foto

Lamberto Bava

  • nar. 3.4.1944 (74 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lamberto Bava se narodil 3. dubna roku 1944 a byl první ze třetí generace italských filmařů. Jeho dědeček, Eugenio Bava (1886 - 1966), byl kameraman a umělec s efektovou optikou během ranných dní italského němého filmu. Jeho otec, Mario Bava (1914 - 1980), byl legendární kameraman, trikový návrhář, a režisér. Lamberto vstoupil do filmu jako jeho otcův osobní tajemník počínaje filmem PLANET OF THE VAMPIRES z roku 1965. Kousek po kousku získal zkušenosti z otcova směru ve kterém ho udělal pomocným ředitelem pro většinu zbývajících části jeho filmů. On se dokonce podílel na scénáři k filmu SHOCK (1977).

Lamberto i Mario zrežírovali pro italy televizní DRAMA VENUS OF ILLE z roku 1978. Oba pracovali na hororovém kousku Daria Argenta INFERNO (1980), kde Mario navrhl některé z dekorací, včetně podvodního tanečního sálu, a vytvořil všechny vizuální triky, zatímco Lamberto pracoval jako Argentův asistent režie. Později v roce 1979, Lamberto udělal jeho první sólo film MACABRO (1980), napjatý dramatický hororový kousek volně založený na nehodě z roku 1977 v New Orleans, o ženě která drží oddělenou hlavu svého milence v její mrazáku. Podle Lamberta, projekt, který začal náhodou, kdy ho producent Pupi Avati nabudil k režírování tak i k napsání scénáře, který zabral jen 6 týdnů psaní a režírování. Lamberto dokončil MACABRO a vpustil film v Itálii v dubnu 1980 do kin. Recenze byly smíšené, ale vyhrály oproti jeho otci Mariovi. Jen dva měsíce později, Mario Bava zemřel, zrovna když jeho éra měla spět ke konci.

MACABRO nebyl kasovní trhák, jak Lamberto plánoval a následkem toho se vrátil k funkci asistenta režie. V roce 1982 se vrátil ke spolupráci s reřisérem Dariem Argentem, kde spolupracovali na filmu TENEBRE (1982). V roce 1983 byl Lambertovi nabídnuta nová šance natočit film s názvem A BLADE IN THE DARK. Stylově násilný thriller byl rozdělen pouze do tří týdnů natáčení, na těsném rozpočtu a celé natáčení probíhalo v domě přítele producenta. Dále režíroval akční kousek BLASTFIGHTER v roce 1984, které bylo natáčené v Georgii, USA a ihned nato, režíroval THE JAWS jakožto thriller DEVIL FISH (MONSTER SHARK). Sám Lamberto poté nepsal scénáře ani neprodukoval, ale pouze režíroval.

V dalších letech se Lamberto mohl těšit z jeho největšího komerčního úspěchu z filmu DEMONS (DÉMONI) (1985), který byli produkován Dariem Argentem a natočen byl v Západním Berlíně v Německu. Tento mezinárodní kasovní úspěch z Demons ho přiměl k natočení druhého dílu DEMONS 2 (1986), kde se stal zároveň producentem a spolu-scénáristou. Lamberto se vrátil ke 'giallo' thrillerům s filmem DELIRIUM (1987). Ale koncem 80. let, kdy italské kino pomalu skomíralo, se spolu s většinou kolegů obrátil k režírování filmů pro italskou televizi. Jeho dalším režíjním kouskem byl remake filmu jeho otce BLACK SUNDAY, které bylo uváděno pod názvem L.A. MASCHERA DEL DEMONIO (1989).

Od roku 1991 se začal Lamberto věnovat také těm nejmenším a začal natáčet filmy pro děti. Úspěch u těch nejmenších mu přinesla série pohádek o PRINCEZNĚ FANTAGHIRO. Natočil mimo jiné televizní pohádky jako DRAČÍ PRSTEN, SESTŘIČKA A PRINC ZE SNŮ, PRINCEZNA A CHUĎAS, kde si zahrálo i nespočet českých herců. V roce 1999 natočil čtyř dílnou sérii PIRÁTI, která je o dvou bratrech, kteří milovali stejnou ženu. Jeho tvorba pro děti obsahuje velmi temné až mysteriózní prvky, které stále zanechávají pocit, jaký žánr měl kdysi Lamberto rád.

Anticque

Režijní filmografie

Filmy

2012 Omicidio su misura (TV film)
Vite in ostaggio (TV film)
2010 Presagi (TV film)
2006 Syn přízraku
2005 The Torturer
1997 Princezna a chuďas (TV film)
1996 Princezna Fantaghiró 5 (TV film)
Sestřička a princ ze snů (TV film)
1994 Dračí prsten (TV film)
Princezna Fantaghiró 4 (TV film)
1993 Princezna Fantaghiró 3 (TV film)
1992 Lidská skládačka
Princezna Fantaghiró 2 (TV film)
1991 Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže (TV film)
1990 Očitý svědek (TV film)
1989 Maschera del demonio, La
Protezione a vista
Škola hrůzy (TV film)
1988 Ghosthouse II (TV film)
Kníže teroru (TV film)
Muž, který nechtěl zemřít (TV film)
Večeře s upírem (TV film)
1987 Fino alla morte (TV film)
Hrobka (TV film)
Le foto di Gioia
1986 Démoni 2
Morirai a mezzanotte
Per sempre (TV film)
1985 Démoni
1984 Ničitel
Shark rosso nell'oceano
1983 La casa con la scala nel buio
1980 Macabro
1974 Cani arrabbiati

TV seriály

2000 Impero, L' (TV seriál)
1999 Piráti (TV seriál)
1987 Turno di notte (TV seriál)
1981 I giochi del diavolo (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1992 Lidská skládačka
1988 Ghosthouse II (TV film)
1980 Macabro
1977 Šok
1975 Una ondata di piacere

Střihačská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(30)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace