Reklama

Reklama

Jindřich Lhoták

Jindřich Lhoták

nar. 27.03.1887
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Jeden z nejzáhadnějších herců, Jindřich Lhoták, se narodil 27. března roku 1887 Praze na Pankráci, Narodil se do lepší rodiny zlatníka Františka Lhotáka a jeho ženy Anny roz. Jelínkové. Měl ještě tři starší bratry a jednu mladší sestru.

O jeho životě však nejsou žádné informace, nikdy nebyl divadelním hercem a neznáme ani jeho povolání a není známo ani to, jak se dostal k filmu. Přitom v letech 1921 až 1929 natočil 21 němých filmů, kde vytvořil jak epizodky, tak i velké nebo dokonce hlavní role.

Poprvé zavítal do filmových ateliérů v roce 1921, kdy si zahrál zavražděného dr. Karla Selína ve filmu Otrávené světlo. V roce 1922 si zahrál ve dvou filmech, ve filmu Komptoiristka vytvořil roli svůdce a ve filmu Křižovatky si zahrál psychiatra Hraského.

V roce 1923 natočil opět dva filmy, ve filmu Závěť podivínova mu připadla role Babala a ve filmu Problematický si zahrál Zdenka Folka. Po roční pauze si v roce 1925, zahrál epizodku šlechtice ve filmu Josef Kajetán Tyl. V následujícím roce si ve filmu Pohádka máje zahrál důstojníka a ve filmu Dar svatební noci (1926) vytvořil roli barona Oskara Winterberga, který je milencem hlavní hrdinky filmu.

V roce 1927 natočil svoje obvyklé dva filmy, v roce 1928 natočil čtyři. Ve filmu Haničko co s tebou bude? vytvořil roli strýce Františka, ve filmu Souboj lásky ho čekala hlavní role zamilovaného nadlesního Bernarda Bognara. V roce 1929 natočil dokonce pět filmů, kdy za zmínku stojí film Kamarádské manželství a jeho role továrníka Rubeše a film Hanba, kde si zahrál prezidenta soudu Lukase.

Před nástupem zvukového filmu si ještě v roce 1930 zahrál dvě velké role, ve filmu Nepočestná žena to byla role advokáta Vysockého a ve filmu Černé oči proč pláčete? podváděný velkostatkář Jarský.

V roce 1931 si poprvé zahrál i ve zvukovém filmu, byla to role dr. Jaromíra Bolara, bratra hlavního hrdiny filmu Osada mladých snů. V tomto roce si ještě zahrál epizodku v reklamním filmu Dobří pomocníci, na boty firmy Baťa.

Jinou roli již nikdy nevytvořil, záhadný je i konec Jindřicha Lhotáka, spousta zdrojů uvádí, že zemřel v roce 1942, podle nově zjištěných informací, byl ale ještě v roce 1951 (bylo mu 64 let) naživu, v té době žil na Pražském Žižkově, v ulici Kněžská luka.

JA.RO.KO.

Reklama

Reklama