foto

Vanessa Williams

  • nar. 12.5.1963 (56 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA

Biografie

Vanessa se narodila a vyrůstala v newyorském Brooklynu. Už v 11 letech se stala členkou newoyrského dětského operního sboru. Krátce poté se objevila ve své první televizní reklamě na Frito Lay. Po dokončení studia na slavné newyorské High School of Performing Arts získala bakalářský titul za studium divadla a obchodu na Marymount Manhattan College.

Když získala roličku Jade Marsh - Theovy partnerky ve školní divadelní hře - v seriálu COSBY SHOW, získala si svou prací obdiv a přátelství Billa Cosbyho, který jí nabídl, aby se po nějaké době do seriálu vrátila jako Theova přítelkyně z Barbadosu Cheryl Lovejoy. V roce 1991 se objevila jako Keisha ve filmu NEW JACK CITY, jejím protihráčem zde byl Wesley Snipes jako drogový král Nino Brown. V září téhož roku se vydala na původně krátký výlet do Los Angeles, ale již za měsíc získala roli svobodné matky Anny-Marie McCoy v hororu CANDYMAN. V hledáčku médií se Vanessa ocitla poté, co získala jednu z rolí v seriálu společnosti Fox MELROSE PLACE, kde hrála jedinou afroamerickou postavu. Po natáčení MELROSE PLACE Vanessa odcestovala do Španělska, aby vystupovala a zpívala v televizní show Grand Fiesta v Madridu. Krátce po návratu z Evropy byla obsazena do televizního dramatu Stevena Bochca MURDER ONE. Zahrála si společně s Lisou Kudrow ve snímku Alberta Brookse MOTHER z roku 1996, poté odjela do Jižní Afriky, aby tam natáčela pod vedením režiséra Bernarda Joffy snímek A WOMAN OF COLOR. Objevila se jako hostující hvězda v celé řadě seriálu jako CHICAGO HOPE, NYPD BLUE, COLD CASE a mnoho dalších. V roce 2000 si společně s Rockmondem Dunbarem zahrála ve snímku PUNKS, který měl premiéru téhož roku na filmovém festivalu v Sundance. V roce 2000 se také začala objevovat v roli matky Maxine Chadwayové v seriálu SOULFOOD.

Za účinkování ve snímku OUR AMERICA z roku 2002 byla nominována na cenu Emmy. Vanessa však není jen talentovanou herečkou, ale i režisérkou, producentkou, zpěvačkou a spisovatelkou. V roce 2004 Vanessa napsala, režírovala a produkovala krátký film DENSE, ve kterém také zazpívala některé své vlastní písně. Její vlastní písně zazněly i v oceněném krátkém snímku DRIVING FISH z roku 2002. Vanessa je také talentovanou sposovatelkou, která napsala sbírku prózy a poezie s názvem Shine. Její básně a eseje se objevily také v Essence Magazine.

Roku 1993 se jejím manželem stal Andre Wiseman. S Andrem žije doposud a mají spolu jedno dítě. Vanessa je vegetariánkou. Bývá často zaměňována se svou stejně starou jmenovkyní, Vanessou L. Williams, zpěvačkou, herečkou a první afroamerickou Miss America, která hrála ve filmové verzi seriálu SOULFOOD z roku 1997.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2019 Miss Virginia
2018 Suicide Squad: Hell to Pay
Thriller
2016 Diva Diaries
The Secret She Kept (TV film)
2015 Ward of the State (TV film)
2014 Crossed the Line
Men, Money & Gold Diggers
2013 He's Way More Famous Than You
In the Company of Friends (TV film)
Temptation: Confessions of a Marriage Counselor
2012 Raising Izzie (TV film)
Sugar Mommas (TV film)
2011 Mother's Love, A
2009 Contradictions of the Heart
Tak si představ
The 36th Annual Daytime Emmy Awards
2008 Čtyřicítka na krku (TV film)
2007 Sněžní pavouci (TV film)
2006 My Brother
2005 Gift for the Living
2003 Black Listed
2002 Baby of the Family
Jako Mike
Naše Amerika (TV film)
2000 Playing with Fire (TV film)
Punks
1999 Incognito (TV film)
1997 Breakdown
1996 Matka
1994 Drop Squad
1992 Candyman
1991 Fatal Bond
Říše drog

TV seriály

2018 40 and Single (TV seriál)
A Luv Tale: The Series (TV seriál)
Me, Myself and I (TV seriál)
Thanksgiving (E09)
Vzhůru ke hvězdám (TV seriál)
The Good, the Bad and the Crazy (S02E10)
Full Mental Jacket (S02E09)
Reality Bites Back (S02E05)
další epizody (5)
2017 Me, Myself and I (TV seriál)
Alex vs. Rivals (E07)
Vzhůru ke hvězdám (TV seriál)
Not So Easy A (S01E03)
Pilot (S01E01)
Knihovníci (TV seriál)
And the Wrath of Chaos (S03E10)
The Flash (TV seriál)
The Wrath of Savitar (S03E15)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Křižovatka (S05E19)
2016 Knihovníci (TV seriál)
And the Trial of the Triangle (S03E06)
And the Rise of Chaos (S03E01)
The Flash (TV seriál)
The Reverse-Flash Returns (S02E11)
2015 The Flash (TV seriál)
The Fury of Firestorm (S02E04)
Family of Rogues (S02E03)
Flash of Two Worlds (S02E02)
Dobrá manželka (TV seriál)
Fetišista (S07E10)
Profilování (S07E09)
Omezení svobody (S07E08)
další epizody (4)
2009 Knight Rider - Legenda se vrací (TV seriál)
Day Turns Into Knight (E11)
Don't Stop the Knight (E10)
Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Bomb Threats (S04E21)
2001 Heavy Gear: The Animated Series (TV seriál)
2000 Soul Food (TV seriál)
1996 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Divided Loyalty (S03E09)
A Day in the Life (S03E08)
Liar, Liar (S03E05)
další epizody (6)
1995 Murder One (TV seriál)
1992 Melrose Place (TV seriál)
Nečisté aféry (S01E12)
A Promise Broken (S01E11)
Pálí (S01E10)
další epizody (12)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Happily Ever After (S01E05)

Dokumentární

2008 Speechless (TV film)
2006 Rehearsing a Dream
2004 Retrosexual: The 80's (TV seriál)
2001 Casting for Glinda
2000 Acapulco Black Film Festival (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2004 Dense (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

2004 Dense (TV film)

Host

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2009 Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace