foto

Stan Laurel

  • nar. 16.6.1890
    Ulverston, Cumbria, Anglie, Velká Británie
  • zem. 23.2.1965 (74 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stan Laurel (vlastním jménem Arthur Stanley Jefferson) byl anglický komik, herec, scénárista a režisér, kterého po celém světě prosluly komedie s přítelem Oliverem Hardym. Jeho kariéra se začala psát již u němých filmů na počátku 20. století a pokračovala až do období po druhé světové válce.

Stan Laurel se narodil 16. června 1890 v Ulverstonu v anglickém hrabství Lancashire (dnešní Cumbria). Měl čtyři sourozence – Gordona, Beatrici, Sydney a Edwarda. Jeho rodiče Arthur a Madge Jeffersonovi byly činní v divadle a ačkoliv na malého Stana neměli tolik času, jak by si přáli, měl Stan šťastné dětství. Hodně času strávil se svou babičkou Sarah Metcalfe z maminčiny strany. Díky svým rodičům měl Stan již od dětství blízký vztah k divadlu a své první profesionální představení na jevišti odehrál v Britannia Panopticon ve skotském městě Glasgow již ve svých 16-ti letech.

V roce 1910 se připojil k herecké společnosti Freda Karnoa, ve které působil také Charlie Chaplin. Karnova herecká společnost nepůsobila ale pouze v Anglii, ale na své turné jezdila i do Ameriky – díky ní se Charlie Chaplin a Stan Laurel dostali v roce 1910 poprvé do Spojených států, kde se představili hrou A NIGHT IN AN ENGLISH MUSIC HALL. V Americe působil Charlie Chaplin jako vedoucí herecké společnosti a Stan jako jeho náhradník. Když ale Charlie Chaplin Karnovu hereckou společnost opustil za vidinou úspěšnějšího uplatnění u amerických společností, celá herecká společnost se rozpadla. Stan se rozhodl v USA zůstat a stal se úspěšným představitelem amerických variaté.

V letech 1916 až 1918 spolupracoval Stan s Alicí a Baldwinem Cookeovými, kteří se stali jeho doživotními přáteli. V roce 1917 byl Stan požádán o natočení krátkého komediálního filmu NUTS IN MAY. Film byl dost zábavný a úspěšný na to, aby se Stan přesvědčil o tom, že by mohl u filmu uspět. To bylo v době, kdy se seznámil s australskou tanečnicí Mae Dahlbergovou, která byla jeho partnerkou ve variaté. Díky jejímu návrhu si změnil jméno z Arthur Stanley Jefferson na umělecké Stan Laurel. Nějakou dobu hráli společně v komediích s platem 75$ za týden.

V roce 1918 se poprvé potkal s pozdějším dlouholetým přítelem Oliverem Hardym, když si společně zahráli v němém krátkometrážním filmu THE LUCKY DOG.

Roku 1924 Stan úplně opustil jevištní kariéru a začal pracovat na plný úvazek pro film pod vedením Joe Rocka. Díky tomuto kontraktu natočil 12 krátkometrážních němých komedií. Jeho smlouva měla ale jednu neobvyklou podmínku, že jeho partnerka Dahlbergová se nesmí objevit po jeho boku v žádném z připravovaných filmů. V roce 1925, kdy začala Mae překážet v Laurelově práci, jí Joe Rock nabídl hotovostní vyrovnání a jízdenku zpět do její rodné Austrálie, což přijala. O rok později se Laurel oženil se svou první ženou Lois Nielsonovou, se kterou měl dvě děti, dceru Lois a syna Roberta Stanleyho, který zemřel krátce po svém narození. Celkem byl Laurel ženat pětkrát – jeho druhou ženou byla Ruth Rogersová, kterou si vzal ještě v tomtéž roce, kdy se rozvedl s Lois Nielsonovou. Jejich manželství vydrželo do roku 1937. V letech 1938 až 1940 měl Laurel za manželku Veru Shuvalovu. Poté si vzal podruhé Ruth Rogersovou, se kterou vydržel do roku 1946. Jeho poslední manželkou se stala Ida Kitaeva, se kterou vydržel až do své smrti.

V roce 1926 podepsal Stan smlouvu se společností Hal Roach Studio. Jeho původním záměrem bylo pracovat pouze jako scénárista a režisér. Jeho prvním režisérským počinem byla komedie YES, YES, NANETTE, ve které si jednu z hlavních rolí zahrál Oliver Hardy. V roce 1926 psal již jako stálý zaměstnanec Hal Roach Studia pro Olivera Hardyho komedii GET 'EM YOUNG. Ještě před natáčením se ale Hardy popálil při vaření jehněčí kýty, a proto Hal Roach přemluvil Stana, aby roli původně napsanou pro Hardyho zahrál sám. Díky tomu se Stan opět vrátil před kameru jako herec.

Od roku 1927 začali Stan Laurel a Oliver Hardy hrát ve filmech společně. Mezi jejich první významné společné filmy patří SLIPPING WIVES, DUCK SOUP a WITH LOVE AND HISSES. Jeden z hlavních vedoucích Roach Studia Leo McCarey si všiml velkého ohlasu publika na dvojici komiků a oficiálně vytvořil komické duo Laurel a Hardy, které se stalo nejslavnějším celosvětovým duem všech dob.

Společně začali pod záštitou Hal Roach Studia natáčet velké množství krátkometrážních filmů, včetně SHOULD MARRIED MEN GO HOME?, STAN A OLIVER NA VÝLETĚ (TWO TARS), POULIČNÍ HUDEBNÍCI (YOU'RE DARN TOOTIN'), MEZI POLÉVKOU A OŘECHY (FROM SOUP TO NUTS) a mnoho dalších. Filmem UNACCUSTOMED AS WE ARE z roku 1929 se úspěšně přehoupli od němých filmů do éry filmů mluvených. V tomtéž roce si zahráli v revolučním muzikálu THE HOLLYWOOD REVUE OF 1929 a o rok později natočili svůj první barevný film CIKÁNSKÁ LÁSKA (THE ROGUE SONG).

Od roku 1931 začali natáčet více celovečerních filmů - jedním z jejich prvních filmů skutečné velikosti je komedie LAUREL A HARDY ZA MŘÍŽEMI (PARDON US). I nadále se ale v jejich tvorbě objevovaly filmy krátkometrážní (až do roku 1935). Za jejich největší společný úspěch je považována komedie STĚHUJEME PIANO (THE MUSIC BOX) z roku 1932, za kterou dostali ocenění Academy Award (Oskara) za nejlepší krátkometrážní film.

Během třicátých let se Stan Laurel dostal do sporu s Hal Roachem, což vedlo k ukončení jeho kontraktu. Později ale podal proti Roach Studiu žalobu, soud mu dal za pravdu a díky tomu se nakonec do studia vrátil. Mezitím se Laurel rozvedl se svou první ženou a vzal si Virgiňanku Ruth Rogersovou. Jejich manželství vydrželo pouhé dva roky a v roce 1938 se oženil s Verou Shuvalovovou. Ani tento vztah nevydržel příliš dlouho a nakonec se Laurel vrátil ke své druhé ženě Ruth Rogersové.

Po návratu do Roach Studia byl jejich prvním filmem LAUREL A HARDY STUDUJÍ (A CHUMP AT OXFORD) a poté LAUREL A HARDY NA MOŘI (SAPS AT SEA). V dubnu roku 1940 jejich smlouva s Roach Studiem definitivně vypršela. Své další filmy již natáčeli pro společnost 20th Century Fox. Během druhé světové války byla jejich práce více standardizována a méně úspěšná. Navíc v této těžké době dostal Laurel cukrovku, a tak povzbuzoval Hardyho, aby natočil některé filmy bez něj (nakonec se jednalo o dva). V roce 1946 se rozvedl s Ruth Rogersovou, kterou nahradila Ida Kitaeva Raphaelová. S tou vydržel šťastně až do své smrti.

V roce 1950 byli Laurel a Hardy pozvaní do Francie, kde natočili film LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV (ATOLL K známý také jako UTOPIA) v koprodukci Francie a Itálie. Film provázely problémy – Stan Laurel musel upravovat scénář, aby vyhovoval jejich stylu hraní a navíc se jak Hardy tak Laurel potýkali během natáčení s nemocí, což se na jejich výkonu podepsalo. Po návratu do USA přerušili práci, aby se zotavili. V roce 1952 uspořádali společně další turné po Evropě a pro velký úspěch ho zopakovali o rok později. Během této cesty Laurel onemocněl a nebyl schopen pracovat několik týdnů. V květnu roku 1954 přišla další rána v podobě těžkého infarktu Olivera Hardyho. Po jeho částečném zotavení, naplánovali společně televizní sérii THE FABLE OF LAUREL AND HARDY, založenou na dětských příbězích. Plány ale měly zpoždění z důvodu mrtvice, která tentokrát postihla Laurela. Po uzdravení se Laurel opět s chutí pustil do práce. Jeho nadšení ale definitivně zhatila Hardyho těžká mrtvice 15. září 1956, kdy zůstal upoután na lůžko s nemožností pohybu a mluvení. 7. srpna 1957 Oliver Hardy zemřel, což Laurel nesl velmi těžce a nikdy se z Hardyho smrti úplně nevzpamatoval. Kvůli vlastnímu slabému zdraví se ani nezúčastnil Hardyho pohřbu, což doprovázel větou „Babe would understand“ („Drobeček by rozuměl“ – pozn.: Drobeček byla Hardyho přezdívka). Po Hardyho smrti se Laurel k herectví již nevrátil a živil se pouze psaním gagů pro své kolegy z branže.

V roce 1961 dostal Stan Laurel Oskara (ocenění Academy Awards) za celoživotní dílo (za svou průkopnickou práci v žánru komedie). Jeho jméno je spojováno s téměř 190 filmy. Poslední roky svého života strávil v malém apartmá v Santa Monice, kde zemřel 23. února 1965 několik dnů po infarktu.

RedFox

Herecká filmografie

Filmy

1965 Laurel a Hardy - a.z.
1951 Laurel a Hardy zdědili ostrov
Ça c'est du cinéma - a.z.
1945 Toreadoři
1944 Nothing But Trouble
Velký třesk
1943 Air Raid Wardens
Taneční mistři
Zmatkáři
1942 Čáry máry nebožtík
1941 Kanóni
1940 Laurel a Hardy na moři
Laurel a Hardy studují
1939 Laurel a Hardy v cizinecké legii
1938 Dubové palice
Swiss Miss
1937 Na divokém západě
Pick a Star
That's That
1936 On the Wrong Trek
Our Relations
The Bohemian Girl
1935 Bonnie Scotland
Thicker Than Water
Tit for Tat
Zachránci rodinného krbu
1934 Hollywood Party
Laurel a Hardy - Pochod dřevěných vojáků
Na útěku
Oliver the Eighth
The Live Ghost
Them Thar Hills
1933 Dirty Work
Dva popletové
Jedeme na Honolulu
Me and My Pal
The Midnight Patrol
Twice Two
Wild Poses
Ďáblův bratr - Laurel a Hardy
1932 Any Old Port!
Helpmates
Laurel a Hardy obětmi prohibice
Pack Up Your Troubles
The Chimp
The Music Box
Their First Mistake
Towed in a Hole
V nemocnici
Zwei Ritter ohne Furcht und Tadel
1931 Be Big!
Beau Hunks
Calaveras, Los
Carottiers, Les
Chickens Come Home
Come Clean
Hinter Schloss und Riegel
Laughing Gravy
Laurel a Hardy se žení
Muraglie
On the Loose
One Good Turn
Pardon Us
Politiquerías
Presidiarios, Los
Sous les verrous
Uloupené šperky
1930 Another Fine Mess
Below Zero
Blotto
Feu mon oncle
Hog Wild
Ladrones
Night Owls
Noche de duendes
Radiomanía
Spratci
Spuk um Mitternacht, Der
The Laurel-Hardy Murder Case
The Rogue Song
Tiembla y Titubea
Une nuit extravagante
Vida nocturna, La
1929 Angora Love
Bacon Grabbers
Big Business
Dobrodružství ve spacím voze
Hollywood Revue
Liberty
Men O'War
Není princ jako princ
Perfect Day
The Hoose-Gow
They Go Boom!
To je má žena
Unaccustomed As We Are
Wrong Again
1928 Early to Bed
Flying Elephants
From Soup to Nuts
Habeas Corpus
Leave 'Em Laughing
Should Married Men Go Home?
Should Tall Men Marry?
The Finishing Touch
Their Purple Moment
Two Tars
We Faw Down
Zpropadení muzikanti
1927 Call of the Cuckoo
Do Detectives Think?
Duck Soup
Eve's Love Letters
Hats Off
Love 'Em and Weep
Now I'll Tell One
Putting Pants on Philip
Sailors Beware
Seeing the World
Slipping Wives
Sugar Daddies
The Second 100 Years
Why Girls Love Sailors
With Love and Hisses
Šlehačková revoluce
1926 Forty-five Minutes from Hollywood
Get 'Em Young
On the Front Page
What's the World Coming To?
1925 Cowboys Cry for It
Dr. Pyckle and Mr. Pride
Half a Man
Navy Blue Days
Pie-Eyed
Somewhere in Wrong
The Sleuth
The Snow Hawk
Twins
1924 Brothers Under the Chin
Detained
Divoký západ
Krátké suknice
Mandarin Mix-Up
Monsieur Don't Care
Near Dublin
Pan Smith
Postage Due
Rupert of Hee Haw
Wide Open Spaces
Zeb vs. Paprika
1923 Collars and Cuffs
Frozen Hearts
Garage, The
Gas and Air
Handy Man, The
Kill or Cure
Man About Town, A
Mother's Joy
Noon Whistle, The
Pick and Shovel
Pomeranče a citrony
Roughest Africa
Save the Ship
Scorching Sands
Short Orders
Stan Laurel doktorem
Under Two Jags
When Knights Were Cold
Whole Truth, The
Špindírové
1922 Egg, The
Matador
Mixed Nuts
Show
The Pest
Weak-End Party, The
1921 Rent Collector, The
Šťastný pes
1920 Under Two Jags
1919 Do You Love Your Wife?
Hoot Mon!
Hustling for Health
1918 Bears and Bad Men
Frauds and Frenzies
Hickory Hiram
Huns and Hyphens
Just Rambling Along
No Place Like Jail
O, It's Great to Be Crazy
Phoney Photos
Whose Zoo?
1917 Evolution of Fashion, The
Nuts in May

TV seriály

2001 Slaphappy (TV seriál) - a.z.
1986 The Laurel and Hardy Show (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2017 You’ll Never Walk Alone - a.z.
2011 Kouzlo Laurela a Hardyho (TV film) - a.z.
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
1994 The Our Gang Story - a.z.
1992 A Tribute to the Boys: Laurel & Hardy (TV film)
1986 Classic Comedy Teams
1984 Going Hollywood: The '30s
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1967 The Best of Laurel and Hardy - a.z.
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1962 Nickelodeon Days - a.z.
1961 Dny vzrušení a smíchu - a.z.
1952 Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1950 Pocta hvězdě
1943 Strom ve zkumavce

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace