foto

James Cameron

  • nar. 16.8.1954 (66 let)
    Kapuskasing, Ontario, Kanada

Zajímavosti o tvůrci (244)

  • - Americký filmový inštitút zaradil do svojho zoznamu 100 najväčších filmov až tri Jamesove filmy. Titanic (1997) skončil na 25. mieste, Terminátor (1984) na 42. mieste a Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991) skončil na 77. mieste. (WalterIK7)

  • - Časopis EW ho v roku 2007 zaradil na 3. miesto do zoznamu 50. najmúdrejších ľudí v Hollywoode. Magazín Time ho v roku 2010 zaradil do svojho zoznamu 100 najvplyvnejších umelcov. (WalterIK7)

  • - Je veľkým fanúšikom Zacka Snydera, ktorého filmy chválil ako inšpiráciu pre niektoré vlastné diela. (WalterIK7)

  • - Má vlastnú produkčnú spoločnosť "Lightstorm Entertainment." Tiež je jedným zo zakladateľov spoločnosti pre vizuálne efekty "Digital Domain." (WalterIK7)

  • - V detstve bol vášnivým čitateľom románov od Arthura C. Clarkeho, A. E. van Vogta, Harlana Ellisona a Larryho Nivena. (WalterIK7)

  • - Je blízkym priateľom Arnolda Schwarzeneggera a Billa Paxtona. (WalterIK7)

  • - Jeho 5 obľúbených filmov: Čarodejník z krajiny Oz (1939), Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964), 2001: Vesmírná odysea (1968), Krstný otec (1972) a Taxikár (1976). (WalterIK7)

  • - Je vegán. (WalterIK7)

  • - 18.12.2009 umiestnili jeho hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy na Hollywoodskom bulvári 6712 v Kalifornii. (WalterIK7)

  • - Prvá manželka Sharon Williams získala od Camerona z rozvodu len 1 200 amerických dolárov. (WalterIK7)

  • - V roce 2000 byl velmi blízko tomu, aby se podíval do vesmíru. Peníze pro něj logicky nepředstavovaly problém, prošel všemi lékařskými testy a dokonce i přežil legendární let na palubě speciálního Iljušinu používaného pro simulace letů do vesmíru. Společnosti RKK Energia a MirCorp bohužel nestihly cestu režiséra do vesmíru realizovat. [Zdroj: moviezone.cz] (CrypzzXD)

  • Avatar 4 (2026)

    - Celý štáb počas natáčania dostával výlučne vegánsku stravu. James Cameron a producenti týmto krokom chceli umocniť environmentálne posolstvo filmu. [Zdroj: livekindly.co] (whack)

  • Avatar 3 (2024)

    - Celý štáb počas natáčania dostával výlučne vegánsku stravu. James Cameron a producenti týmto krokom chceli umocniť environmentálne posolstvo filmu. [Zdroj: livekindly.co] (whack)

  • Avatar 2 (2022)

    - Kate Winslet prozradila v rozhovoru pro Hollywood Reporter, že se kvůli své roli naučila volné potápění a nejdéle pak dokázala zadržet dech na sedm minut a čtrnáct sekund. Sigourney Weaver se pochlubila, že vydržela pod vodou nějakých šest minut. Weaver ke Cameronovým podvodním požadavkům také řekla, že „měla určité obavy“. Ale proto prý všichni podstoupili speciální trénink. „Opravdu jsem to chtěla dokázat. Nechtěla jsem, aby si někdo myslel ‚Páni, už je stará, nemá na to.“ (CrypzzXD)

  • Avatar 2 (2022)

    - Natáčelo se od 25. září 2017 – Avatar 2 a Avatar 3. V dubnu 2018 Kate Winslet řekla, že natáčení potrvá ještě potrvá pár dní, ale v květnu téhož roku Zoe Saldana řekla, že natáčení je v polovině. 14. listopadu 2018 Cameron prohlásil, že natáčení s herci skončilo. Ihned po dotočení scén s herci bylo potvrzeno, že se na jaře 2019 začne s natáčením dalšího dílu. Natáčení v roce 2019 skončilo 29. listopadu a znovu začalo v roce 2020. (Varan)

  • Avatar 2 (2022)

    - Edward Norton odmítl roli ve filmu: „S Jamesem jsme přátelé a opravdu jej obdivuji a tak trochu zbožňuji. Ale když po mě chtěl, abych vzal roli v Avatarovi 2, tak jsem mu řekl, že když nebudu hrát Na’vie, tak ve filmu hrát nebudu. Nebudu součástí industriálního světa, který přichází zničit Pandoru. Buď Na’vi nebo nic.“ (Geralt z Rivie)

  • Avatar 2 (2022)

    - Celý štáb počas natáčania dostával výlučne vegánsku stravu. James Cameron a producenti týmto krokom chceli umocniť environmentálne posolstvo filmu. [Zdroj: livekindly.co] (whack)

  • Avatar 2 (2022)

    - Josh Brolin odmítl nabídku Jamese Camerona hrát ve filmu. (Geralt z Rivie)

  • Avatar 2 (2022)

    - Na pokračovanie Avatara 2 až 4 ma James Cameron minúť jednu miliardu amerických dolárov a to bez nákladov na propagáciu. (Jozko)

  • Avatar 2 (2022)

    - Pri tvorbe príbehov k ďalším pokračovaniam sa Cameron vraj snažil vyhýbať problémom, s ktorými sa stretlo pokračovanie známej snímky Matrix. „Píšem ich ako oddelené príbehy, aby som sa vyhol problému, aký mal Matrix Reloaded (2003) s otvoreným koncom. Musí tam byť rozuzlenie, ale zároveň pocit, že dobrodružstvo bude pokračovať." (kacer4)

<< předchozí 1 2 3 4 7 10 13

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Střihačská filmografie

Filmy

2026 Avatar 4
2024 Avatar 3
2022 Avatar 2
2009 Avatar
1997 Titanic
1995 Zvláštní dny
1994 Pravdivé lži

Herecká filmografie

Filmy

2010 Láska a nedůvěra
2001 Zloději a vyděrači
2000 Auto Motives
1999 Múza
1997 Titanic
1995 Your Studio and You

TV seriály

2006 Vincentův svět (TV seriál)
Akva-máma (S03E01)
2005 Vincentův svět (TV seriál)
Propast (S02E14)
Bar micva (S02E10)
Sundance (S02E07)
1998 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Finále (S06E23)
1967 Dee Time (TV seriál)

Dokumentární

2020 Answers to Questions You Didn't Know to Ask About Climate Change - a.z.
2019 2nd Unit: Invisible Action Stars
Diving Deep: The Life and Times of Mike deGruy
The Imagineering Story (TV seriál)
To Infinity and Beyond (E06)
2018 Eating You Alive
James Cameron: Příběh sci-fi (TV seriál)
Cestování časem (E06)
Chytré stroje (E05)
Temná budoucnost (E04)
další epizody (6)
Vegan 2018 - a.z.
2017 Arnold Schwarzenegger - Vom Steirerbub zum Superstar (TV film) - a.z.
Titanik: 20 let poté s Jamesem Cameronem (TV film)
2016 SCORE: A Film Music Documentary
2014 James Cameron's Deepsea Challenge 3D
Mission Blue
Roky nebezpečného života (TV seriál)
2012 Bok po boku
James Cameron: Cesta na dno Země
Secret Life of Old Rose: The Art of Gloria Stuart
Titanik: Poslední slovo s Jamesem Cameronem (TV film)
2011 A Call for Renewable Energy in Brazil
Muž, který přežil Hirošimu i Nagasaki
Ray Harryhausen - Special Effects Titan
Science-fiction et paranoïa. La culture de la peur aux Etats-Unis
2010 Avatar: Stvoření Pandory (TV film)
Beyond Words
Capturing Avatar
Solartaxi
2009 A Message from Pandora
T4 Avatar Film Special
2007 Mars na obzoru (TV seriál)
Následovníci Julese Vernea - Z Titaniku na Měsíc
2006 The Exodus Decoded (TV film)
Věda a la Hollywood (TV seriál)
2005 Poslední tajemství Titanicu
Tajemné hlubiny 3D
Watch the Skies!: Science Fiction, the 1950s and Us (TV film)
2004 The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing
2003 Superior Firepower: The Making of 'Aliens'
Tajemství Titaniku 3D
Žádný osud, jen ten který uděláme
2002 Alien Saga, The (TV film)
Expedice Bismarck (TV film)
Iron and Beyond
2001 2001: The Making of a Myth (TV film)
Alien Evolution (TV film)
From Morf to Morphing: The Dawn of Digital Filmmaking
Other Voices: Creating 'The Terminator'
2000 2000 ALMA Awards
1999 Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
Virus: Ghost in the Machine
1998 Beyond Titanic (TV film)
Titanic: Breaking New Ground (TV film)
1997 Alien Resurrection: Behind the Scenes
Directors: James Cameron
The Directors (TV seriál)
1996 Film o filmu: Terminátor 2 - 3D (TV film)
1994 Filmová kouzla (TV seriál)
1993 Pod nátlakem: Jak se dělal film Propast
Terminátor 2: Víc než jste ve filmu viděli
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
Making of 'The Terminator': A Retrospective, The
1991 Film o filmu: Terminátor 2 - Den zúčtování (TV film)
1984 Making of 'Terminator', The (TV film)
1969 Yesterday's Witness (TV seriál)

Scénografická filmografie

Filmy

1981 Galaxie teroru
1978 Xenogenesis

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2002 Černý anděl (TV seriál)
Freak Nation (S02E21)
Love Among the Runes (S02E20)
She Ain't Heavy (S02E19)
další epizody (12)
2001 Černý anděl (TV seriál)
Medium Is the Message (S02E09)
Gill Girl (S02E08)
Some Assembly Required (S02E07)
další epizody (23)
2000 Černý anděl (TV seriál)
Cold Comfort (S01E07)
Prodigy (S01E06)
411 on the DL (S01E05)
další epizody (7)

Host

TV pořady

2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Scream Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2006 Made in Hollywood: Teen Edition (TV pořad)
1999 Ray Harryhausen: Working with Dinosaurs (TV pořad)
1998 The 70th Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 1998 (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(19 724)