foto

John Mills

  • nar. 22.2.1908
    North Elmham, Hrabství Norfolk, Anglie, Velká Británie
  • zem. 23.4.2005 (97 let)
    Denham, hrabství Buckingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Jedna z nejšťastnějších věcí, která mne kdy v životě potkala, byla ona šílená touha stát se hercem. Nevzpomínám si, že bych chtěl někdy dělat něco jiného.”

Sir John Mills, svého času jeden z nejoblíbenějších anglických herců, se narodil jako Lewis Ernest Watts Mills ve východoanglickém North Elmhamu, ale vyrůstal ve Felixstowe, kde jeho otec vyučoval matematiku a matka pracovala jako divadelní účetní. Studoval na chlapecké škole v Norwichi, kde můžeme na jedné cihlové budově údajně dodnes spatřit vyryté jeho inicály. Debutoval rolí Pucka ve hře “Sen noci svatojánské” na jevišti školy v Beccles. Po krátké kariéře úředníka v obchodě s obilím odjel do Londýna, kde se zapsal do taneční školy. Začínal v kabaretech a profesionálně debutoval jako člen sboru ve hře “The Five O'Clock Girl” (1929) v Londýnském Hippodromu. Zaujal Noela Cowarda a ve 30. letech se už pravidelně objevoval v různých revue, muzikálech i řádném repertoáru londýnských divadel.

Herectví ho brzy zcela pohltilo, filmovým debutem pro něj byla komedie THE MIDSHIPMAID (1932). Mills si natáčení vychutnával, bral ho spíše jako výzvu a cestu ke slávě, než prostředek obživy, jak na film tehdy pohlíželi jeho kolegové (Laurence Olivier). Už před válkou se zapsal řadou “důstojnických” rolí a po boku oskarového Roberta Donata a Greer Garsonové se zhostil postavy Colleyho v úspěšném americkém dramatu SBOHEM, PANE CHIPS (1939). Nabídky Hollywoodu však odmítl a vrátil se do Evropy, kde hned v září 1939, po vypuknutí 2. světové války, narukoval do armády. Sloužil u Královského dělostřelectva a dosáhl hodnosti podporučíka. V roce 1941 byl pak ze zdravotních důvodů (duodenální vřed) ze služby propuštěn.

Zazářil v klasickém válečném dramatu svého mentora a přítele Noela Cowarda MOŘE NÁŠ OSUD (1942, spolurežie D. Lean), vedle Alece Guinnesse ztvárnil roli Pipa v Leanově zdařilé adaptaci NADĚJNÉ VYHLÍDKY (1946), následované rolemi pravých britských hrdinů, jako byl například kapitán Scott v dramatu BOJ O JIŽNÍ TOČNU (1948). Později to byly mnohem komplexnější postavy: emocemi zmítaný plukovník Barrow z TUNES OF GLORY (1960), filmu, který vždy označoval za svůj nejmilejší (role byla původně určena Alecu Guinnessovi, ten se ale rozhodl pro nablýskanější roli plukovníkova trýznitele - navzdory tomu, že šlo o dva nejvýznamnější britské herce své generace, objevili se spolu pouze ve dvou filmech) a dále to byl polní maršál Haig v muzikálové satiře JAKÁ TO ROZKOŠNÁ VÁLKA! (1969). Byly to však filmy z válečné éry, které z něj učinily “novátorskou” anglickou hvězdu: WE DIVE AT DAWN (1943), LONDÝNSKÁ ULIČKA (1945) a THE WAY TO THE STARS (1945).

Během následujícího desetiletí ve “válečném” stylu pokračoval: THE COLDITZ STORY (1955), NAD NÁMI VLNY (1955) a ICE-COLD IN ALEX (1958). K dalším jeho významnějším filmům patří THE ROCKING HORSE WINNER (1949), VOJNA A MÍR (1956) Kinga Vidora, THE CHALK GARDEN (1964) s Deborah Kerrovou, KRÁL KRYSA (1965), komedie NESPRÁVNÁ TRUHLA (1966), romantický snímek LADY CAROLINE LAMB (1972), MLADÝ WINSTON (1972) s řadou známých herců a Kramerovo drama DRSNÁ OKLAHOMA (1973) s Faye Dunaway. S dcerou Hayley si zahrál mimojiné v krimi KORUNNÍ SVĚDEK (1959). Na svém kontě má více než 120 filmů a ztvárnil údajně více “vojáků” než jakákoli jiná hvězda. V sezóně 1961-62 byl Mills k vidění na Broadwayi v hlavní roli Rattiganova dramatu "Ross," za kterou byl nominován na cenu Tony pro “nejlepšího herce.” Na Broadway se pak vrátil ještě v roce 1987 jako Alfred Doolittle z Shawova “Pygmalionu.”

Často představoval prosté, nenápadné “chlapíky od vedle,” kteří se díky vlastnímu rozumu, šlechetnosti a správnému úsudku stanou hrdiny, hrdiny decentními a loajálními, stejně jako houževnatými a v krizových situacích věrohodnými. Do svých rolí se pokaždé snažil vnést dostatek jemných nuancí, aby předešel zaškatulkování. Za roli mentálně postiženého, němého Michaela - roli zcela mimo obvyklý repertoár – z romantického dramatu RYAN´S DAUGHTER (1970) získal cenu Akademie pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli.” Při jejím přebírání řekl: “Rok jsem v Irsku nemluvil a teď jsem oněmněl opět !” Ze vítězné herecké čtyřky – Mills, George C. Scott, Glenda Jacksonová a Helen Hayesová - byl tehdy udílení sošek přítomen pouze on.

V roce 1974 se představil jako kapitán Tommy "The Elephant" Devon v šestidílném seriálu “Nerozluční” (1974) o bývalé skupině bojovníků za svobodu v dobách 2. světové války s Brianem Keithem, Lilli Palmerovou a Barry Morsem. Jeho zřejmě nejslavnější televizní rolí byla titulní postava sci-fi QUATERMASS (1978). V roce 2002 poskytl Mills svoji bohatou soukromou filmotéku k natočení dokumentu s názvem “John Mills' Moving Memories,” který obsahuje rozhovory s ním, jeho dětmi a Richardem Attenboroughem. Film odhaluje zákulisí z natáčení filmů jako ICE-COLD IN ALEX nebo DUNKIRK (oba 1958). Obsahuje také domácí nahrávky mnoha Millsových přátel a kolegů včetně Sira Laurence Oliviera, Harryho Andrewse, Walta Disneye, Davida Nivena, Dirka Bogarda, Rexe Harrisona a Tyrona Powera.

Millsovou první ženou se stala herečka Aileen Raymondová - vzali se v roce 1927, rozvedli roku 1941. Druhou ženou byla dramatička Mary Hayley Bellová. Toto manželství jim vydrželo 64 let, až do jeho smrti. Byla válka (1941), mohli mít pouze “civilní” obřad a trvalo šest desetiletí, než se jim dostalo církevního požehnání (2001). Měli dvě dcery, Juliet (1941), která hrála v televizním seriálu “Nanny and the Professor” (1970) a v roce 2005 byla nominovaná na cenu Emmy za seriál "Passions" (1999) a Hayley (1946), disneyovskou dětskou hvězdu známou z THE PARENT TRAP (1961). S oběma si otec zahrál v Dmytrykově dramatu JAK VZPOMÍNÁME (1947). V 60. letech žila rodina, do které patřil ještě syn Jonathan, v Hollywoodu a v místní komunitě byla velmi oblíbená. Jakmile však Hayley vyrostla z dětských střevíců, vrátil se Mills do Anglie, kde se stal členem výboru Královské akademie dramatických umění a patronem Variety klubu.

Jako hlavu rodiny ho dnes můžeme obdivovat v disneyovském hitu SWISS FAMILY ROBINSON (1960), malé cameo měl v CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ (1956) s Davidem Nivenem a také v Branaghově HAMLET (1996). Pracoval také jako producent a režisér, často ve spolupráci se svojí ženou-scénáristkou: dceru Hayley režíroval v SKY WEST AND CROOKED (1966) a produkoval například THE HISTORY OF Mr. POLLY (1949), kde se v dětské roli zase předvedla jeho starší dcera Juliet. Sestra Annette Millsová (1894–1955) byla známá jako kamarádka loutky "Muffina" z televizního seriálu BBC “Muffin the Mule” z let 1946 až 1955.

Millsův vnuk, Crispian Mills (syn dcery Hayley), je hudebníkem, známým ze spolupráce se skupinou Kula Shaker. V pozdějších letech se v televizi objevoval jen výjimečně, horšil se mu sluch i zrak a od roku 1992 byl prakticky slepý. Od té doby se omezil na krátká, avšak pozoruhodná camea. Ve volbách v roce 2001 ještě stihl podpořit labouristy. Sir John Mills zemřel v 97 letech ve svém domě v Denhamu na následky hrudní infekce. Řeč na jeho pohřbu pronesl jeho blízký přítel, herec a režisér Richard Attenborough. Millsova žena Mary trpěla řadu let Alzheimerovou chorobou a pohřbu se vzhledem k pokročilému stadiu nemohla zúčastnit (zemřela v prosinci téhož roku.) Jeho první žena Aileen, mimochodem matka herce Iana Ogilvyho (1943), ho přežila o pět dnů.

V roce 1960 mu byl udělen Řád britského impéria CBE (Commander) a v roce 1976 ho britská královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu (Sir). V roce 2002 obdržel nejvyšší možné ocenění Britské akademie filmových a televizních umění (Fellowship) a Společností Walta Disneye byl jmenován “Disneyho Legendou.”

"Bylo to zvláštní. Pomyslel jsem na těch pětapadesát let marného biflování miliónů řádků všech těch scénářů a nakonec dostanu Oskara za mlčení.”

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2003 Rozverná mládež
2001 Gentleman Thief, The (TV film)
2000 Forty Years On Coronation Street (TV film)
1998 Cats (TV film)
1997 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1996 Hamlet
1995 Groteska
1994 Audience with Bob Monkhouse, An (TV film)
Vraždit je snadné
1993 Harnessing Peacocks (TV film)
Umpijäässä
1992 Frankenstein (TV film)
1990 Noc lišky (TV film)
1989 Dáma a lupič (TV film)
Ending Up (TV film)
Kolem světa za 80 dní (TV film)
1988 Spit McPhee (TV film)
1987 Best of British Cinema, The
Kdo je ta holka
1986 Udržet sen (TV film)
When the Wind Blows
1985 Smysluplná vražda (TV film)
1984 Maska smrti (TV film)
Zámožná žena (TV film)
1983 Sahara
1982 Gándhí
1979 Quatermass Conclusion, The
Svítání Zuluů
1978 Dr. Strange (TV film)
Hluboký spánek
Quatermass
The Thirty-Nine Steps
1977 Des Teufels Advokat
Fall In, the Stars (TV film)
1976 Trial by Combat
1975 The 'Human' Factor
1973 Drsná Oklahoma
1972 Lady Caroline Lamb
Mladý Winston
1971 Dulcima
1970 Adam's Woman
Ryanova dcera
1969 Běž si a dováděj!
Jaká to rozkošná válka!
1968 Lady Hamiltonová
La morte non ha sesso
1967 Afrika - V texaském stylu
Chuka
1966 Nesprávná truhla
The Family Way
1965 Král Krysa
Operace Crossbow
The Truth About Spring
1964 The Chalk Garden
1962 Tiara Tahiti
Valiant, The
1961 Plameny v ulicích
The Parent Trap
The Singer Not the Song
1960 Melodie slávy
Summer of the Seventeenth Doll
Švýcarský Robinson
1959 Korunní svědek
1958 Dunkirk
Ice-Cold in Alex
I Was Monty's Double
1957 Town on Trial
Vicious Circle, The
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Dítě a bitevní loď
Escapade
It's Great to Be Young!
Vojna a mír
1955 Nad námi vlny
The End of the Affair
Útěk z Colditzu
1954 Buď, anebo
1952 The Gentle Gunman
The Long Memory
1951 Mr. Denning Drives North
1950 Ranní vyplutí
1949 The History of Mr. Polly
The Rocking Horse Winner
1948 Boj o jižní točnu
1947 Jak vzpomínáme
Vražedné pochybnosti
1946 Nadějné vyhlídky
1945 Cesta ke hvězdám
Londýnská ulička
1944 Ten požehnaný rod
1943 Příběh jedné z nich
1942 Černá ovce
Moře, náš osud
The Big Blockade
The Young Mr. Pitt
Výlet do Němec
1941 Old Bill and Son
Pronajme se dům
1940 All Hands
1939 Sbohem, pane Chips
1937 Krčma "U zeleného papouška"
O.H.M.S.
1936 First Offence, The
Tudor Rose
1935 Brown on Resolution
Car of Dreams
Charing Cross Road
1934 A Political Party
Blind Justice
Doctor's Orders
River Wolves, The
The Lash
Those Were the Days
1933 Britannia of Billingsgate
The Ghost Camera
1932 The Midshipmaid

TV seriály

1994 Martin Chuzzlewit (TV seriál)
1989 A Tale of Two Cities (TV seriál)
1988 Spit MacPhee (TV seriál)
1979 Quatermass (TV seriál)
1977 Young at Heart (TV seriál)
1974 Nerozluční (TV seriál)
1967 Dundee and the Culhane (TV seriál)

Dokumentární

2010 Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2005 100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Peace One Day
2002 Filmové žánry (TV seriál)
Forever Ealing (TV film)
2001 Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
2000 Sir John Mills' Moving Memories
1999 A&E Biography: Hayley Mills Seeing Double (TV film)
Audience with Cliff Richard, An (TV film)
1995 Audience with Shirley Bassey, An (koncert)
1986 The Wind and the Bomb - a.z.
1968 Wedding of the Doll
1946 Land of Promise
Total War in Britain
1939 Happy Families
1935 Royal Cavalcade

TV pořady

2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1990 American Film Institute Salute to David Lean, The (TV pořad)
1989 The Late Show (TV pořad)
1988 One More Audience with Dame Edna Everage (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1951 This Is Show Business (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace