokumentaristů (TV seriál)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2011 Naši Němci a jejich Češi (TV film)
2010 Český západ (TV film)
2009 Divadlo svět (TV film)
Zprávy z domova a z domovů 1989 (TV seriál)
České milování (TV seriál)
2008 Letopočty na osm (TV film)
Minutovník Livie Klausové (TV film)
2007 Neznámí hrdinové (TV seriál)
Poprvé... (TV film)
Samá voda (TV film)
2006 Dobyvatelé (TV seriál)
Táta jako máma (TV seriál)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
2004 TELEAUTOMAT (TV seriál)
2002 Evropa rodu ženského (TV film)
Má vlast (TV film)
1999 Cestománie (TV seriál)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1990 Jak nás viděl svět - Sametová revoluce 1989 pohledem zahraničních televizních štábů (TV film)

TV pořady

2011 Na kávě u Kamily (TV pořad)
2008 Vzkaz (TV pořad)
2007 Světci a svědci (TV pořad)
2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)
1999 Bleděmodrý svět (TV pořad)
Zpověď (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1999 Cestománie (TV seriál)

TV pořady

2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)
1999 Bleděmodrý svět (TV pořad)

Host

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace