foto

Terézia Hurbanová-Krónerová

  • nar. 22.6.1924
    Gajary, Slovensko, Československo
  • zem. 15.6.1999 (74 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Terézia Kronerová, rodená Hurbanová, sa narodila 22. júna 1924 v obci Gajary pri Bratislave. Po absolvovaní meštianky sa Terézia rozhodla pre herectvo, a tak sa prihlásila na štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ktoré úspešne absolvovala v roku 1943.

Po skončení štúdia stvárnila mnoho dramatických a komediálnych postáv v divadle, filme i televíznych inscenáciách a radí sa k predstaviteľkám realistického herectva. Jej prvou zastávkou bolo Slovenské ľudové divadlo v Nitre, kde pôsobila od roku 1943 do roku 1944. Následne sa v roku 1945 stala členkou Armádneho divadla v Martine, kde zdokonalila svoje herecké umenie a stvárnila niekoľko postáv, napr. Madlenu Vojnárovú vo Vojnarke alebo Desdemonu v Othellovi.

Počas pôsobenia v martinskom divadle sa zoznámila aj s Jozefom Kronerom, za ktorého sa neskôr tajne vydala. V roku 1952 sa im narodila spoločná dcéra Zuzana Kronerová, ktorá pokračuje v ich hereckých šľapajách.

V roku 1956 odišla s manželom do Bratislavy a stala sa členkou činohry SND v Bratislave. Tu taktiež stvárnila mnoho postáv; v komediálne ladených hrách Ženský zákon, Čaj u pána senátora, Mnoho kriku pre nič, ale i drámach Optimistická tragédia, Kým kohút nezaspieva a ďalších.

Herecky sa presadila aj v televíznej inscenácii Kubo, Hernani či filmoch Živý bič, Červené víno, Sváko Ragan alebo Bičianka z doliny. Zahrala si aj v seriáli Slovácko sa nesúdi, kde stvárnila rolu manželky Pagáča, ktorým nebol nik iný, ako jej skutočný manžel, Jozef Kroner.

Svoje herecké remeslo a divadlo SND v Bratislave zanechala v roku 1990, kedy odišla do dôchodku. Terézia Hurbanová-Kronerová zomrela v roku 1999 v Bratislave, rok po smrti svojho manžela Jozefa Kronera, s ktorým je pochovaná v bratislavskom Slávičom údolí.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

1993 Duo Zemganno (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
Sudca a jeho kat (TV film)
1989 Právo na minulosť
1988 Jubileum (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Čarbák (TV film)
1985 Pred sviatkami (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Na druhom brehu sloboda
O mužoch, ženách a deťoch (TV film)
1983 Anička Jurkovičová (TV film)
1982 Doktor Bencúr (TV film)
Krkavci (TV film)
Pád hore (TV film)
1981 Bičianka z doliny (TV film)
Služobná cesta (TV film)
1979 Choď a nelúč sa
Eugen Onegin (TV film)
Zeleň kráľ (TV film)
1978 Horúci dych (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Druhá láska (TV film)
Iní, ako ty a ja (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Červený muškát (TV film)
1976 Anjel prichádza oknom (TV film)
Do posledného dychu
Krásna neznáma (TV film)
Posledný pohárik (TV film)
Páva (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Syn (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Objav v lese (TV film)
1974 Kronika (TV film)
Kto odchádza v daždi...
Nešťastník (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Hriech Kataríny Padychovej
Na jednom dvore (TV film)
Očovské pastorále
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1972 Kým kohút nezaspieva
Povíchrica (TV film)
Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Červené víno (TV film)
1970 Medená veža
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
Zrodenie syna (TV film)
1968 Stopy na Sitne
1967 Dvorné dámy (TV film)
Hernani (TV film)
Mister Scrooge (TV film)
Muchy (TV film)
1966 Alžbeta Anglická (TV film)
Dom Bernardy Alby (TV film)
Živý bič (TV film)
1965 Neprebudený (TV film)
Oko za oko (TV film)
1964 Smoliarka (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Ivanov
Výhybka
1961 Rodina Vidorovcov (TV film)
1950 Priehrada

TV seriály

1989 Škola detektívky (TV seriál)
1984 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Odplata (S02E05)
Hlt za tři krejcary (S02E03)
Zabijačka (S02E01)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Medicína (S01E06)
Nadílka (S01E03)
Parohy (S01E01)

Dokumentární

1996 Predvianočná návšteva v rodine Krónerovcov (TV film)
1987 Trate života Jozefa Kronera (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace