Reklama

Reklama

Josef Steigl

Josef Steigl

nar. 14.04.1897
Rakousko-Uhersko

zem. 15.09.1965 (68 let)
Praha, Československo

Biografie

Josef Steigl se narodil 14. dubna 1897 zřejmě v Praze jako Vendelín Steigl. Často bývá uváděn, nebo vystupoval, pod jmény Josef Spejbl, Josef Špejbl nebo Josef Steigel. O jeho původů ani soukromí dnes již nemáme žádné informace a o jeho soukromí prakticky nic nevíme. Od ochotnických začátků se začal divadlu věnovat profesionálně na různých menších činoherních a operetních jevištích. Ve 30. a 40. letech vystupoval v pražském Divadle Vlasty Buriana. Po okupaci potichu opět spolupracoval s četnými scénami v Praze a zejména s filmem (s největší pravděpodobností byl na přelomu 40. a 50. let členem Divadla státního filmu), kde však přetvářel převážně epizodky a malé roličky.

Před filmovou kamerou se začala jeho usedlejší silnější postava a podlouhlý obličej ověnčený pleší hned objevovat na sklonku němé éry. Debutoval v němém filmu Martina Friče CHUDÁ HOLKA (1929) jako host. Během 30. let byl pacientem (PŘED MATURITOU), sekretářem na poště (PÍSNIČKÁŘ), exekutorem (NA SLUNEČNÍ STRANĚ), policejním úředníkem (VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI), nezaměstnaným (TRHANI), cestujícím ve vlaku (TŘI VEJCE DO SKLA), řezníkem (NAŠI FURIANTI), písařem Johanem (ŠVANDA DUDÁK), pasažérem (SVATEBNÍ CESTA), pacientem Josefem Maškem (STŘÍBRNÁ OBLAKA), vrátným Frantou Blechou (POZOR, STRAŠÍ!), lékařem (POD JEDNOU STŘECHOU) či fandou (PÁN A SLUHA).

Během 40. let se představil např. ve snímcích TULÁK MACOUN (host), MĚSTEČKO NA DLANI (radní), ŽÍZNIVÉ MLÁDÍ (šafář), EXPERIMENT (návštěvník divadla), PRSTÝNEK (venkovan), PAKLÍČ (asistent pokladníka), ZNAMENÍ KOTVY (inspicient), TŘI KAMARÁDI (taxikář), POSLEDNÍ MOHYKÁN (zlý kočí), POLIBEK ZE STADIONU (revizor), ŽELEZNÝ DĚDEK (mistr), SVĚDOMÍ (vrátný v hotelu), NÁVRAT DOMŮ (Karásek), DVAASEDMDESÁTKA (strážník), DNES NEORDINUJI (opět taxikář), ČERVENÁ JEŠTĚRKA (vrátný), VZBOUŘENÍ NA VSI (spící muž ve vlaku), DVA OHNĚ (závozník Balda), DS – 70 NEVYJÍŽDÍ (horník) a nebo REVOLUČNÍ ROK 1848 (vrátný v továrně).

V budovatelských 50. letech je divákům znám jako četník (ZOCELENÍ), host v kavárně (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), muž před NV (PÁRA NAD HRNCEM), portýr (ANNA PROLETÁŘKA), vrátný (PÍSNIČKA ZA GROŠ), cestující Komenda (ÚNOS), hostinský (TAJEMSTVÍ KRVE), svědek (NA KONCI MĚSTA), muž na schůzi (NEJLEPŠÍ ČLOVĚK), recepční (CIRKUS BUDE!), vedoucí (NECHTE TO NA MNĚ), domovník (KAM S NÍM?), sedlák (OBUŠKU, Z PYTLE VEN!), úředník Šálek (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), zákazník (ROBINSONKA), šlechtic (HRÁTKY S ČERTEM), vedoucí (PŘIŠEL NA NÁVŠTĚVU), muž s hodinkami (HONZÍKOVA CESTA), hospodský ve venkovské hospodě (TO BYLA NOC), muž (PŘÍPAD JEŠTĚ NEKONČÍ), cizí delegát v turbanu (CO ŘEKNE ŽENA…), soused (TAKOVÁ LÁSKA), pokladní v muzeu (PRVNÍ A POSLEDNÍ) a hospodský (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA).

A svá poslední 60. léta dokončil mj. ve filmech BÍLÁ SPONA (Kindl), RYCHLÍK DO OSTRAVY (číšník), HLÍDAČ DYNAMITU (kontrolor), OKAMŽIK, SPOJÍM! (dispečer), LEDOVÉ MOŘE VOLÁ (obchodní cestující), CESTA DO VĚKU PETROLEJOVÝCH LAMP (hokynář), VELKÁ CESTA (recepční), PROSÍM, NEBUDIT (divák), POZOR, VOLÁ LIŠKA… (zmrzlinář), HOROUCÍ SRDCE (starý dělník), DEŠTIVÝ DEN (rozčílený muž), VĚŠTEC (náměstek), MÁTE DOMA LVA? (turista), KRÁL KRÁLŮ (kamelot), HANDLÍŘI (nákupčí), EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (úředník) i VAJÍČKO (hostinský). A naposledy se na filmovém plátně zjevil jako dohlížející profesor v muzikále STARCI NA CHMELU (1964) Ladislava Rychmana.

Herecky spolupracoval i na filmových dokumentech (JEN ČTVRT HODINKY?, LIDÉ ZA KAMEROU aj.) a s televizí (např. HERECKÉ ANEKDOTY). Se svým principálem Vlastou Burianem působil například na různých scénkách v rozhlase a na gramofonových deskách ( „Prosím, jízdenku“ – „Starý Berounský“ – „Na nádraží“, „V advokátní poradně“ apod.), tato spolupráce setrvala po Burianově omilostnění až do 50. let. Některé z těchto nahrávek byly několikrát převedeny i na moderní audio nosiče. Své herecké profesi se herec snažil věnovat prakticky až do konce života. Josef Steigl zemřel 15. září 1965 v Praze ve věku osmašedesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1964

Starci na chmelu

1963

Einstein kontra Babinský

 

Handlíři

 

Hlídač dynamitu

 

Král Králů

 

Máte doma lva?

1962

Horoucí srdce

 

Prosím, nebudit!

 

Velká cesta

Reklama

Reklama

1961

Ledové moře volá

1960

Bílá spona

 

Rychlík do Ostravy

1959

Dařbuján a Pandrhola

 

První a poslední

 

Taková láska

1958

Co řekne žena...

1957

Případ ještě nekončí

 

To byla noc

 

Škola otců

1956

Honzíkova cesta

 

Hrátky s čertem

 

Robinsonka

 

Zaostřit, prosím!

1955

Kam s ním?

 

Nechte to na mně

 

Obušku, z pytle ven!

1954

Cirkus bude!

 

Na konci města

 

Nejlepší člověk

1953

Tajemství krve

1952

Anna proletářka

 

Písnička za groš

 

Slovo dělá ženu

 

Únos

1950

Pára nad hrncem

 

V trestném území

 

Zocelení

1949

DS-70 nevyjíždí

 

Dva ohně

 

Revoluční rok 1848

 

Vzbouření na vsi

1948

Dnes neordinuji

 

Dvaasedmdesátka

 

Návrat domů

 

Svědomí

 

Červená ještěrka

 

Železný dědek

1947

Polibek ze stadionu

 

Poslední mohykán

 

Tři kamarádi

 

Znamení kotvy

1944

Paklíč

 

Prstýnek

1943

Experiment

 

Žíznivé mládí

1942

Městečko na dlani

1941

Gabriela

1939

Tulák Macoun

1938

Pod jednou střechou

 

Pozor, straší!

 

Pán a sluha

 

Stříbrná oblaka

 

Svatební cesta

1937

Naši furianti

 

Tři vejce do skla

 

Švanda dudák

1936

Trhani

1933

Na sluneční straně

 

Vražda v Ostrovní ulici

1932

Písničkář

 

Před maturitou

1929

Chudá holka

Dokumentární
1961

Lidé za kamerou

1956

Jen čtvrt hodinky?

Krátkometrážní
1964

Vajíčko

1963

Věštec

1962

Deštivý den

 

Pozor, volá Liška...

1961

Cesta do věku petrolejových lamp

 

Okamžik, spojím!

1960

Hlídač dynamitu (studentský film)

1956

Herecké anekdoty (TV film)

 

Přišel na návštěvu

Reklama

Reklama