foto

Ramesh Sippy

  • nar. 24.11.1947 (72 let)
    Mumbaí (Bombaj), Indie

Biografie

Ramesh Sippy se narodil 23. ledna 1947 v Karachi a svoji první práci u filmu získal v devíti letech, když hrál syna Achaly Sachdev ve filmu Shahenshah z roku 1953. Sbíral zkušenosti prací jak v produkci tak režii a po sedmi letech práce asistenta režíroval v roce 1971 svůj první film Andaz. Jeho druhý film Seeta Aur Geeta (1972) byl velmi úspěšný, ale život se mu vyloženě změnil v roce 1975 s filmem Sholay, který se stal největším trhákem v bollywoodské filmové historii a získal obrovské uznání. Do dneška režíroval a produkoval více než 20 filmů a v roce 2005 obdržel cenu Filmfare za nejlepší film za posledních 50 let za jeho legendární film Sholay.

Festival bollywoodského filmu

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1995 Zamaana Deewana
1991 Akayla
1989 Bhrashtachar
1985 Saagar
1982 Shakti
1980 Shaan
1975 Plameny
1972 Seeta Aur Geeta
1971 Andaz

TV seriály

1987 Buniyaad (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1960 Bewaqoof
1953 Shahenshah

Dokumentární

2012 Celluloid Man

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky