Reklama

Reklama

William Castle

William Castle

nar. 24.04.1914
New York City, New York, USA

zem. 31.05.1977 (63 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Narodil se 24. dubna 1914 v New Yorku do židovské rodiny pod jménem William Schloss. Schloss znamená německy hrad, tak se později rozhodl převést své jméno do angličtiny a změnil ho na Castle. Spekuluje se také o tom, že své jméno změnil kvůli diskriminaci. Své mládí strávil prací na Brodwayi a to od zaměstnání na stavbách až po herectví. Ve 23 letech se rozhodl stát se režisérem a odjel do Hollywoodu.

O šest let později natočil svůj první film. Před tím pracoval jako asistent režie a setkal se u jednoho projektu také s Orsonem Wellsem. William se stal známým díky nízkorozpočtovým filmům se skvělými triky, které sám vymýšlel. Pět scénářů mu napsal na tělo romanopisec Robb White. Dva z těchto filmů se dočkaly remaku a to HOUSE ON HAUNTED HILL in 1999 a THIRTEEN GHOSTS in 2001.

Mezi nejznámější triky, které v kinech a filmech záváděl, patří: při promítání filmu MACABRE (1958) dostal každý divák v kině životní pojistku ve výši 1000 dolarů, kdyby náhodou při promítání filmu zemřel strachy. Při promítání filmu HOUSE ON HAUNTED HILL (1959) létala při finální scéně nad diváky na drátě zavěšená kostra.

Ve své herecké kariéře se dočkal největší role v Polanskiho filmu ROSEMARY'S BABY (1968). William Castle umírá 31. května 1977 v Los Angeles na infarkt a je uložen k poslednímu odpočinku v Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale v Kalifornii.

Angel "Chatterer" of Death

Producent

Herec

Režisér

Scenárista

Reklama

Reklama