foto

Simone Signoret

  • nar. 25.3.1921
    Wiesbaden, Hesensko, Německá říše
  • zem. 30.9.1985 (64 let)
    Auteuil-Anthouillet, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Žádné zástupy dívek nikdy nekopírovaly mé účesy nebo způsob mého projevu, jak se oblékám. Nikdy jsem proto netrpěla stresem z toho, že jsem nějaká ikona nebo že tvořím image.. že jsem snad něco na způsob písničky, která je navždy spojena s konkrétním momentem něčího mládí.“

Francouzská herečka Signoretová, rodným jménem Simone-Henriette-Charlotte Kaminker se narodila v německém Wiesbadenu rodičům André a Georgette Kaminkerovým. Měla dva mladší bratry, Alaina a Jean-Pierra. Otec, francouzský Žid a jazykovědec, který později pracoval pro OSN byl původem Polák a s rodinou se odstěhoval do Neuilly-sur-Seine na přepychové předměstí Paříže. Signoretová vyrůstala v pařížském intelektuálním prostředí, studovala angličtinu a získala osvědčení k učitelské práci. Byla schopná hovořit francouzsky, anglicky i německy. Vyučovala angličtinu a latinu, pracovala jednu dobu i jako písařka pro francouzský kolaborační tisk (La Nouveau Temps).

Během okupace navázala úzké styky se skupinou spisovatelů a herců, kteří se scházeli v Café de Flore ve čtvrti Saint-Germain-des-Prés. V té době se u ní také rozvinul zájem o herectví - povzbuzována byla i svými přáteli a milencem, Danielem Gélinem. V roce 1942 se začala objevovat v menších úlohách. I jako statistka ale vydělávala tolik, že mohla podporovat svou matku i bratry (otec se totiž roku 1940 přidal v Anglii k De Gaullovi). Točila ovšem bez oficiálního povolení a ve snaze skrýt svoje kořeny a vyhnout se otázkám nacistů převzala pro film dívčí jméno své matky.

Smyslné rysy a rázná povaha ji předurčily mj. k poměrně frekventním rolím prostitutek (jednou se objevila v Playboyi, byla od pasu nahá a v objetí s Robertem Mitchumem..). Pozornost na sebe přitáhla v dramatu REJ (1950), který byl brzy v New Yorku zakázán jako nemravný (ve filmu hrál i Gérard Philipe). Za ztvárnění jiné prostitutky, v Beckerově romantickém krimi CASQUE D´OR (1951), získala bouřlivé ovace včetně ceny Britské Filmové Akademie. V 50. letech se objevila v mnoha pozoruhodných francouzských filmech, jako byly například THÉRÉSE RAQUIN (1953), režírovaném Marcelem Carné, v mysteriózním thrilleru ĎÁBELSKÉ ŽENY (1954) a s Montandem v historickém dramatu ČARODĚJKY ZE SALEMU (1956) podle románu The Crucible Arthura Millera.

V roce 1958 natočila v Anglii drama MÍSTO NAHOŘE (1959). Z její Alice Aisgillové, nešťastné manželky, která věří, že konečně nalezla tu pravou lásku, vyzařuje vášeň ve všech scénách, nejenom těch postelových. Role ji přinesla celou řadu cen: hlavní „ženskou“ z festivalu v Cannes i Oskara pro „Nejlepší herečku v hlavní roli“. Do roku 1997 byla mimochodem jedinou francouzskou herečkou, která se mohla chlubit Oskarem (Juliette Binoche ho získala za vedlejší roli ve filmu ANGLICKÝ PACIENT) a první ženou vůbec, která tuto cenu obdržela za zahraniční film. Získala i ceny Emmy, BAFTA a Césara.

„V člověku je určitá skulinka, která se s ´úspěchem´ nemění (řekla po uvedení „Dedee d'Anvers“) a stále se nezměnila. Řeknu si: Tentokrát to fungovalo. Předvedla jsem jim to. Uvěřili, že jsem toho schopna. Ale jednoho dne ten podfuk odhalí. Zjistí, že jsem pouhý amatér.“

Signoretová i její druhý manžel, Yves Montand, nedostali v 50. letech americká víza; jejich progresivní politické aktivity nešly dohromady s ultrakonzervativní atmosférou McCarthyovy éry. Víza dostali až v roce 1960 a tak mohl Montand, jako zpěvák, vystupovat v New Yorku a San Francisku. V březnu téhož roku Signoretová převzala v Los Angeles Oskara a Montand pak účinkoval po boku Marilyn Monroe, Gene Kellyho a Binga Crosbyho v Cukorově romantické komedii-muzikálu POJĎ, BUDEME SE MILOVAT (1960) - výzva z názvu filmu byla údajně Montandem vyslyšena i v reálném životě.

Další nabídky z Hollywoodu Simone odmítla a pracovně pokračovala ve Francii a Anglii. Po boku Laurence Oliviera hrála například v TERM OF TRIAL (1962). Do Ameriky se vrátila až k natočení hvězdného dramatu LOĎ BLÁZNŮ (1965), který ji přinesl další oskarovou nominaci (role hraběnky se zhostila pro ni typickým způsobem) a před návratem do Francie se objevila ještě v nekolika hollywoodských produkcích.

Jedinkrát si zahrála v Shakespearovi, a sice Lady Macbeth po boku Aleca Guinnesse v londýnském Royal Court Theatre v roce 1966 – tento pokus se však neukázal jako šťasný, některé kritiky byly kruté, jedna dokonce označila její angličtinu za „nemožně galskou“. V pozdních letech se také poukazovalo na její narůstající proporce a na to, že se přestala starat o svůj vzhled.. Signoretová, která si nikdy na nějaký ten šarm nepotrpěla, tyto výpady ignorovala („Zestárla jsem způsobem, kterým stárnou obyčejné ženy“) a dál tvořila propracované charaktery. Nadšení vyvolalo ztvárnění unavené madam (Madame Rosa) v LA VIE DEVANT SOI (1977) i postava svobodné sestry, která se prostřednictvím anonymní korespondence nevědomky zamiluje do svého ochrnutého bratra v I SENT A LETTER TO MY LOVE (1980).

Její memoáry - Nostalgia Isn't What It Used To Be - byly publikovány v roce 1978. Napsala také novelu, Adieu Volodya, o skupině židovských imigrantů z Ukrajiny a Ruska a jejich dětech u pařížského divadla a filmu v letech 1926-1945. Kniha vyšla v roce její smrti (1985). Poprvé byla Signoretová provdaná za filmaře Yves Allégreta (1944-1949), se kterým měla dceru Catherine Allégret, pozdější herečku. V roce 1950 si pak vzala již zmíněného francouzského zpěváka a herce Yves Montanda a manželství jim vydrželo až do její smrti. Zemřela na rakovinu slinivky ve francouzském Auteuil-Anthouillet; pohřbena je na známém pařížském hřbitově Père Lachaise (Montand vedle ní). Nejen filatelisty může zajímat, že se v roce 1998 objevila na francouzské poštovní známce.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1986 Music Hall (TV film)
1983 Thérèse Humbert (TV film)
1982 Guy de Maupassant
Hvězda severu
1980 Drahá neznámá
1979 Adolescente, L'
1978 Judith Therpauve
1977 Vie devant soi, La
1976 Policejní kolt vzor 357
1975 La chair de l'orchidée
1973 Rude journée pour la reine
Spálené stodoly
1971 Comptes à rebours
Kočka
Vdova
1970 Doznání
Un otage (TV film)
1969 Américain, L'
Armáda stínů
Mister Freedom
1968 The Sea Gull
1967 Games
1966 Hoří v Paříži?
Small Rebellion, A (TV film)
Smrtelný případ
1965 Loď bláznů
Zločin v expresu
1963 Den a hodina
Dragées au poivre
Nejkratší den
1962 Období zkoušek
1961 Amours célèbres
Barabáš
Mauvais coups, Les
1960 Adua a její družky
1959 Místo nahoře
1957 Větrná růžice
Čarodějky ze Salemu
1956 Smrt v této zahradě
Un matin comme les autres
1955 Mutter Courage und ihre Kinder
Ďábelské ženy
1953 Tereza Raquinová
1952 Jouons le jeu
Zlatá hříva
1951 Adresát neznámý
Stín a světlo
1950 Gunman in the Streets
Manéže
Rej
Swiss Tour
Traqué, Le
1948 Dédée d'Anvers
Impasse des deux anges
Šest statečných
1947 Fantômas
1946 Couple idéal, Le
Démons de l'aube, Les
Macadam
1945 Skříňka snů
1944 Anděl noci
Béatrice devant le désir
Mort ne reçoit plus, Le
Service de nuit
1943 Adieu Léonard
Voyageur de la Toussaint, Le
1942 Bienfaiteur, Le
Boléro
Návštěva z temnot
Prince charmant, Le

TV seriály

1978 Madame le juge (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

2016 Yves Montand, l'ombre au tableau (TV film) - a.z.
2013 Artistes et le parti, 1945 - 1968, Les (TV film) - a.z.
René Clément, témoin et poète (TV film) - a.z.
2010 Dva ve vlně
2007 Marilyn Monroe: Poslední sezení (TV film) - a.z.
2006 Jean Gabin osobně - a.z.
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1985 Des « terroristes » à la retraite
1984 Cinéma de l'ombre, Le (TV film)
1977 Vzduch je cítit rudě
1973 Septembre chilien
1970 Langlois
1967 Cinéma de notre temps: Jacques Becker (TV film)
1965 The Love Goddesses
1963 Pařížský máj - vyp.
1957 Pojot Yves Montande
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 7 sur 7 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace