Reklama

Reklama

Josef Sládek

Josef Sládek

nar. 10.03.1876
Chrudim, Rakousko-Uhersko

zem. 17.05.1950 (74 let)
Praha, Československo

Biografie

Josef Sládek byl na začátku 20 století známým zpěvákem a hercem v mnoha pražských kabaretech, bohužel dnes je neprávem jeho jméno zapomenuto. Narodil se 10. března 1876 v Chrudimi, jeho rodiče se jmenovali František a Františka Sládkovi, bohužel nevíme zda měl nějaké sourozence a z jakého prostředí pocházel.

Vyučil se truhlářem a nějakou dobu pracoval v řemeslu. Se svým kamarádem Aloisem Tichým (1875 - 1922), hercem a zpěvákem, přišli na konci 19 století do Prahy, kde Josef Sládek hrával na housle, Alois Tichý na harmoniku a zpívali. Vystupovali postupně ve všech pražských kabaretech a zpěvních síních (U Lhotků, U Bucků, U Medvídků, U Rozvařilů, U Bílé Labutě, U Štajgrů, Dvorní pivovar, Breithutova kavárna, Typografická beseda).

Zpíval v Plzni, u venkovských společností, hostoval v Pištěkově Aréně, v divadle v Libni, v některých kabaretech byl i režisérem, v roce 1912 založil vlastní společnost, kterou nazval Veselá družina. Která zanikla, když v roce 1915 musel narukovat do 1. sv. války.

Často vystupoval se svou manželkou Barborou Michlovou - Sládkovou, kterou v roce 1905 pojal za manželku a s kterou měl syna Josefa a dceru Pavlínu. Nahrál velkou řádku gramofonových desek. I když je jeho pěvecká kariéra velmi bohatá, o jeho filmové kariéře se to říct nedá, Natočil sice okolo 40 filmů, poprvé v němém filmu z roku 1929, který se jmenoval Znáš onen malý domek u jezera?. Naposled jako host na tancovačce ve filmu Řeka čaruje (1945), ale ve všech jeho role nepřekročila epizodní rámec, v některých filmech spíše jen statoval. Často hrál různé němé role číšníků, vrchních, policistů a hostů v různých podnicích.

Ve filmu promluvil jen zřídka, např. Jindra, hraběnka Ostrovinová (1933), kde hrál hasiče, Diagnosa X (1933), kde hrál pomlouvajícího vrchního v kavárně. Po roce 1945 se s ním již filmoví diváci nesetkali. Dožil v soukromí, kde také ve Vinohradském bytě zemřel dne 17. května 1950, ve věku 74 let.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama