foto

Kathryn Bigelow

  • nar. 27.11.1951 (65 let)
    San Carlos, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kathryn Bigelow se narodila 27. listopadu 1951 v San Carlos v Kalifornii. Již od mládí se zajímala o malířství. Navštěvovala Art Institute v San Franciscu a Columbia Film School, kterou absolvovala krátkým filmem SET UP z roku 1978, pojednávájícím o rvačce mezi dvěma muži, kterou komentují dva profesoři filosofie.

První celovečerní film z roku 1982, NEMILOVANÁ, natočila spolu s Montym Montogomerym. Ve své první hlavní roli se tu představuje Willem Dafoe, hrající motorkáře, jenž naruší klid venkovského maloměsta. Následující film - "poetický horor" NA PRAHU TEMNOT - znamenal průlom v její kariéře režisérky. Velký komerční úspěch zaznamenal snímek MODRÁ OCEL z roku 1990 v hlavní roli s Jamie Lee Curtisovou, představující policistku bojující se svým bývalým milencem, psychopatickým vrahem. V roce 1991 se objevuje v kinech akční krimi BOD ZLOMU s Keanu Reevesem a Patrickem Swayzem.

Ke 100. výročí kinematografie byl v roce 1995 uveden její další film, ZVLÁŠTNÍ DNY, právem považovaný za vrchol její dosavadní kariéry, který filmová kritika oslavovala, nicméně komerčně se toto akční sci-fi stalo propadákem. Ke konci roku 2008 by měl mít v kinech premiéru její zatím poslední projekt, válečné drama THE HURT LOCKER.

mlhomír "PaulAvery" mlžný

Režijní filmografie

Filmy

2017 Detroit
2012 30 minut po půlnoci
2011 Miraculous Year, The (TV film)
2008 Smrt čeká všude
2007 Mission Zero
2002 K-19: Stroj na smrt
2000 Váha vody
1995 Zvláštní dny
1991 Bod zlomu
1989 Modrá ocel
1987 Na prahu temnot
1981 Nemilovaná
1978 Set-Up, The

TV seriály

1993 Divoké palmy (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Protectors: Walk in the Ranger's Shoes
2014 Last Days

Hudební videoklipy

2005 New Order - A Collection (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Detroit
2012 30 minut po půlnoci
2008 Smrt čeká všude
2002 K-19: Stroj na smrt

Dokumentární

2014 Last Days

Scenáristická filmografie

Filmy

1996 Bouře (TV film)
1989 Modrá ocel
1987 Na prahu temnot
1981 Nemilovaná

Herecká filmografie

Filmy

1988 Reach (TV film)
1983 Born in Flames

TV seriály

1993 Divoké palmy (TV seriál)

Dokumentární

2015 Frontline: Secrets, Politics and Torture (TV film) - a.z.
2002 Living in Darkness
1995 American Cinema (TV seriál)
Cinefile: Reel Women (TV film)
Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Moving Pictures Live! (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(206)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace