foto

Jan Roth

  • nar. 10.11.1899
    Náchod, Rakousko-Uhersko
  • zem. 4.10.1972 (72 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Roth se narodil 10. listopadu 1899 v Náchodě. Po čtyřech třídách měšťanské školy započal za první světové války jako příslušník rakousko – uherského námořnictva s dvousemestrálním studiem na elektrotechnické škole. Po válce nalezl místo osvětlovače v pražském Německé divadle.

Ve volném čase, jako velký příznivec kinematografie, pomáhal od roku 1923 režisérovi Karlu Antonovi ve vinohradských filmových ateliérech. Od roku 1926 ho Karel Lamač přijal na plný úvazek jako vrchního osvětlovače a technického šéfa v košířském dřevěném ateliéru Na Kavalírce (1926 – 1929), kdy byl osvětlovačem u řady snímků (např. VARHANÍK U SV. VÍTA, PÁTER VOJTĚCH, EROTIKON aj.). Po požáru Kavalírky měl být poradcem na stavbě filmových ateliérů v Brně, které však nebyly dokončeny.

Načež Roth odjel s Karlem Lamačem, Anny Ondrákovou, Otto Hellerem a Václavem Wassermanem do Německa, Rakouska a Francie, kde se z osvětlovače propracoval až na asistenta a druhého kameramana Otty Hellera. Do vlasti se vrátil až roku 1934, už jako samostatný kameraman. Střídavě pracoval v barrandovských a hostivařských ateliérech na průměrných a podprůměrných filmech.

Později však celou českou veřejnost překvapil svou dokonalostí portrétních snímků, zkušeným a skvělým osvětlením a hraním si z detaily. Jeho schopností pochopil a využil Vladimír Slavínský (TŘI MUŽI VE SNĚHU, SRDCE V SOUMRAKU, ROZKOŠNÝ PŘÍBĚH, FALEŠNÁ KOČIČKA, SVATEBNÍ CESTA, BÍLÁ VRÁNA, POZNEJ SVÉHO MUŽE), Otakar Vávra (PANENSTVÍ, CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, HUMORESKA, KOUZELNÝ DŮM, DÍVKA V MODRÉM, ROZINA SEBRANEC), Martin Frič (MUŽ Z NEZNÁMA, EXPERIMENT, MUZIKANTSKÁ LIDUŠKA), Miroslav Cikán (BATALION či DĚVČE ZA VÝKLADEM) a známý divadelník E. F. Burian (VĚRA LUKÁŠOVÁ).

Před válkou často natáčel německé mutace českých snímků a za války se stal oblíbeným kameramanem i pro německé filmaře (AUF WIEDERSEHEN, FRANZISKA!, DIE KELLNERIN ANNA, SEIN SOHN, FAMILIENANSCHLUSS, UNSER KLEINER JUNGE, WIR MACHEN MUSIK, DER ZWEITE SCHUSS, GELIEBTER SCHATZ, LIEBESPREMIERE, DIR ZU LIEBE, KOMM ZU MIR ZURÜCK, SPIEL atd.)

Po osvobození opět spolupracoval s Martinem Fričem (POLIBEK ZE STADIONU, ČAPKOVY POVÍDKY, PĚTISTOVKA, SPARTAKIÁDA, PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU, BÍLÁ SPONA či NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA, která byla Rothovou poslední kameramanskou prací) a také Otakarem Vávrou (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ) a nově i s Josefem Machem (RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍŠKY, RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ, PROSÍM, NEBUDIT!), Jiřím Slavíčkem (PODOBIZNA), Bořivojem Zemanem (PYŠNÁ PRINCEZNA, BYL JEDNOU JEDEN KRÁL, ANDĚL NA HORÁCH), Milošem Makovcem (DVA Z ONOHO SVĚTA), Karlem Steklým (POSLUŠNĚ HLÁSÍM) a nebo s režisérem Václavem Gajerem (SNY NA NEDĚLI). I když často točil barevně, stále preferoval černobílou techniku.

Jako kameraman působil také v televizi (inscenace MEDVĚD, NÁMLUVY, ZLOČIN A TRIK) a natáčel různé dokumentární a krátkometrážní snímky (př. VLAST VÍTÁ či EMAN FIALA). Na tomto místě je potřeba připomenout i jeho herecké výkony, kdy byl třikrát představitelem prvorepublikového strážníka v němé Innemannově komedii LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ (1926) a v české i německé verzi komedie TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931) Vlasty Buriana, Karla Lamače a Martina Friče. Jako pomocný režisér se podepsal i na vesnické komedii SLEPICE A KOSTELNÍK (1950) Oldřicha Lipského a Jana Strejčka.

Za svoji skvělou kameramanskou techniku obdržel Cenu ministra průmyslu, obchodu a živností (1937) za kameru u snímku BATALION (1937), Svatováclavskou cenu ministra průmyslu, obchodu a živností (1939) za fotografii dramatu VĚRA LUKÁŠOVÁ (1939), při příležitosti 65. narozenin Vyznamenání Za vynikající práci (1964) a nakonec rovněž titul Zasloužilý umělec (1968). Jeden z našich nejzručnějších kameramanů Jan Roth zemřel 4. října 1972 v Praze v nedožitých sedmdesáti třech letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1968 Nejlepší ženská mého života
1967 Zločin a trik I. (TV film)
1966 Robin Hood, der edle Räuber (TV film)
1965 Hrdina má strach
1962 Dva z onoho světa
Prosím, nebudit!
1961 Medvěd (TV film)
Námluvy (TV film)
1960 Bílá spona
1959 Princezna se zlatou hvězdou
Sny na neděli
1957 Poslušně hlásím
1956 Jurášek
Robinsonka
1955 Anděl na horách
1954 Byl jednou jeden král...
Ještě svatba nebyla...
1953 Výstraha
1952 Pyšná princezna
1950 Racek má zpoždění
Slepice a kostelník
1949 DS-70 nevyjíždí
Pětistovka
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
Čertova stena
1947 Podobizna
Polibek ze stadionu
Portáši
Uloupená hranice
Čapkovy povídky
1946 Nezbedný bakalář
1945 Jenom krok
Rozina sebranec
Zářící stíny
1944 Hra
Vrať se ke mě zpět
Z lásky k tobě
1943 Bláhový sen
Druhý výstřel
Experiment
Geliebter Schatz
Liebespremiere
1942 Karel III. a Anna I.
Sein Sohn
1941 Familienanschluß
Na shledanou, Františko!
Sklepnice Anna
Unser kleiner Junge
1940 Artur a Leontýna
Muzikantská Liduška
Poznej svého muže
Čekanky
1939 Dívka v modrém
Děvče z předměstí anebo Všecko příjde najevo
Humoreska
Kouzelný dům
Muž z neznáma
V pokušení
Veselá bída
Věra Lukášová
1938 Bílá vrána
Cech panen kutnohorských
Holka nebo kluk?
Jarka a Věra
Lucerna
Milování zakázáno
Neporažená armáda
Slečna matinka
Svatební cesta
1937 Batalion
Děvče za výkladem
Děvčátko z venkova
Falešná kočička
Kariéra matky Lízalky
Krb bez ohně
Panenství
Píseň drožkáře
Vdovička spadlá s nebe
Vyděrač
Výdělečné ženy
Žena pod křížem
1936 Divoch
Divoch (rakouská verze)
Irčin románek
Irčin románek (rakouská verze)
Lojzička
Rozkošný příběh
Sextánka
Sextánka (německá verze)
Srdce v soumraku
Tvoje srdce inkognito
Tři muži ve sněhu
Vojnarka
1935 Cácorka
Klub tří
Polibek ve sněhu
Polibek ve sněhu (německá verze)
Pozdní láska
Svatá lež
Viktorka
1934 Pozdní máj
Rozpustilá noc
V cizím revíru
V cizím revíru (rakouská verze)

Dokumentární

1961 Zasloužilá umělkyně Terezie Brzková
Zasloužilý umělec Eman Fiala
1960 Národní umělkyně Růžena Nasková
1955 Mistři zimních sportů
Mladé dny
Spartakiáda
1946 Cesta k barikádám
1945 Vlast vítá

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace