foto

Jarmila Novotná

  • nar. 23.9.1907
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.2.1994 (86 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jarmila Novotná pocházela z rodiny majitele módního salónu a již od dětství projevovala značně pěvecké nadání. Zpěvu se také věnovala, kromě toho hrála na klavír a hrála ochotnické divadlo. Rodiče ji v jejích záměrech podporovali a také v ní pěstovali vlastenectví, které Novotná projevovala až do smrti, přestože se po většinu života zdržovala mimo rodnou vlast. Studovala dívčí školu, v menších úlohách se objevila na scéně Vinohradského divadla. Absolvovala několik pěveckých lekcí u Emy Destinnové, poté se školila u Jana Hilberta Vávry. Již v roce 1922 vstoupila na jeviště Národního divadla, v roce 1924 pak měla první koncert v Mozarteu. V roce 1925 zazářila v Prodané nevěstě a v La Traviatě, ale teprve o něco později se jako osmnáctiletá mohla stát sólistkou Národního divadla (1926-1927). Její angažmá zde netrvalo ovšem dlouho, protože záhy přišly nabídky ze zahraničí; do Polska absolvovala svůj první zájezd ještě v rámci Národního divadla, pak již následovala úspěšná mezinárodní kariéra, k níž měla Novotná několik předpokladů – lahodný hlas s obdivuhodnou lehkostí stoupající do sopránových výšek, půvabný zjev, na rozdíl od mnoha jiných zpěvaček prokázala Novotná také herecké schopnosti, v neposlední řadě byl důležitý fakt v podobě osobní podpory rodiny prezidenta Masaryka.

Po zájezdu do Itálie v roce 1929 (zde vystupovala a také si zde doplnila hudební vzdělání) našla Novotná stálé angažmá v Krollově opeře v Berlíně, následně ve Státní opeře tamtéž (1931-1933). Po Hitlerově nástupu k moci v Německu se vrátila do Československa (nacistický tisk tehdy halasně kritizoval, že není přípustné, aby Beethovena v Berlíně zpívala česká zpěvačka v češtině), znovu zpívala v Národním divadle, ale nezdržela se dlouho, její další štací byla Státní opera ve Vídni (1933-1938), mezitím ale hostovala také v Itálii, Francii, Británii, pochopitelně i u nás, kromě toho točila filmy. Po anšlusu Rakouska znovu prchala před nacisty, opět se vrátila na jeviště Národního divadla, kde se uvedla jako Rusalka. V létě 1939 pak již potřetí utíkala před fašistickým režimem, odjela do USA a získala angažmá v newyorské Metropolitní opeře (1940-1956). Její začátky tady ale nebyly jednoduché, musela začínat znova a pro Ameriku je typické, že více než její vlastní schopnosti jí dveře otevíral šlechtický titul jejího manžela. Za války pořádala četné hudební akce propagující Československo, mimo jiné prosadila nastudování Prodané nevěsty v angličtině, za klavírního doprovodu Jana Masaryka nazpívala české lidové písně a byla předsedkyní československé divize Červeného kříže v USA. V roce 1943 podnikla turné po jižní Americe, absolvovala také monstrózní koncerty na stadiónech pro krajany; vystoupení pro desetitisíce lidí v té době byla ojedinělá a jen dokládají význam Jarmily Novotné. Po válce se dvakrát vrátila do Československa, v roce 1946 byla hvězdou koncertu Červeného kříže v Národním divadle, nastudovala dvě operní role, v roce 1947 pak uspořádala koncertní turné po Československu. Komunistický puč v roce 1948 ji znovu přiměl k odchodu a vrátila se do USA, kde pak účinkovala v Metropolitní opeře do roku 1956.

Přestože doménou Jarmily Novotné byla opera a zpěv, výraznou stopu po sobě zanechala i ve filmu. Již jako sólistka Národního divadla debutovala na filmovém plátně rolí komtesy Jacinty ve filmu VYZNAVAČI SLUNCE (1925). Ve zvukovém filmu se poprvé uplatnila nikoli u nás, ale v Německu, kde v té době působila. V nevelké roli zpěvačky se poprvé objevila ve filmu BRAND IN DER OPER (Požár v opeře, 1930), v následujícím snímku DER BETTELSTUDENT (Žebravý student, 1931), vzniklém podle stejnojmenné opery Karla Millöckera, hrála již hlavní roli. Za zmínku stojí také film (opět s Novotnou v hlavní roli) DIE VERKAUFTE BRAUT (1932), k němuž jako předloha posloužila slavná Smetanova opera Prodaná nevěsta; tento film zaznamenal v německých kinech značných úspěch. V mezičase působení v Německu a Rakousku se Novotná v roce 1933 krátce vrátila do Československa a dostala hlavní roli pěvkyně Máji Zemanové v melodramatu SKŘIVÁNČÍ PÍSEŇ (1933), které natočil režisér Svatopluk Innemann na podkladě divadelní hry Oblaka od Jaroslava Kvapila. Bez zajímavosti není ani fakt, že také Innemann pořídil v té době filmovou verzi zmíněné Smetanovy opery, v té ale hlavní roli dostala jiná významná pěvkyně, Marta Krásová.

Z další filmové práce Jarmily Novotné se sluší připomenout rakouský film FRASQUITA (Frasquita, 1936), v němž zpěvačka opět hrála hlavní roli – zpěvačky. Tento titul vznikl v režii českého tvůrce Karla Lamače, v menší roli se tu objevil i slavný Franz Lehár, který patřil k velkým obdivovatelům Jarmily Novotné. Následovaly další tři filmy pořízené nejen v Německu, ale také ve francouzské či britské produkci. Skutečně výrazným způsobem se Novotná znovu před kamerou připomněla po válce v mezinárodním projektu THE SEARCH (Poznamenaní, 1948). Tady si zahrála velkou roli matky hlavního dětského hrdiny, jehož představitel Ivan Jandl získal za svou postavu Oscara. Po boku neméně slavného Maria Lanzy hrála v životopisném filmu THE GREAT CARUSO (Velký Caruso, 1950), což byl její poslední celovečerní film. Její další role pro americkou televizi jsou již zanedbatelné, za zmínku stojí snad jen její účast v televizním muzikálu THE GREAT WALTZ (1955) o skladateli Johannu Straussovi.

Jarmila Novotná se v roce 1931 provdala za velkostatkáře a podnikatele Jiřího Daubka, který sice patřil k šlechtické rodině, ale rozhodně se nejednalo o vysokou aristokracii (Daubek bývá v řadě pramenů chybně označován za barona, podle rakouské šlechtické hierarchie, u nás po roce 1918 zakázané, mu ale náležel jen titul rytíře). Daubek se Novotnou po sňatku snažil přimět k ukončení kariéry, na což zpěvačka ovšem nepřistoupila. Stejně tak se minimálně zdržovala na rodinném sídle v Litni u Berouna, kde je dnes její muzeum. Z jejich manželství pochází syn Jiří (narozen v Londýně) a dcera Jarmila (narozená v Berlíně). V době manželovy nemoci v polovině 50. let ukončila Novotná angažmá v Metropolitní opeře a manželé přesídlili do Rakouska. Jiří Daubek zemřel ve Vídni v roce 1981, načež Novotná se vrátila do USA za svými dětmi. V roce 1982 pak překvapivě jako emigrantka dostala povolení k návštěvám Československa.

V roce 1991 byla Jarmila Novotná vyznamenána Řádem T. G. Masaryka IV. třídy, získala čestné občanství Prahy, od roku 1997 má bustu ve foyer Národního divadla. Jarmila Novotná-Daubková zemřela v New Yorku 9. února 1994 ve věku 86 let. Pohřbena je v rodinné hrobce Daubků v Litni u Berouna.

Jarmila Novotná patří k nejvýznamnějším osobnostem české opery, úctyhodná je její všestranná schopnost pěveckého projevu a obdivuhodná kariéra v celé Evropě. Jako druhá Češka po Emě Destinnové se prosadila i na scéně Metropolitní opery. Jejímu profesnímu růstu paradoxně napomohl fakt, že několikrát musela své působiště změnit nedobrovolně z politických důvodů. Úspěch v práci a rodinné zázemí se pak odráží v titulu její autobiografické knihy Byla jsem šťastná (1991).

Tato biografie vznikla ve spolupráci s NinadeL.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1958 Hans Brinker and the Silver Skates (TV film)
1955 The Great Waltz (TV film)
1951 The Great Caruso
1948 Poznamenaní
1935 Kozák a slavík
1934 Frasquita
La dernière valse
The Last Waltz
1933 Noc velké lásky
Skřivánčí píseň
1932 Prodaná nevěsta
1931 Žebravý student
1930 Požár v opeře
1925 Vyznavači slunce

TV seriály

1954 Justice (TV seriál)
The Elgin Hour (TV seriál)
1952 Omnibus (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2014 Pocta Jarmile Novotné (koncert) - a.z.
2007 Vzpomínka na Jarmilu Novotnou (TV film) - a.z.
2003 Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem (TV seriál) - a.z.
2002 Nepolapitelný motýl - a.z.
2001 České pěvkyně v Americe (TV film) - a.z.
1992 Poslední setkání s Jarmilou Novotnou
1991 Memoáry paní J. N. (TV film)
1990 Vox humana (TV film)
1989 Jarmila Novotná
1988 Jarmila Novotna im Gespräch mit Marcel Prawy (TV film)
1985 Toscanini: The Maestro
1973 Der große Zauberer - Max Reinhardt (TV film)
1970 Úsměvy a slzí třpyt (TV film)

TV pořady

2013 Události v kultuře (TV pořad) - a.z.
2009 Terra musica (TV pořad) - a.z.
2000 Domácí štěstí (TV pořad) - a.z.
1999 Haló, hudba (TV pořad) - a.z.
1993 Kalendárium (TV pořad) - a.z.
1991 Album (TV pořad)
Hledání ztraceného času (TV pořad)
1984 Slavné hlasy opery Národního divadla (TV pořad)
1977 Live from the Metropolitan Opera (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace