Reklama

Reklama

Alexandra Byrne

Alexandra Byrne

nar. 1962

Biografie

Alexandra Byrne měla už odmalička v plánu dělat něco s divadlem. Nejprve to byl scénický design, který ji uchvátil, ale během studia se dostala do kontaktu i s kostýmním designem. V roce 1989 připravila jak jeviště, tak kostýmy pro hru „Some Americans Abroad“ a získala nominaci Tony Award za nejlepší scénický design. Stále ještě nebyla úplně rozhodnutá čemu se bude v budoucnosti naplno věnovat, jestli scénickému designu nebo kostýmovému. Až později díky projektu BBC, který se týkal Shakespeara, se přesvědčila, že to, čemu se chce věnovat, jsou kostýmy.

Její první televizní počin byly kostýmy k sérii The Buddha of Suburbia, za než dostala nominaci BAFTA. V roce 1995 se dostala k projektu BBC Persuasion (adaptace stejnojmenného románu Jane Austen), kde měla šanci poprvé navrhnout kostýmy pro historické drama. A to se ji také povedlo, tentokrát BAFTA vyhrála a v navrhování kostýmů pro historická dramata pokračovala. Hamlet od Kennetha Branagha, ElizabethFinding NeverlandElizabeth: The Golden Age jsou jejími největšími úspěchy.
Nezůstala však jen u histoických dramat, od roku 2011 se více zaměřila na scifi design. Nejdříve zase spolupracovala s Kennethem Branaghem na filmu Thor, poté pokračovala v tomto žánru ve filmech The AvengersGuardians of the Galaxy, Avengers: Age of Ultron nebo Doctor Strange.

Následně se zase spíše vrátila k historickému drama, a to snímky Vražda v Orient expresu (zase spolupráce s K. Branaghem), Mary Queen of ScotsThe Aeronauts, nebo její druhou adaptací Jane Austen Emma.

Kateřina "Kitcat" U.

Reklama

Reklama