foto

Otto Kruger

  • nar. 6.9.1885
    Toledo, Ohio, USA
  • zem. 6.9.1974 (89 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Prasynovec jihoafrického průkopníka a prezidenta Paula Krugera (1825-1904), Otto Kruger, měl solidní základy pro hudební kariéru, po vstupu na univerzitu však svůj zájem přesunul k hraní. Po několika sezónách v místním divadle se přesunul na Broadway, kde vystupoval v náročných vedoucích úlohách. V roce 1915 debutoval u filmu, pravidelně točit ale začal až s příchodem zvuku. V jednom ze svých prvních zvukových filmů, EVER IN MY HEART (1933), hrál spolu s Barbarou Stanwyckovou a dostal přídomek „nováček“, krátce poté ale už zapadl mezi charakterní herce.

Vrcholu filmové kariéry dosáhl ve 30. a 40. letech (romantické drama CHAINED z roku 1934 po boku Joan Crawfordové a Clarka Gablea). Subtilní muž se stříbrnou kšticí a příjemným vystupováním ovšem nelítostným úsměvem hrál sice příležitostně i hrdiny (Dr. Emil Behring – historický držitel Nobelovy ceny - v dramatu Dr. EHRLICH´S MAGIC BULLET,1940 nebo Dr. Jan Stockman ve válečném dramatu z filipínského ostrova CORREGIDOR,1943), povětšinou ale ztvárňoval různé amorální padouchy, nacisty (Hitchcockův thriller SABOTÉR,1942), nebo okouzlující či úplatné byznysmeny, zejména bankéře. V těchto postavách vynikal.

Vidět ho můžeme ve slavných westernech jako byl SOUBOJ NA SLUNCI (1946, pan Langford) nebo V PRAVÉ POLEDNE (1952, soudce Percy Mettrick). Jedna z jeho nejznámějších rolí je i ta z MAGNIFICENT OBSESSION (1954, Edward Randolph). Během 2. světové války Kruger, zanícený zahradník, pracoval v Los Angeles jako potravinový koordinátor zemědělského výboru.

Z pláten se stáhl po sérii infarktů v polovině 60. let, zemřel v den svých 89. narozenin. Pohřben je na Forest Lawn (Hollywood Hills) v Los Angeles a má svoji hvězdu na hollywoodském „Chodníku slávy“. Se Sue MacManamyovou se vzali v roce 1918 a měli dceru Ottilii, která mimochodem v roce 1944 vystupovala na Broadwayi s Marlonem Brando a po válce si na divadle zahrála i s otcem. Zemřela ve věku 78 let (v květnu 2005) na rakovinu slinivky.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1964 Della
Sex and the Single Girl
1962 The Wonderful World of the Brothers Grimm
1960 Cash McCall
1959 Hoši z Filadelfie
1958 Colossus of New York, The
1955 Last Command, The
The Desert Song (TV film)
1954 Black Widow
Nádherná posedlost
1953 Schlagerparade
1952 V pravé poledne
1951 Payment on Demand
Valentino
1950 711 Ocean Drive
1948 Lulu Belle
Smart Woman
1947 Love and Learn
1946 Souboj na slunci
The Fabulous Suzanne
1945 Allotment Wives
Earl Carroll Vanities
Escape in the Fog
Jungle Captive, The
On Stage Everybody
The Chicago Kid
The Great John L.
Woman Who Came Back, The
Zázračný muž
1944 Dívka z titulní strany
Knickerbocker Holiday
Sbohem buď, lásko má
Storm Over Lisbon
They Live in Fear
1943 Corregidor
Hitler's Children
Night Plane from Chungking
Power of the Press
Stage Door Canteen
Tarzan's Desert Mystery
1942 Friendly Enemies
Sabotér
Secrets of a Co-Ed
1941 Mercy Island
The Big Boss
The Men in Her Life
1940 A Dispatch from Reuter's
Dr. Ehrlich's Magic Bullet
Seventeen
The Man I Married
1939 A Woman Is the Judge
Another Thin Man
Black Eyes
Disbarred
Scandal Sheet
The Gang's All Here
The Zero Hour
1938 Exposed
Housemaster
I Am the Law
Star of the Circus
Thanks for the Memory
1937 Counsel for Crime
Glamorous Night
The Barrier
They Won't Forget
1936 Draculova dcera
Lady of Secrets
Living Dangerously
1935 Two Sinners
Vanessa: Her Love Story
1934 Men in White
Ostrov pokladů
Paris Interlude
Springtime for Henry
The Crime Doctor
Žena v poutech
1933 Beauty for Sale
Ever in My Heart
Gallant Lady
The Prizefighter and the Lady
The Women in His Life
Turn Back the Clock
1932 Ladies Not Allowed
1928 Home Girl, The
1923 Under the Red Robe
1918 Around the Clock with a Sailor
Around the Clock with the Marines
1915 Mother's Confession, A
Runaway Wife, The
When the Call Came

TV seriály

1954 Center Stage (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
1992 Rock Hudson's Home Movies

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace