Reklama

Reklama

Nina Balcarová

Nina Balcarová

nar. 28.04.1898
Kukleny, Hradec Králové, Rakousko-Uhersko

zem. 24.08.1983 (85 let)
Brno, Československo

Biografie

Dnes neprávem opomíjená herečka, recitátorka, překladatelka a redaktorka Nina Balcarová, se narodila 28. dubna 1898 v Kuklenách, což je místní část Hradce Králové. Narodila se jako Anna Balcarová, její otec se jmenoval Antonín Balcar, byl pekařem, maminka Anna roz. Topičová.

Rodina se okolo roku 1907 přestěhovala do Prahy, na Vinohrady, Nina měla ještě starší sestru Marii a staršího bratra Augustína. Po vychození školy se stala úřednicí v bance. Okolo roku 1920 se zúčastnila stávky bankovních úředníků a byla propuštěna. Brala v té době soukromé hodiny herectví u známé herečky Marie Hűbnerové a po nějakém čase však nastoupila jako úřednice Československého vyslanectví v maďarské Budapešti.

V Budapešti se jí naskytla vynikající příležitost, jeden významný profesor na Maďarské konzervatoři a přítel její kamarádky, jí nabídl soukromé školení, po kterém měla možnost nastoupit  do Budapešťského divadla, ale zvolila angažmá v divadle v Bratislavě.

Od roku 1922 tak Nina Balcarová hrála v Bratislavském Národním divadle, kde za jednu sezonu odehrála 14 rolí, ale jelikož ani jedna z nich nebyla hlavní, přijala v roce 1923 angažmá v Moravskoslezském divadle v Ostravě. V Ostravě hrála tři sezony a odehrála zde za tu dobu na 70 rolí, sice nehrála hlavní role, ale i v epizodkách či ve vedlejších rolích vytvořila skvělé výkony, chválené dobovou kritikou.

Nina Balcarová sympatizovala s komunisty a podporovaná hereckým kolegou Zdenkem Podlipným vystoupila v akci pořádané komunisty, za trest jí jíž nebylo prodlouženo angažmá a v roce 1926 musela odejít, vrátila se do Prahy, kde se seznámila s režiséry Frejkou a Honzlem, byla angažovaná do Osvobozeného divadla, ale její sympatie ke komunismu jí opět přinutili po roce odejít.

Hrála v divadle Dada, její politické názory, ale i finanční důvody, jí donutily aby nastoupila angažmá v divadle Sdružených měst východočeských, kde hrála do roku 1929, kdy jí bylo nabídnuto angažmá v Národním divadle v Brně. Zde vyrostla v opravdovou herečku, konečně dostávala role, které odpovídaly jejímu talentu, jak psala dobová kritika, ale její komunistické smýšlení jí, tak jako v předchozích divadlech i zde dostihlo, byla propuštěná a v Brně směla jen hostovat, pod svým provdaným jménem, Anna Píšková.

Naposled hostovala v Brně v roce 1948. Pořádala různé přednášky, akce o divadelním herectví, překládala z ruštiny, maďarštiny a němčiny, V roce 1933 se v Brně provdala za Františka Píška (1901-1982), redaktora a překladatele, po roce 1948 následovala manžela, který byl jmenován vyslancem v různých zemích např. Polsko. Do Brna se vrátila až jako pětašedesátiletá, v roce 1963, a již si jen užívala důchodu.

Její filmová kariéra, která se snad ani kariérou nedá nazvat, proběhla v letech 1929 až 1946. První role - epizodka lyžařky jí čekala v němém filmu Horské volání S.O.S. (1929), podruhé zavítala do atelierů díky svému působení v Brně, kde se natáčel film Ztratila se Bílá paní (1937), kde hrála větší roli chudé, udřené matky Novákové.

V roce 1942 si zahrála epizodku v reklamním filmu Nejvýnosnější prodej (1942), který se natáčel v Brně. Naposled si zahrála matku v krátkém osvětovém filmu Kdo je vinen? z roku 1946.

Nina Balcarová - Píšková, která byla bezesporu dobrou herečkou, a která byla do roku 1948 trestána za své komunistické smýšlení, zemřela již poněkud zapomenutá, 24. srpna roku 1983 v Brně, ve věku vysokých 85 let.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama