Reklama

Reklama

Edward D. Wood Jr.

Edward D. Wood Jr.

nar. 10.10.1924
Poughkeepsie, New York, USA

zem. 10.12.1978 (54 let)
Severní Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

"Jestli mě chcete poznat, podívejte se na film Glen or Glenda, to jsem já, to je můj příběh, ale Plan 9 je moje hrdost, moje radost. Použili jsme tam kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře." – Ed Wood

Edward Davis Wood, Junior byl americkým filmařem známým pro své vysmívané nebo oslavované filmy, které jsou dnes mnohými považovány za nejhorší filmy v historii. Wood je pravděpodobně neznámějším autorem béčkových snímků, slavných ultra nízko-rozpočtových hororů, sci-fi a westernů. Po značné kritice a komerčním neúspěchu skončil svojí kariéru točíc porno a píšíc romány s transvestitními tématy, které čerpal ze svých vlastních fetišů.

Woodova posmrtná sláva začala dva roky po jeho smrti, kdy byl oceněn cenou Golden Turkey jako nejhorší režisér všech dob. Dnes je obecně respektován filmovými znalci a historiky, ne pro svůj talent, který je často zpochybňován, ale pro svou zřejmou horlivost a upřímnou lásku k filmům. Absence filmařských schopností mu i jeho filmům vynesla nálepku "kultovní". Některé z jeho filmů byly zesměšněny v populární televizní sérii MYSTERY SCIENCE THEATER 3000, která tím pádem ještě více zpopularizovala Woodovo dílo.

Woodův otec Edward, Sr. pracoval pro americkou poštu. Jeho rodina často cestovala Amerikou za prací, až se nakonec usadila v Poughkeepsie ve státě New York, kde se Ed Wood, Jr. narodil. V dětství se malý Ed zajímal uměním a pulp fikcí. Sbíral comicsy, pulp magazíny a zbožňoval filmy, většinou westerny a všechny, které se zabývaly okultismem. Nakonec byl tak posedlý filmem, že často chodil za školu, aby se mohl dívat na snímky v místním biografu. Říká se, že Woodova matka Lilian vždycky chtěla holčičku, a proto někdy oblékala malého Eda do dívčích šatů. Někteří se domnívají, že právě zde můžeme nalézt původ Woodových transvestitních tendencí. Jednou z jeho prvních prací byl uvaděč v biografu, ačkoliv rovněž zpíval a hrál na bubny v místní rockově/country kapele. Později vedl zpívající kvartet nazvaný Eddie Wood's Little Splinters. Wood se také učil hrát na různé smyčcové nástroje. Ed dostal svoji první filmovou kameru (Kodak City Special) ke svým sedmnáctým narozeninám. Jednou z prvních věcí, které natočil bylo zřícení letedla v okolí jeho domu, kousek, na který byl nekonečně hrdý. Jako nesmírně patriotický chlapec, Ed se zapsal v sedmnácti do amerického námořnictva, pár měsíců po událostech v Pearl Harboru. Zúčastnil se mnoha bojů a stal se válečným hrdinou. Wood tvrdil, že se účastnil bitvy o Guadalcanal, zatímco měl tajně oblečenou podprsenku a kalhotky.

Po válce odešel z Marines a přidal se k pouťovým umělcům. V boji s japonskými vojáky ztratil několik zubů a měl těžce zraněnou nohu, to když ho zasáhly kulky z kulometu. To, spolu s jeho osobními fetiši a hereckým nadáním z něho dělalo perfektního kandidáta pro freakshow. Wood hrál různé podivíny a také polo-muže-polo-ženu. Dalšími neřestmi Eda Wooda byly lehké drogy, alkohol a sex. Respektoval ženy a byl zcela věrný svým přítelkyním (nejznámější je Dolores Fuller) a později své ženě Kathy O'Hara, i když byl Ed v mládí známým sukničkářem.

Woodovy filmy byly známy svým ultra nízkým rozpočtem. Ve filmu PLAN 9 FROM OUTER SPACE byly použity kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře. Chobotnice na konci filmu BRIDE OF THE MONSTER měla mít připojen motor, aby byl vytvořen efekt houževnatě bojující bestie. Motor však nemohl být připojen a tak to vypadá, že herec válčí s pouhým kusem gumy.

Wood byl na sebe hrdý z toho důvodu, že byl scenáristou, režisérem a také hercem ve většině svých filmů a v tomto směru se porovnával s Orsonem Wellesem. Wood však byl donucen k tomuto řešení, aby ušetřil čas a peníze. Wood obdivoval Wellese a hlavně jeho filmařské ambice a nadšení pro film. Narozdíl od "sebe" v snímku Tima Burtona ED WOOD, Ed nikdy nepotkal svého hrdinu.

Jedním z důvodů, proč jsou Woodovy filmy tak špatné je i to, že jeho štáb pracoval ve velkém časovém stresu, protože obvyklou věcí byly problémy s penězi, a tak se podle toho vytvořil nesmírně náročný časový plán na vytvoření snímku. Většina režisérů natočí jednu velkou scénu za den. Wood jich natočil denně třicet. Zřídkakdy přikazoval natočit nějaký záběr ještě jednou, i když věděl, že je špatný.

Několik bývalých hvězd hrálo v Woodových filmech. Bela Lugosi byl zbožňován svými fanoušky za své výkony ve filmech WHITE ZOMBIE a DRACULA, ale stal se alkoholikem a byl závislý na morfiu, když se Hollywood rozhodl, že pro něj nemá žádné další filmy z jeho žánrů. Lugosi dostal od Wooda druhou šanci a zahrál si v jeho nejslavnějších filmech. K dalším "Woodovým" hvězdám patřili švédský zápasník Tor Johnson, finská TV celebrita Vampira, John "Bunny" Breckinridge a televizní mystik Criswell, který často zahajoval Woodovy filmy strašidelným (a hrozně napsaným) prologem. Obsazení jeho filmů nazvali fanoušci po jeho smrti "Wood straší". Obsazení bylo často zcela nelogické, například postava Vampiry v PLAN 9 neměla dějově žádný smysl a hororová přítomnost Bely Lugosiho v GLEN OR GLENDA nebyla vůbec na místě.

Woodův hon za penězi pro své filmy dosahoval někdy extrémů. Nejznámější je případ, kdy přesvědčil členy Baptistické církve, aby investovali do filmu PLAN 9 FROM OUTER SPACE základní kapitál. Takové dohody však měly vždycky nějaký háček. Baptisté chtěli, aby člen jejich církve hrál hlavní roli a vyžadovali, aby každý člen obsazení byl pokřtěn (včetně Vampiry, Tora, "Bunnyho" a Criswella). Baptisté také změnili název filmu z Grave Robbers from Outer Space a odstranili většinu toho, co považovali za rouhačské a amorální. Takové zásahy filmových producentů a "sponzorů" byly jedním z faktorů, které se přičinily k Woodově depresi.

Angorská vlna, Woodův nejpošetilejší fetiš, se často objevovala v jeho filmech (hlavně v GLEN OR GLENDA). Kathy O'Hara a ostatní připomínali, že Woodův transvestitismus nebyl sexuální inklinací, ale to, že tak miloval angoru spíše vyjadřovalo jeho neo-mateřský komfort.

Streets of Laredo (1948) znám také jako CROSSROADS OF LAREDO byl prvním Woodovým filmem. Wood film napsal, zrežíroval a zahrál si v něm hlavní roli, ale film nebyl uveden, ačkoliv ho Wood natočil během dvou dnů. Dokončen byl až v roce 1995, kdy byl entusiasticky uveden na několika festivalech.

GLEN OR GLENDA (1953) znám také jako I changed my sex! nebo I led two lives! je Woodovým polo-autobiografickým fiktivně-dokumentárním přístupem k transvestitismu, který mnozí chápou jako Woodovu prosbu o toleranci. Snímek vypráví příběh o první úspěšné operaci změny pohlaví. Producent George Weiss chtěl natočit komediální kousek ve stylu freakshow. Ed Wood si však pomyslel svoje a k zděšení producenta natočil vážný dokumentárně laděný film.

BRIDE OF THE MONSTER (1955) původně nazvaný Bride of the Atom je pravděpodobně druhým nejslavnějším filmem Eda Wooda, hned po PLAN 9. Bela Lugosi hraje šíleného vědce, který chce vytvořit rasu atomických supermanů, kteří by mu pomohli převzít kontrolu nad světem. Tor Johnson hraje doktorova asistenta jménem Lobo. Film obsahuje množství zcela nevysvětlitelných archivních záběrů. Na některých je neochotně hrající na drogách závislý a nedostatečně placený Lugosi a také úžasná gumová gigantická chobotnice, kterou Wood se svými kamarády ukradl ze skladu Republic Studios. Hlavní ženskou roli ve filmu hraje Loretta King, dáma, které Wood věřil, že bude užitečná při financování snímku, vzdor tomu, že role byla napsána pro jeho milenku Dolores Fuller.

Woodův nejslavnější film PLAN 9 FROM OUTER SPACE (1959) je považován mnohými za nejhorší film všech dob. Film vypráví příběh mimozemských nájezdníků zajímajících se vývojem zbraně lidí, která může zničit "částečky slunečního světla". Různé cesty jak zabránit vývoji této tajemné zbraně selhávají, a tak velitel mimozemšťanů (hraný Johnem "Bunnym" Breckinridgem) nařídí uskutečnění Plánu 9: znovuoživení lidských mrtvol, které mají pomoci zničit pozemskou zbraň. Tor Johnson a Vampira hrají oživená těla policisty, resp. "vampíří" ženy.

Další slavný Woodův film NIGHT OF THE GHOULS byl natočen v roce 1959, ale byl uveden až v roce 1987, z toho důvodu, že si Wood nemohl finančně dovolit zpracovat negativy. Hlavní postavou snímku je sebevědomý podvodník Dr. Acula, který předstírá, že je schopný kontaktu s mrtvými a bere od lidí, kteří chtějí mluvit se svými zesnulými blízkými velké peníze. Nakonec je Acula obklopen pravými duchy a uvězněn na věčnost.

Posledním slavným filmem Eda Wooda je NECROMANIA natočena v roce 1971 podle románu The Only House, který napsal sám Wood. Vdaná dvojice má sexuální problémy a z nějakého důvodu se rozhodne zaměstnat nekromancéra, Madame Helles. Její asistentka Tanya se o ně stará fyzicky, ještě před tím než se vůbec s Madame setkají. Film měl být erotický, ale nakonec je nechtěně strašidelný. Opravdu není nic sexy na konceptu zombie penisu. Snímek byl, jako všechny Woodovy, ultra levný a byl natočen na 16mm film za zhruba 7000 dolarů. Dlouho se myslelo, že se film ztratil. V roce 1992 byla objevena softcore verze a hardcore verze byla objevena Woodovým fanouškem Rudolphem Greyem v roce 2001.

Ed Wood je sice znám jako režisér, ale zplodil také nespočet románů. Ve svých pozdějších letech nebyl schopen točit další filmy, protože neměl dostatek peněz a byl závislý na alkoholu, a tak se rozhodl psát. Psal také scénáře pro jiné režiséry. Většina Woodových románů byla odvozena od jeho transvestitních fantazií. Wood dával rovněž prostor svému zájmu o okultismus. Woodovy kariéry romanopisce a filmaře se často překrývaly, a tak mnohé jeho knihy byly novelizacemi jeho vlastních scénářů a z mnoha svých románů také čerpal při psaní scénářů. Například jeho postava z filmu GLEN OR GLENDA se objevuje ve dvou románech. Některé z jeho románů jsou šokem pro průměrného filmového historika. Ed Wood je obecně vnímán jako naivní a přátelské individuum z vysokými nadějemi, ale bezstarostným přístupem, tak jak je zobrazen v Burtonově filmu ED WOOD z roku 1994. Bohužel, Woodova temná strana se ukazuje při čtení jeho knih, jako np.: ostudných sexuálních knih Raped in the Grass nebo The Perverts a knih, kde se Wood užírá se svými rasistickými obavami jako np.: Toni: Black Tigress. Někteří argumentují, že Woodova tvorba je zaměřena na specifický trh, a že obsah jeho knih není jeho osobním názorem, ale pravdou je, že většina jeho knih je odvozena od jeho vlastních neřestí.

Ve svých posledních dnech byl Ed Wood velmi sklíčen. Prodal své celé scénáře za sto dolarů za kus a všechny jeho osobní věci byly sbaleny do jednoho koženého kufru. Jeho kariéra zdegenerovala do režírování a příležitostného hraní v příšerných pornofilmech. Wood propadl depresím a strávil většinu svého času na dně láhví s whisky. Filmoví historici se většinou domnívají, že hlavní důvod jeho depresí byl ten, že si uvědomil, že se nestal velkým filmařem. Soudně vystěhován ze svého Hollywoodského bytu se Wood se svou ženou přestěhoval do bungalovu svého kamaráda. Pouze pár dnů po přesunu zemřel třiapadesátiletý Ed Wood na infarkt. Říká se, že jeho tělo bylo vyneseno z domu v pytli na odpadky.

V roce 1994 spatřil světlo světa film Tima Burtona ED WOOD, který líčí příběh Eda Wooda a Bely Lugosiho a natáčení třech snímků, které udělali společně. Wooda hrál Johnny Depp a Lugosiho Martin Landau, kterému tato role vynesla Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Conrad Brooks je jediným hercem z Woodových filmů, který si zahrál také v Burtonově filmu. Prakticky jedinou věcí, kterou kritici filmu vyčítali, byl Burtonův soucitný úhel pohledu na Eda Wooda.

Kým byl Edward D. Wood, Jr.? Šíleným režisérem příšerných filmů? Geniálním filmařem, kterého nepochopila doba, ve které žil? Jedno je jisté, s každým dalším rokem od jeho smrti je Ed Wood víc a víc populárnější. Své příznivce si určitě našel. (Převzato z Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Wood )

darwin

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Scenárista

Režisér

Producent

Střihač

Herec

Spisovatel

Filmy
1999

Devil Girls - kniha

1971

Necromania: A Tale of Weird Love - kniha

1969

Operation Redlight - kniha

1967

For Love and Money - povídka

1965

Orgie mrtvých - povídka

Krátkometrážní
1953

Boots - kniha

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Ovládací panel

Fanklub

(102)

Reklama

Reklama