foto

Jon Amiel

  • nar. 20.5.1948 (72 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Jon Amiel sa narodil 20. mája 1948 v Londýne. Vyštudoval univerzitu v Cambridgei v odbore anglická literatúra. Začínal v Oxfordskej a Cambridgeskej shakespearovskej spoločnosti a pokračoval ako literárny manažér Hampsteadského divadelného klubu, kde sa začal venovať réžii. Ďalej pokračoval ako režisér v Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, kým sa nezamestnal ako dramaturg v BBC. Absolvoval trojmesačný režisérsky kurz a naplno sa začal venovať réžii.

Na začiatku natočil viacero projektov práve pre britskú televíziu, medzi inými A SUDDEN WRENCH (1982), GATES OF GOLD (1983) a oceňovaný ROMANCE, ROMANCE (1984). Taktiež produkoval a režíroval komediálny seriál TANDOORI NIGHTS (1985). Ako režisér však na seba upozornil drámou SILENT TWINS (1986), natočenou na základe skutočného príbehu sestier - dvojičiek, ktoré si vytvorili svoj vlastný jazyk a odrezali sa tak od zvyšku sveta. BBC film vybrala pre festivaly v Montreale a Locarne. Po tomto úspechu bol vybraný pre režírovanie veľmi úspešnej britskej minisérie SINGING DETECTIVE (1986). Úspech a ocenenia, ktoré za neho získal mu otvorili dvere do Hollywoodu.

Prvým hollywoodskym projektom bolo nakrútenie jednej časti fantasy seriálu THE STORYTELLER (1988) s názvom THE LUCK CHILD. Ďalší úspech prišiel o rok neskôr s QUEEN OF HEARTS, ságou o rodine talianskych imigrantov, ktorá mala premiéru na festivale v Cannes a získala cenu za najlepší prvý film v Montreale a cenu Grand Prix na festivale v Paríži.

Následne začal pracovať na filme JÚLIA A JEJ MILENCI (1990), ktorý bol adaptáciou novely od Maria Vargas Llosa. V hlavných úlohách sa predstavili Barbara Hershey, Keanu Reeves a Peter Falk. Dobová dráma NÁVRAT SOMMERSBYHO (1993) bola remakom úspešného francúzskeho filmu „Návrat Martina Guerelleho“ z roku 1982. Film s Jodie Foster a Richardom Gereom sa stal hitom, keď celosvetové tržby dosiahli 140 miliónov dolárov. Nasledoval thriller VRAŽDY PODĽA PREDLOHY (1995) so Sigourney Weaver a Holly Hunter. Potom sa vrátil k svojim komediálnym začiatkom s filmom MUŽ, KTORÝ VEDEL PRÍLIŠ MÁLO (1997), v hlavnej úlohe s Billom Murray. V roku 1999 natočil so Seanom Connerym a Catherine Zeta - Jones film PASCA a o štyri roky neskôr sci-fi JADRO s Aaronom Eckhartom a Hillary Swank. Jeho posledným počinom je biografická dráma SILA LÁSKY (2009) o živote Charlesa Drawina, v hlavných úlohách s Paulom Bettany a Jennifer Connelly.

Popri filmoch sa však Jon Amiel naďalej venuje aj spolupráci s televíziou, či už v USA alebo v rodnej Británii. V priebehu rokov 2005 - 2007 režíroval niekoľko častí viacerých seriálov: OČI MESTA (2005), VRAŽEDNÁ STRETÁVKA (2005), sitcom WEDDING BELLS (2007) a niekoľko častí druhej série historického seriálu TUDOROVCI (2007).

Jon žije v Santa Monice so svojou manželkou Tarou a dvoma synmi Lukeom a Maxom.

Veronika "miriel" Rehakova

Režijní filmografie

Filmy

2014 Peklo v Deliverance Creek (TV film)
2012 Masterwork
2009 Síla lásky
2003 Jádro
1999 Past
1997 Muž, který věděl příliš málo
1995 Vraždy podle předlohy
1993 Návrat Sommersbyho
1990 Julie a její milenci
1989 Královna srdcí
1985 The Silent Twins (TV film)
1982 A Sudden Wrench (TV film)
Gates of Gold (TV film)
Lunch (TV film)
Preview (TV film)
1977 Lieve juffrouw Rosenberg, waarde Mr. Koonig (TV film)

TV seriály

2020 Na tenkém ledě (TV seriál)
Polibek a pláč (E10)
Peklo existuje (E08)
2019 Carnival Row (TV seriál)
The Gloaming (S01E08)
The World to Come (S01E07)
Aisling (S01E02)
Stíny spravedlnosti (TV seriál)
Otřesy (E11)
2018 Sedm sekund (TV seriál)
2017 Wisdom of the Crowd (TV seriál)
Machine Learning (E03)
Ice (TV seriál)
The Cut (S01E09)
Outsiders (TV seriál)
What Must Be Done (S02E12)
The Run (S02E11)
Shadowside (S02E02)
další epizody (4)
2016 Outsiders (TV seriál)
Weapons (S01E06)
Demolition (S01E05)
Aquarius (TV seriál)
Piggies (S02E07)
Marco Polo (TV seriál)
Hadí podmínky (S02E06)
Ukolébavka (S02E05)
2015 Aquarius (TV seriál)
Sick City (S01E08)
The Astronaut Wives Club (TV seriál)
Landing (E10)
The Dark Side (E09)
Hemlock Grove (TV seriál)
Todos Santos (S03E07)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Temnota za městem (S04E13)
2014 Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Giant (S01E07)
2013 Twisted (TV seriál)
Borgiové (TV seriál)
Ořechový bál (S03E04)
Sourozenci (S03E03)
Bylo, nebylo (TV seriál)
Morálka (S03E05)
2012 Borgiové (TV seriál)
Toulaví psi (S02E04)
Kouzelný klam (S02E03)
2008 Tudorovci (TV seriál)
Osud a štěstí (S02E10)
Vlastizrada (S02E09)
2007 The Wedding Bells (TV seriál)
2005 Agentura bez rizika (TV seriál)
Reunion (TV seriál)
1987 Storyteller, The (TV seriál)
1986 Singing Detective, The (TV seriál)
1985 Tandoori Nights (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce