foto

Tony Gilroy

  • nar. 11.9.1956 (64 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA

Biografie

zabodoval hned svým režisérským debutem Michael Clayton, za který byl nominovaný na Oscara za nejlepší režii. Jako vyhlášený scénárista strávil Tony Gilroy sedm let na trilogii o agentu Bourneovi: Bourneova identita, Bourneův mýtus a Bourneovo ultimátum.

Dále napsal scénáře ke třem filmům režiséra Taylora Hackforda: Dolores Claiborneová, Ďáblův advokát (s hvězdami Keanu Reeves, Al Pacino a Charlize Theron) a Zivotní zkouška, s Russellem Crowem a Meg Ryan, kde působil také jako výkonný producent. Podílel se na scénáři k chystanému filmu Na odstřel, s Russellem Crowem v hlavní roli.

Je autorem scénářů k filmům Armagedon, Smrtící léčba, Ledové ostří a televiznímu filmu V dobrém i zlém. Tony Gilroy je synem držitele Pulitzerovy ceny Franka D. Gilroye. Jeho bratr Dan Gilroy je také scénárista, další bratr John Gilroy je střihač, který pracoval i na filmech Michael Clayton a Dvojí hra.

Zdroj: Bontonfilm

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2012 Bourneův odkaz
2009 Dvojí hra
2007 Michael Clayton

TV seriály

2020 Untitled Star Wars Cassian Andor series (TV seriál)

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2018 Beirut
2014 Slídil

TV seriály

2020 Untitled Star Wars Cassian Andor series (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2007 Michael Clayton

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 The 80th Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1991 Charlie Rose (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(91)